Türkiye ile Mısır arasındaki ilişki, 2013 yılında Sisi liderliğindeki silahlı kuvvetlerin, Müslüman Kardeşler mensubu olan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirmesinin ardından bozuldu..

O dönem başbakan olan ve yaklaşık bir yıl sonra cumhurbaşkanı seçilen AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sisi’nin yönetimi ele geçirmesinin ardından “Rabia” işareti yaparak Mursi’ye destek verdi.

PARTİ SİMGESİNE DÖNÜŞTÜRDÜ

Recep Tayyip Erdoğan, elinin dört parmağını gösterdiği bu işareti parti simgesini dönüştürdü. Bir süre sonra bu el işaretini “Tek devlet, tek bayrak, tek vatan, tek millet” söylemiyle formüle etti.

KATİL, DARBECİ, ZALİM DİKTATÖR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıllar içinde Sisi için “katil”, “darbeci”, “zalim”, “diktatör” gibi ifadeler kullandı.

“ONUNLA AYNI MASADA OTURMAM”

Erdoğan, 23 Haziran 2019’daki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri öncesi yaptığı bir konuşmada “Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz?” ifadelerini kullandı.

Erdoğan yine 2019 yılında Türkiye Diyanet Vakfı’nın ödül töreninde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: Beni Sisi ile çok barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmiyorum, etmem de. Neden? İşte bunlardan dolayı. Neden? Halkının yüzde 52 oyunu almış olan bir Mursi’yi ve arkadaşlarını cezaevine mahkûm eden bir anti-demokratla karşı karşıya gelmem, onunla aynı masada oturmam..

Erdoğan’ın Sisi’yle ilgili diğer sözleri şöyle:

1 Mart 2015: Ben uluslararası platformlarda şu anda darbeci Sisi’yi Cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimi söyledim. Yine söylüyorum. Benim için Mısır’ın Cumhurbaşkanı Mursi’dir. BM’de aynı masaya onunla oturmadım. Oturursam, kendimi inkar ederim. Oturursam demokrat olmam.

24 Şubat 2019: Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Her şeyden önce onun bir defa genel afla içerideki bütün bu insanları serbest bırakması lazım.

13 Mart 2019: (Sisi ile görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine) Şaka yapıyorsun herhalde. Böyle bir şey arkadaşlar söz konusu değil.

20 Haziran 2019: (Mursi) Ailesi vasiyetinin yerine getirilmesini istiyor, ailesine naaşını vermiyorlar. Sisi denilen kişi Mısır’da böyle bir yöneticidir ve bir zalimdir.

İLK TEMAS KATAR’DA

Erdoğan, 20 Kasım 2022 tarihinde FIFA 2022 Dünya Kupası’nın açılış töreni için gittiği Katar’ın başkenti Doha’da Sisi ile ilk kez görüşmüştü. 7 Şubat’ta Erdoğan’ı arayarak Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulunan Sisi, 28 Mayıs seçimlerinin ardından da yeniden seçilen Erdoğan’ı arayarak tebrik etmişti.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ise depremlerin ardından 27 Şubat’ta Adana’ya gelerek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüştü. 18 Mart 2023’te ise Çavuşoğlu, Şükri’nin daveti üzerine Kahire’ye gitti. Çavuşoğlu’nun ziyareti 10 yıl sonra Türkiye’den Mısır’a Dışişleri Bakanı düzeyindeki ilk ziyaret olmuştu. 13 Nisan 2023 tarihinde Ankara’ya gelen Şükri, Çavuşoğlu ile bir araya gelmişti.

G-20’DE DE GÖRÜŞTÜLER 

10 Eylül 2023 tarihinde, G-20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Yeni Delhi’ye giden Erdoğan, burada Sisi ile görüşmüştü. Erdoğan Sisi ile ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi için gittiği Riyad’da da (11 Kasım 2023) bir araya gelmişti.

10 YIL SONRA BÜYÜKELÇİLER ATANMIŞTI

22 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Büyükelçi atama kararları ile Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı olan Salih Mutlu Şen Büyükelçi olarak atandı. Mısır’ın Ankara Büyükelçisi olarak atanan Amr Soliman Abdelmeguid el-Hamamy 27 Eylül 2023 tarihinde güven mektubunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunmuştu. Büyükelçi Şen ise 17 Aralık 2023’te Sisi’ye güven mektubunu sunmuştu..