Site Rengi

HABER ÖZETİ
Adalet Bakanlığı’ndan emniyete Mücahit Birinci talimatı!.
Dilek İmamoğlu’nun avukatı da gözaltına alındı!.
CHP’den istifa eden bir başkan daha AK Parti’ye geçmeye hazırlanıyor..
Türkiye’nin son hamlesi Kahpe İsrail’e kabusu yaşatıyor!.
Kahpe evladı Netenyahu 20 kişinin ölüm emrini verdiği saldırıyı “Trajik Bir Kaza” diyerek geçiştirdi!.
Dünya bu skandalı konuşuyor!. Türkiye dosyasını havalimanı tuvaletinde unuttular!.
Bugün açıklanan YKS sonuçları yüzbinlerce öğrenciyi isyan ettirdi!.
CHP’nin “Cumhur İttifakı’nda Kriz Var” dedikodusuna en net cevap!.
Altın fiyatları neden düşüşe geçti..
Hatalı deprem bildirimi yürekleri ağızlara getirdi!.
Zorunlu Trafik Sigortası’nda sistem sil baştan değişiyor!.
DEM Parti heyeti İmralı’ya gidiyor..
Ahmet Minguzzi davasını Sedat Peker’in avukatı üstlendi!.
15 bin nüfuslu ilçeye 71 milyonluk hükümet konağı!.
AK Parti’ye geçmek isteyen belediye başkanı sayısı belli oldu..
YKS tercih sonuçları açıklandı…
İrlanda Cumhurbaşkanından Gazze için tarihi çağrı..
İBB yargılamaları Eylül ayında başlıyor…
Eski MKE Başkanı casusluktan gözaltına alındı!.
Türkiye Suriye’de askeri eğitim ve harp okulları kuruyor…
Kemâl Kılıçdaroğlu ile Uğur Dündar birbirlerine girdi!.
Trafik ve düğün magandaları şimdi yandı!.
CHP’li Tanju Özcan yine çark etti!.
Kur Korumalı Mevduat savsatası nihayet sona erdi!.
CHP’nin Uşak kalesi de çöktü!.
Tanju Özcan şimdi de Ali Koç’ a sataştı!.
Hastanelerde akşamları da ameliyat yapılacak artık..
İtirafları ile CHP’yi yakan Aziz İhsan Aktaş’ın ev hapsi de kaldırıldı!.
Türkiye’den İsrail’e deniz yolu yaptırımı!. Tüm gemilerin giriş ve çıkışları yasaklandı!.
Böcek ailesinin uyuşturucu trafiği de rüşvet dosyasına girdi!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Deniz salyası Karadeniz’e de sıçradı!.

Deniz salyası Karadeniz’e de sıçradı!.
07.06.2021
A+
A-

Marmara denizler bölgesinin kabusu haline gelen ve İstanbul’un neredeyse tamamını etkisi altına alan deniz salyası, Ordu’nun Fatsa ilçesinde de önceki gün küçük çaplı bir alanda görülmeye başlandı!.

Çay ve fındık tarımında gübre olarak çok fazla azot ile fosfor kullanıldığını belirten Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Marmara kadar yakın zamanda böyle etki göstermez ama kirliliğe devam edersek 3, 5, 30 yıl sonra biz de karşı karşıya kalacağız” uyarısında bulundu.

Marmara Denizi’nin karşı karşıya kaldığı ‘deniz salyası’ olarak adlandırılan müsilaj, Karadeniz’de de gözlendi. Ordu’nun Fatsa ilçesi Yalıköy Limanı’nda önceki gün küçük çaplı alanda deniz salyası görüldü. Balıkçıların ihbarı ile belediye ekipleri, deniz yüzeyindeki kirliliği temizledi. Denizdeki salya tehdidi uzmanlarca takip ediliyor.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, deniz salyasının insan kaynaklı doğa olayı olduğunu söyledi.

”3, 5, 30 YIL SONRA BİZ DE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ”

Karadeniz’e akan evsel ve tarımsal atıkların yanı sıra sanayi, kanalizasyon gibi atıkların denizi kirlettiğini belirten Aydın şöyle konuştu:

“Marmara kapalı deniz, Karadeniz de kapalı deniz. Bu sonuç itibarıyla doğa olayı ama bizden kaynaklı etkilerle gerçekleşmiş bir olay. Azot ve fosfor, evsel atık, kimyasal atık, sanayi atıkları ya da tarımsal kaynaklı kirlilikten dolayı oluşan bir olay. Karadeniz’de çay ve fındık tarımında gübre olarak çok fazla miktarda azot ve fosfor kullanılıyor. Dolayısıyla bunlar zamanla belki Marmara kadar yakın bir zamanda böyle etki göstermez ama bu kirliliğe devam edersek yarın öbür gün 3, 5, 30 yıl sonra bunlarla biz de karşı karşıya kalacağız.”

”BİYOLOJİK ARITMA SİSTEMİNE GEÇİLMELİ”

Karadeniz’deki illerin arıtma sistemini biyolojik artıma sistemine dönüştürmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, “Karadeniz’deki bütün illerin arıtma ya da kanalizasyonları denize döküyoruz. Düzgün arıtma sistemi de yok zaten. Kanalizasyonları veya arıtmaları derin deşarj, diyerek 20 metre derinliğe gidip bırakıyoruz. Bunların tamamı Karadeniz’i kirletici unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Bu arıtmaları biz biyolojik yüksek arıtma sistemine dönüştürmediğimiz müddetçe Karadeniz’de zaman içinde kirlilik unsuru olarak kendini gösterecektir. Bu salya olmaz, başka bir şey olur.

Gübrelemeyi düzene sokmamız lazım. Vahşice gübreleme yapılmaması lazım. Topraklarımızı verimsiz hale getirdik ve Karadeniz’de kullanılan gübrelerin tamamı ya da kullanılmış olan kimyasalların tamamı yağmur, yüzeysel sularla derelerle ve sonuç itibarıyla denize geliyor. Karadeniz zaten çok sağlıklı ekosistem değil” dedi..

”KARADENİZ’DE ÇÖKÜŞ VAR”

Balık popülasyonlarının azaldığını da kaydeden Prof. Dr. Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

“Her geçen gün Karadeniz’de çöküş var. Çöküş olmaya da devam ediyor. Nüfus artışı ile kirletme unsurları artıyor. Zamanla Karadeniz daha da kirlenecektir. Balık popülasyonlarımız da her geçen gün azalıyor. Hiç yukarı giden eğilim yok. Stoklarımızın tamamı çöküş eğiliminde. Eğer hamsiyi 40 TL’ye, 50 TL’ye yiyorsak demek ki Karadeniz sistemi çöküyor demektir. Bunun başka anlamı yok..

Deniz salyasının Marmara’da etkisi 5 yıl sürebilir çünkü ciddi oranda sadece suyun yüzeyinde gözüken değil zeminde bu çökecek ve zemin yapısındaki birçok canlının ölmesine neden olacak. Bu zamanla balıkları bile öldürecek. Bunun ötesinde bütün deniz bitkilerine, süngerlere, kabuklulara, yavaş hareket eden moloz grubu olan salyangozlara, yengeçlerine olumsuz etki yapacaktır. Uzun süre bunun olumsuz etkisini çekeceğiz. Bunlar denizel ekosistemde sonuçta zinciri kırıyor. Bir şekilde balık popülasyonlarına da olumsuz etki gösterecektir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.