İBB operasyonunun devlete maliyeti 1 trilyon 200 milyon TL!.

Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanması, finansal piyasalarda ciddi bir belirsizlik yaratarak döviz kurunun hızla yükselmesine sebep oldu..
Doların 38 TL seviyelerine gelmesi, hem kamu hem de özel sektör üzerinde büyük bir mali yük oluşturmuş.
Özellikle dövizle borçlanan kamu ve şirketler için bu kur artışı ciddi maliyetler yaratıyor. 1.8 TL’lik kur artışının kamuya maliyeti yaklaşık 958 milyar lira olarak hesaplanmış. Ayrıca, firmaların uğradığı zararın 260 milyar lira olduğu belirtiliyor. Toplamda 1.2 trilyon liraya ulaşan bu zarar, 10 yıl boyunca 15 milyon emekliye verilecek 4 bin liralık bayram ikramiyesine denk geliyor.
Bu durumun uzun vadede ekonomik yavaşlama, işsizlik artışı ve şirket iflaslarına kadar varabilecek etkileri olabileceği de öngörülüyor. Faizlerin yükselmesiyle birlikte borçlanma maliyetleri de artacak gibi görünüyor.
YORUMLAR