Site Rengi

HABER ÖZETİ
Saadet Partisi’nin yeni genel başkanı belli oldu..
Turist kadına polisten korkunç tuzak!.
Yoğun kar yağışı nedeni ile eğitime ara verildi!.
Saadet Partisi kongresinde tekme ve yumruklar havada uçuştu!.
Köpeğe tecavüz eden 76 yaşındaki sapık tutuklandı!.
İstanbul’da kar yağışı başladı!.
İstanbul’da toplu ulaşım sistemi çökmek üzere!.
Başkan Hacıosmanoğlu Yabancı Hakem tartışmalarına son noktayı koydu!.
Kağıt üzerinde fakülte kurdular!. Ne binası var ne 1 tek öğrencisi var!.
500 TL’lik ve 1.000 TL’lik yeni banknotlar mı geliyor!.
Mike Tyson ve Jake Paul bokstan men edildi!.
2 bin 500 Çinli işçi aileleri ile birlikte Manisa’ya çalışmaya geliyor!.
İki belediyeye daha kayyum atandı!.
Kılıçdaroğlu Akşener’i İŞBİRLİKÇİLİK yapmakla suçladı!.
İstanbul ve Ankara için kar yağışı uyarısı!.
İstanbul perperişan, Ekrem Almanya’da ülkesini şikâyet ediyor!.
Alkollü araç kullananlara hapis cezası geliyor!.
Yine “Dolar Yükseldi” bahanesi ile benzine kazık gibi zam!.
Haciz mesajı ile korkutup borç tahsil eden hükümetten seçim öncesi SGK affı!.
Ağır Hasar Kayıtlı araçlar trafikten çekiliyor mu?.
Alevilerden Kılıçdaroğlu açıklaması: Bay Kemâl’i Yedirmeyiz!.
İsrail’in kuduz köpekleri Netenyahu ve Galant hakkında yakalama kararı!.
Merkez Bankası faizi sabit tuttu!.
Bir zam da plastik poşet fiyatlarına geliyor!.
Karabağ mağlubiyeti Montella’nın sonu oldu!.
Gözler Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararında..
MHP’de “Apo’ya Özgürlük” çıkışı 3 istifa getirdi!.
Sevgilisinin eski sevgililerini gözaltına aldıran savcıya yeni görev!.
Donalt Trump Türk doktor Mehmet Öz’ü aday gösterdi..
Mansur Yavaş konser skandalı ile ilgili 2 müdürü görevden aldı!.
DOLAR 34,5274
EURO 36,1902
ALTIN 3.003,22
BIST 9.549,89

Coronavirüs otopsileri! 38 beyin, 87 akciğer ve 42 kalp incelendi!. “Hiç böyle bir şey görmemiştim!.”

Coronavirüs otopsileri! 38 beyin, 87 akciğer ve 42 kalp incelendi!. “Hiç böyle bir şey görmemiştim!.”
07.07.2020
A+
A-

Coronavirüs pandemisi ABD’deki hastanelere mart ayında sert darbe vurmuş, yaşam kurtarmaya odaklanan sağlık çalışanları hayatını kaybeden Covid-19 hastalarının otopsileriyle yeterince ilgilenememişti. Ancak mayıs sonu ve haziran başı itibarıyla bir dizi sağlık kurumunda ölen ve yaşları 32 ile 90 arasında değişen hastalar üzerinde yapılan çok sayıda otopsinin bulguları birbiri ardına geldi.

Coronavirüs ABD’deki hastanelere mart ayında sert darbe vurmuş, yaşam kurtarmaya odaklanan sağlık çalışanları hayatını kaybeden hastaların otopsileriyle yeterince ilgilenememişti. Ancak mayıs sonu ve haziran başı itibarıyla bir dizi sağlık kurumunda ölen ve yaşları 32 ile 90 arasında değişen hastalar üzerinde yapılan çok sayıda otopsinin bulguları birbiri ardına geldi.

Yapılan araştırmalar hem Kovid-19 hakkındaki daha önceki şüphelerin bazılarını doğruladı hem de dünya genelinde 500 binden fazla kişinin ölümüne yol açan bu virüs hakkında yeni gizemlerin ortaya çıkmasını sağladı.

Washington Post’un haberinde Kovid-19’da olası yeni tedavileri gerekli kılabilecek ve halihazırda bazılarının uygulanmaya başlamasına yol açan bu bulgulara ayrıntılı şekilde yer verildi.

Otopsilerin en önemli bulguları arasında virüsün en yırtıcı şekilde akciğerlere saldırdığının doğrulanması vardı. Ancak araştırmacılar aynı zamanda beyin, böbrek, karaciğer, mide-bağırsak kanalı, dalak ve kan damarlarındaki entodel hücrelerinde de virüse rastladı. Çok sayıda organda yaygın kan pıhtılaşması da tespit edildi.

Akciğerlerde mikro kan pıhtıları

ABD’de yapılan otopsilerde ilk olarak halka açılan vaka, 10 Nisan’da New Orleans’tandı. 44 yaşındaki erkek hastanın otopsisinde ciğerlerinde yüz binlerce mikro kan pıhtısı keşfedildi.

“Hiç böyle bir şey görmemiştim”

1994’ten beri otopsi yapan Vander Heide “O günü asla unutmayacağım. Hiç böyle bir şey görmemiştim” dedi. Heide ardından diğer hastalarda da benzer duruma rastlayınca bulgularını onaylatmadan yayımladı.

Şu anda birçok hastanede Kovid-19 hastalarına kan seyreltici ilaçlar verilmesi yaygın bir uygulama oldu. Bulguların 10 hastayı kapsayan son hali hakemli tıp dergisi Lancet’da mayıs ayında yayımlandı.

Mount Sinai Sağlık Kurumu’nun İtalya’daki 38 hastada yaptığı akciğer otopsisi ve Harvard Tıp Okulu’ndan araştımacıların Alman meslektaşlarıyla 7 hasta üzerindeki otopsilerin de benzer kan pıhtılaşmasına rastladı.

Geçen ay Lancet’a bağlı açık erişimli dergisi eClinicalMedicine’da yayımlanan bir çalışmada da 7 hastanın akciğerlerinin yanı sıra kalp, böbrek ve karaciğerinde olağandışı sayıda kan pıhtılaşması tespit edildi. Çalışmanın yazarları bunun Kovid-19 hastalarındaki çoklu organ yetmezliğinin esas sebebi olabileceğini söyledi.

Kalp hücreleri

Independent’in haberine göre; otopsilerde yakından incelenen diğer organ kalpti. Koronavirüsle ilgili yapılan en erken korkutucu bulgulardan biri Çin’de hastaneye yatan koronavirüs hastalarının yüzde 20 ile yüzde 30’unun aniden ölmesine kalp kaslarındaki iltihapların neden olmuş gibi gözüktüğüydü. Bu durumda kalp kası kalınlaşarak kan pompalama işlevini göremiyor.

Normalde bu durum yaşandığında kalpte geniş ölü bölgeler olması ayrıca miyosit denilen kas hücrelerinin etrafının limposit denilen enfeksiyonla mücadele eden hücrelerle çevrili olması gerekiyor.

Ancak yapılan otopside ölü mikositler limpositlerle çevrili değildi. New York’taki Mount Sinai Sağlık Hizmetleri’nde 67 Kovid-19 hastasının otopsisinde yer alan ekibin üyelerinden Doçent Doktor Mary Fowkes da meslektaşı Clare Bryce ile birlikte 25 kalbi inceledikten sonra bir çalışma yayımladı. Henüz hakem onayından geçmeyen çalışmada araştırmacılar kalp yüzeyinde hafif iltihap gördüklerini ancak kalp kası iltihabına rastlamadıklarını söyledi.

New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi’ndeki otopsileri yöneten Amy Rapkiewicz de inceledikleri 7 kalpte megakaryosit denilen nadir hücrelerin sayısında artış saptadıklarını açıkladı. Bu hücreler pıhtılaşmayı kontrol eden trombositler üretiyor ve normalde kemik iliği ve ciğerlerde var oluyor. Ancak kalplerde bunun sayısının arttığını gören Rapkiewicz koronavirüs hastalarının akciğerlerinden alınan örneklerde bu hücrelerin sayısının arttığını tespit etti.

Bir şeyler anormaldi

Patolog Rapkiewicz, Kovid-19’lu hastaların cansız bedenlerindeki otopsisinde doktorların aylardır bildirdiği gibi akciğer, böbrek ve karaciğerde zarar bekliyordu. Ancak bir şeyler anormaldi. Araştırmacı bununla daha önce karşılaşmamıştı ancak incelemesinde 1960’lardaki bir dang humması vakası raporunda benzer bir duruma rastladı. Sivrisinkelerin bulaştırdığı dang hummasında virüs, trombosit üreten hücreleri yok ediyor ve bu da kontrol edilemez kanamaya neden oluyordu.Yeni tip koronavirüs ise bu hücrelerin etkilerini yükselterek tehlikeli oranda kan pıhtılaşmasına sebep oluyor.

Rapkiewicz “Kovid-19 ve dang humması gerçekten farklı gibi kulağa gelebilir ancak etkileşime girdikleri hücreler aynı” dedi.

Beyinde oksijen yoksunluğu ve pıhtılaşma

Koronavirüs hastalarında daha önce nörolojik belirtiler yaygın şekilde rapor ediliyordu. Bunlar arasında koku ya da tat kaybı, bozulan zihinsel durum, inme, nöbet ve deliryum da vardı.

Çinli araştırmacıların martta BMJ’nin Nöroloji Dergisinde yayımladığı bilimsel çalışması 113 koronavirüs hastasından yüzde 22’sinin çok uzun süre uyumaktan, bilinç kaybına kadar çeşitli nörolojik sorunlar deneyimlediğini tespit etti.

Haziranda Fransız araştırmacılar yoğun bakım ünitesine kaldırılan hastaların yüzde 84’ün de nörolojik sorunlar olduğunu ve taburcu edilenlerin üçte birinin zihin karışıklığı yaşadığını duyurdu. Bu ay ise Birleşik Krallık’tan bir ekip de 125 koronavirüs hastasından 57’sinin beyindeki kan pıhtılaşması nedeniyle inme geçirdikten sonra yeni bir nörolojik ya da psikiyatrik hastalığa sahip olduğunu açıkladı.

Böylesi veriler ışığında nöropatalog Isaac Solomon, Boston’daki Kadın Hastanesi’nde 18 koronivürüs hastasının beyinlerini inceledi. Beynin farklı bölgelerinen parçalar kesilerek üç boyutlu bir ızgara oluşturuldu. Oluşturulan 10 bölüm için tüm beyinlerden parçalar alınıp incelendi.

Bazı bölgelerde ufak virüs parçalarına rastlansa da bunların ölü kalıntılar mı yoksa hasta öldüğünde halen aktif olan virüsler mi olduğu anlaşılamadı. Çok az iltihap vardı. Ancak oksijen yoksunluğu sebebiyle geniş bölgeler zarar görmüştü.

Beyin yeterince oksijen alamazsa tekil nöronlar ölür ve ölüm kesinleşir. Belli bir dereceye kadar insan beyni bunu karşılayabilir ancak zarar büyürse farklı işlevler çökmeye başlar. Bulgular koronavirüs hastalarına hızlıca oksijen sağlanmasının önemini ortaya koydu. Ancak araştırmanın bulguları aynı zamanda beyindeki zararın uzun bir süredir yaşandığını ortaya koyarak virüsten hasta olup da iyileşen kişilerin gelecekte beyinde nasıl etki bıraktığı sorusunu ortaya çıkardı.

Solomon “Şu an Kovid-19’u atlatan kişiler hakkındaki büyük soru şu: Beyinlerinde kalıcı bir hasar olacak mı?” dedi.

Yine Mount Sinai Sağlık Kurumu’ndan 20 beyinden doku alarak inceleme yapan ekip de virüs ya da iltihap bulmak da zorlandı. Ancak ekip çok sayıda küçük kan pıhtısının varlığını keşfetti.

New York’taki Mount Sinai Sağlık Hizmetleri’nde 67 Kovid-19 hastasının otopsisinde yer alan ekibin üyelerinden Doçent Doktor Mary Fowkes “Bu daha çok neye rastlamadığımız hakkında” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.