Site Rengi

HABER ÖZETİ
Libya Genelkurmay Başkanının jeti Ankara’da düştü!.
Asgari Ücret 28 bin 75 TL oldu..
Ve Özgür Ekrem’i sattı!.
Aşiret reisi Ankara’nın göbeğinde oğlunu vurdu!.
Trump Maduro’yu açık açık ölümle tehdit etti!.
Yeni yılda köprü ve otoyollara ne kadar zam gelecek..
Altın güne tüm rekorları alt üst ederek başladı!.
SDG itleri sivillere saldırdı!.
Uyuşturucu partilerinin düzenlendiği Kütüphane’nin sahibi gözaltında!.
Hakan Fidan’ı hedef alıp fırçayı yiyen Galip Ensarioğlu’ndan jet hızında çark!.
Uyuşturucu soruşturması kapsamında gazeteci Emrullah Erdinç gözaltına alındı!.
Okan Buruk palavrası elinde parlayan Sevilay Yılman’ı kapı önüne koydular!.
Türkiye’nin görev süresini iki yıl daha uzatan Libya Tezkeresi Meclis’ten geçti..
Sadettin Saran’ın Ela Rümeysa Cebeci ile olan skandal yazışmaları!.
İBB’deki Taşeron Dalaveresi ile belediyeyi inek gibi sağmışlar!.
Altın ve gümüş haftaya rekor kırarak başladı!.
Hafta da 4 Gün Mesai tasarısı Meclis gündeminde..
AK Partili vekilden Hakan Fidan hakkında zehir zemberek sözler!.
Kasım Garipoğlu’nun uyuşturucu partilerindeki özel konuğu Derin Talu’ymuş!.
Ali Koç’tan Sadettin Saran hakkında ilk yorum..
CHP’nin çıplak arama palavrasına jet yalanlama!.
Sadettin Saran’ın ifadesinde dikkat çeken Elâ Rümeysa Cebeci ayrıntıları!.
Yüz Yılın Konut Projesi’ne 8 milyon 840 kişi başvurdu..
Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran serbest bırakıldı!.
Başörtüsü ile alçakça dalga geçen Murat Övünç tutuklandı!.
Mehmet Akif Ersoy’un eski eşi Pınar Erbaş da ekranlara veda etti!.
İzmir’den sonra yabancı bir İHA’da Balıkesir’de düştü!.
Sadettin Saran kan testi için Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi..
DEM Partili Sırrı Sakık’tan emekli vekil maaşlarına isyan!.
Çok çocuklu ailelere askerlik müjdesi..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

EYT’li çalışmaya devam ederse maaşı artacak!.

EYT’li çalışmaya devam ederse maaşı artacak!.
09.03.2023
A+
A-

EYT’lilerin ilk maaşlarını Nisan ayında alacakları açıklandı. Peki EYT’li olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin kazançları ne olacak?

Sosyal politika uzmanı Okan Güray Bülbül, EYT’li olduktan sonra çalışmaya devam edecek vatandaşların maaş durumlarıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

EYT’li çalışmaya devam ederse maaşı artacak

Akşam gazetesi yazarı Bülbül, EYT’lilerin çalışmaya devam ettiği takdirde maaşlarının artacağını yazdı:

EYT düzenlemesiyle birlikte emekli olup çalışmaya devam edecek olanları maaş avantajı bekliyor. Emekli olarak aynı işyerinde çalışmaya devam eden asgari ücretlilerin net maaşı 638 lira artarak 9 bin 145 lira olacak.

Emeklilikte yaşa takılanları (EYT) emeklilik maaşı heyecanı sararken, aynı işyerinde çalıştıklarında maaş avantajı da elde edecekler. Çalışmaya devam edecek EYT’liler için sigorta primi işçi payı azalacağı için maaş artışı söz konusu olacak. Bu artış asgari ücretlide 638 TL olacak. Böylece halen 8.500 lira olan alan asgari ücret çalışan, emekli olup çalışmaya devam ederse 9.145 lira alacak.

EMEKLİNİN DURUMU

Bilindiği gibi tüm sigorta kollarına tabi bir işçi için brüt ücretinden yüzde 15 prim kesiliyor. Bu primin yüzde 1’i işsizlik sigortası primi olarak ödeniyor. Emekli işçiden ise yüzde 7.5 oranında sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. İşsizlik sigortasına ise prim kesilmiyor. Dolayısıyla asgari ücretli bir işçinin brüt ücretinden 1.501,2 TL prim kesilerek brüt 10.008 TL olan ücreti net 8.506,8 TL’ye iniyor. Emekli olup asgari ücret üzerinden çalışmaya devam edecek işçinin brüt ücretinden 750,6 TL prim kesilecek ve net ücreti ise 9.144,81 TL olacak. Dolayısıyla asgari ücretle çalışıp emekli olacak ve çalışmaya devam edecek işçinin eline geçen net ücret 638 TL artacak.

Bu artışın işveren tarafından işçiye yansıtılmaması gibi bir durum söz konusu değil. Asgari ücretten düşük ücretli işçi çalıştırmak mümkün olmadığı ve işçinin brüt maaşı 10.008 TL’nin altına olamayacağı için işverenler SGK’ya işçi adına daha düşük prim aktarıp işçiye daha yüksek ücret ödeyecekler. Ücret düzeyi yüksek işçiler için bu farklılık daha yüksek tutarlarda olacak.

İLK MAAŞ 17 NİSAN’DA

EYT’liler nisan ayının 17’si ile 26’sı arasında, emekli sicil numaralarının son hanesine göre belirlenen tarihte maaşlarını alacak. Bağ-Kurlular ise 25 Nisan ila 28 Nisan arasında maaşlarına kavuşabilecek.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.