Site Rengi

HABER ÖZETİ
Çocuğu suç işleyen anne babalara hapis cezası geliyor..
Salı günü rakibimiz Kosova..
Yine CHP’li belediye, yine karı kız, yine rüşvet yolsuzluk!.
İran’dan izin almadan Hürmüz Boğazı’ndan geçmeye kalkan gemiler anında vuruluyor..
ABD’ye asla güvenilmeyeciğini en iyi Trump gösteriyor!.
İran duvarına toslayan Trump yine ateşkes palavrasına sarıldı..
İran’da rezil olan Trump ABD’nin karizmasını kurtarmak için yalan makinesine döndü!.
Tel Aviv’i Gazze’ye İran’a selamlar olsun..
A Millilerimiz Romanya’yı 1-0 mağlup etti..
Muhittin Böcek’in iki şoförü yolsuzluk kapsamında tutuklandı..
The Economist’ten dikkat çeken İran kapağı..
Bunak it şimdi de NATO’ya sataşıyor!.
Türk Silahlı Kuvvetleri Bağdat’taki NATO Üssünü boşalttı..
Özgür Özel’in 13 milyonluk daireyi 800 bin TL’ye nasıl aldığı ortaya çıktı!.
Bayan Netenyahu çocuklarına baskı yapıldığı için çok üzülüyormuş!.
Dev Türk petrol tankeri İstanbul’a girerken İHA ve İDA’lar tarafından vuruldu!.
Gıda etiketlerindeki “Günlük” sahtekârlığına düzenleme geldi!.
CHP’nin palavrasına ayakçılık yapan tapu müdürleri tutuklandı!.
İngilizler Trump’un savaş ve ateşkes oyunları ile yaptığı milyon dolarlık vurgunları deşifre etti!.
Akit Gazetesi Özgür Özel’i sağlı sollu tokatlamaya devam ediyor!.
İBB’deki para kuleleri skandalları ile ilgili flaş itiraflar!.
Trump müzakere açıklamaları yaptıkça brent petrol düşüyor..
İran-İsrail arasında 1 aylık ateşkes ve 15 maddelik yol haritası iddiası..
İran, Hürmüz Boğazı’nın sadece kendileri ile savaşmayan ülkelere açık olduğunu söyledi..
Kuduz köpek gibi sağa sola saldıran Trump anketlerde çakıldı!.
İran füzelerle Tel Aviv’i vurmaya devam ediyor!.
Bakan Gürlek’in tapu kayıtlarını sorgulatan “CHP’li Ayşegül” bakın kimmiş!.
Emine Ülker Tarhan tabela partisini kapatıp CHP’ye geri döndü..
İsrail semalarında özlediğimiz görüntüler..
Trump’tan canlı yayında şok suçlama!. Savaş suçunu savunma bakanının üzerine attı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Edirne’de bal hasadı başladı

Edirne’de arıcılığın yaygın olarak yapıldığı Keşan ilçesinde bal hasadı başladı. Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, bölgede üretilen balın ülkede ilk sıralarda tercih edildiğini belirterek, amaçlarının bal üreticisi sayısını artırmak olduğunu söyledi. Altınordu, ayrıca arı ölümlerine dikkat çekti ve bunun nedeninin tarım ilaçları olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Edirne’de bal hasadı başladı
29.07.2019
A+
A-

Edirne’de arıcılığın yaygın olarak yapıldığı Keşan ilçesinde bal hasadı başladı. Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, bölgede üretilen balın ülkede ilk sıralarda tercih edildiğini belirterek, amaçlarının bal üreticisi sayısını artırmak olduğunu söyledi. Altınordu, ayrıca arı ölümlerine dikkat çekti ve bunun nedeninin tarım ilaçları olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Bu yıl kovan başına alınan verim 15 ila 45 kilogram arasında değişirken Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, Keşan'ın ayçiçeği balı üretiminde Türkiye'nin önemli bölgeleri arasında bulunduğunu belirtti. Altınordu, "Türkiye'de bal sanayicilerinin tercih ettiği ballardan biri de Edirne balı. Balımız, marketlerdeki raflarda satılan ürünlerin içerisinde yer almakta. Türkiye'de alınıp satılması, pazarlanması en kolay ballardan bir tanesi. Üreticiyi, pazarlama anlamında yormayan bir bal. Bölgemizde ağırlıklı ayçiçeği ve kır çiçeklerinden bal üretiliyor" dedi.

'ARI ÖLÜMLERİ YAŞANMAYA DEVAM EDİYOR'

Arı ölümlerinin bu yıl da yaşandığını ifade eden Altınordu, "Geçen yıl tarım ilaçlarından dolayı ciddi arı kayıpları olmuştu bölgemizde. İl sınırları içerisinde yaptığımız gözlemler sonucunda bu yıl da arıcılarımızın yüzde 40'ında arı kayıpları mevcut. Bu konunun Tarım ve Orman Bakanlığı'nca ciddi takibinin yapılması gerektiğini düşünmekteyim. Arı ölümlerinin temel sebebi tarımda kullanılan neonicotinoid grubu tarım ilaçları. Bunlar, çok uzun süre etki gösteren, toprakta kalıcılık süresi uzun olan ilaçlar. Avrupa ülkelerinde epeydir yasaktı. Daha önce ülkemizde de bir kısmına yasaklama gelmişti. Şimdi tümüne yasaklama geldi. Bunun olumlu sonuçlarını önümüzdeki yıl göreceğiz" diye konuştu.

'ARICILAR DAHA ÇOK BİLİNÇLENDİ'

Erdoğan Altınordu, tarımda süneyle mücadelede bazı ilaçların bilinçsiz şekilde kullanılmasının arılara zarar verdiğini kaydederek, "Bu konuda daha hassasiyet gösterilmesini istiyoruz. Bölgede süne mücadelesi yaygın olarak yapılıyor. Arıcılar daha çok bilinçlendi. İlaç yapılırken arıcılarımız bölgeyi terk ediyorlar. Arılarını zarar görmemesi için başka bölgelere götürüyorlar. Eskiden uçakla ilaçlama yapılıyordu. Bunun çok daha kötü sonuçları oldu. Şimdi yer aletlerine geçildi ve bu daha avantajlı hale geldi" dedi.

Altınordu, bölgede arıcılık faaliyetlerini arttırmayı hedeflediklerini, ülke genelinde ise orman bölgelerinde 'bal ormanı' vasfındaki arazilerin arttırılması gerektiğini de söyledi.

'DAHA FAZLA ARIYA VE ARICIYA İHTİYAÇ VAR'

Keşan'da arıcılık yapan Aytekin Eliüs ise Edirne'de en fazla arı kolonisine sahip yerin Keşan olduğunu belirterek, "Bu yeterli değil. Daha fazla arıya ve arıcıya ihtiyaç var. Bu işe girdiğiniz zaman geçim kaynağından öte âşık olmak gibi bir durum var. 2 kovanla başladım, şu an 100 kovanım var. Arıların en büyük düşmanı tarımda kullanılan ilaçlar. Bunlar bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklandı. Ama buna uyulduğuna ve kontrol altında tutulduğuna inanmıyoruz. Yine arı ölümleri bu yılda mevcuttu. Çiftçilere arılara zarar vermeyen ilaçları neden kullanmadıklarını sorduğumuzda 'Pahalı' diyorlar. Biraz daha para ödeyerek ya da ödemeyerek bir canlıya zarar verme hakkımız yok. Bazı çiftçilerimiz ise doğru ilacı kullanıyor ve arılarımıza zarar vermiyor" dedi.

Bölgede üretilen balın tüketiciler tarafından yoğun talep gördüğünü ifade eden Eliüs, "Türkiye'nin hemen hemen her yerine bal gönderiyorum. Hem sosyal medya hem de internet üzerinden pazarlama yapıyoruz. Balımızın pazarı oluştu" diye konuştu.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.