Site Rengi

HABER ÖZETİ
İrlanda Cumhurbaşkanından Gazze için tarihi çağrı..
İBB yargılamaları Eylül ayında başlıyor…
Eski MKE Başkanı casusluktan gözaltına alındı!.
Türkiye Suriye’de askeri eğitim ve harp okulları kuruyor…
Kemâl Kılıçdaroğlu ile Uğur Dündar birbirlerine girdi!.
Trafik ve düğün magandaları şimdi yandı!.
CHP’li Tanju Özcan yine çark etti!.
Kur Korumalı Mevduat savsatası nihayet sona erdi!.
CHP’nin Uşak kalesi de çöktü!.
Tanju Özcan şimdi de Ali Koç’ a sataştı!.
Hastanelerde akşamları da ameliyat yapılacak artık..
İtirafları ile CHP’yi yakan Aziz İhsan Aktaş’ın ev hapsi de kaldırıldı!.
Türkiye’den İsrail’e deniz yolu yaptırımı!. Tüm gemilerin giriş ve çıkışları yasaklandı!.
Böcek ailesinin uyuşturucu trafiği de rüşvet dosyasına girdi!.
İstanbul Valiliği’nden belediyelere “Sokak Köpekleri Toplatılsın” talimatı!.
Başörtülülere “FAHİŞELER” diyerek hakaretler yağdıran Altaylı’nın cezaevinde morali çok bozukmuş!.
Kahpe İsrail Gazze’yi işgâl planında ilk aşamaya geçti!.
Ekrem’in sosyal medya operasyoncusundan bomba itiraflar!.
Adalet Bakanlığı’ndan Mücahit Birinci hakkında soruşturma izni!.
MHP lideri Bahçeli’den süikast iddiası ile yargılanan Selahattin Yılmaz hakkında şok ifadeler!.
Son seçim anketi CHP’yi ters köşe yapacak!.
Beyoğlu Belediye başkanı İnan Güney görevden uzaklaştırıldı!.
Muhittin Böcek‘in oğlu da rüşvet ve yolsuzluktan gözaltına alındı
Okullarda artık zil çalmayacak..
Avrupalı liderlerin Trump karşısındaki acizliği!.
Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney tutuklandı!.
Bir CHP klasiği!. Miting alanını başka şehirlerden gelen onlarca otobüsle doldurdular!.
Greve başlayan memurlara yeni zam teklifi..
Ünlülerin kuyumcusu da gözaltına alındı!.
Sözcü’nün bir itibarsızlaştırma palavrası daha yine elinde patladı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Esad Rejimi ve Rusya ateşkese rağmen saldırılara başladı!.

Esad Rejimi ve Rusya ateşkese rağmen saldırılara başladı!.
15.01.2020
A+
A-

Beşşar Esed rejiminin, ateşkese rağmen İdlib’in merkezindeki pazar yerine düzenlediği hava saldırısında 15 sivil hayatını kaybetti.

Beşşar Esed rejimi ve Rusya, İdlib’de ateşkese rağmen sivil yerleşimlere hava saldırılarına yeniden başlarken, rejimin İdlib’in merkezini hedef alan saldırısında ilk belirlemelere göre, 15 sivil yaşamını yitirdi, çok sayıda sivil yaralandı.

Muhaliflere ait uçak gözlem evinden alınan bilgiye göre, Rusya’ya ait savaş uçakları, İdlib’in Maarratünnuman ilçesi, Keferruma beldesi, Marşurin, Deyr Şarki, Masaran, Tel Mennis köylerine, rejim uçakları da İdlib merkezi ve Eriha ilçesine saldırı düzenledi.

Eriha’da pazar yerine yapılan saldırıda ilk belirlemelere göre, 7 sivil yaralandı.

Rejimin İdlib’in merkezini hedef alan iki saldırısından, pazar yerine düzenlenende, ilk belirlemelere göre, 15 sivil öldü, çok sayıda sivil yaralandı.

Rusya ve Türkiye’nin girişimleriyle ilan edilen ateşkese rağmen, rejim güçleri zaman zaman yaptıkları topçu atışlarıyla ateşkesi daha önce de bozmuştu. Ancak söz konusu ihlaller, ateşkesin ardından ilk hava saldırıları olma özelliği taşıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’nin İdlib bölgesinde 9 Ocak saat 14.00’ten itibaren ateşkes uygulamasının başladığını iddia etmişti. Ancak rejim ve İran destekli terörist gruplar, kara saldırılarına devam etmişti.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı ise, İstanbul’da 8 Ocak’ta düzenlenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvesinde, Libya ve İdlib’de ateşkes ilan edilmesi kararı alındığı ve taraflara bu yönde çağrı yapıldığını, 12 Ocak saat 00.01’den itibaren ateşkes uygulaması başladığını ve münferit bir iki olay dışında durumun sakin olduğunun gözlendiğini açıklamıştı.

ASTANA ANLAŞMALARI VE SOÇİ MUTABAKATINA UYMADILAR

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib’in merkezi, 2015’te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran’ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısında, İdlib ili ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam’daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginliği azaltma bölgesi oluşturuldu.

Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden İdlib hariç kalanları, Rusya’nın hava desteği sayesinde ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti. Rusya’nın, Türkiye’yle 17 Eylül 2018’de vardığı Soçi mutabakatından bir süre sonra da saldırılar devam etti.

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ni hedef alan Rusya, rejim ve İran destekli teröristler, yalnızca 2019 başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına en az 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardımanlarda 1600’den fazla sivil can verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.