Site Rengi

HABER ÖZETİ
Gezi Organizatörü Ayşe Barım’ın tahliye sevinci kısa sürdü!.
CHP’li belediyeleri rüşvete bağlayan müteahhitin tüm malvarlıklarına el konuldu!.
Fenerbahçe taraftarı Filistin’i unutmadı!.
Esed itine Moskova’da suikast!. Son anda kurtuldu!.
İstanbul’da 5 şiddetinde deprem!.
Turgay Ciner’in yurt dışına kaçırdığı kara para miktarı 5 milyar dolar!.
Demirtaş cezaevinden çıkarılıyor..
Valilikten İstanbul için fırtına ve yağış uyarısı!.
DDM’den Cem Küçük’ün KAAN açıklamalarına jet yalanlama!.
Sumud Filosu’na saldıran kuduz köpek İsrail 25 Türk’ü alıkoydu!.
Kahpe İsrail ordusundan Sumud filosuna müdahale!.
Sumud filosuna saldırı alarmı!.
Kahpe ABD Gazze Barış Mütabakatında yine kıvırdı!.
Eski tip sürücü belgeleri için son tarih 31 Ekim!.
CHP yurt dışında Türkiye’yi şikâyet etme mitinglerine başlıyor!.
3,5 ton kayıtsız doları bankaya bavullarla taşımışlar!.
Gazze’ye doğru 11 gemi daha yola çıktı..
Galatasaray İngiliz devi Liverpool’u tek golle yıltı!.
Enerji Bakanı doğalgaz ve elektriğe zam yapılmayacağını açıkladı..
Peygamberler hakkında küfürlü şakalar yapan şebek tutuklandı!.
MİT’ten kişisel veri hırsızlarına nefes kesen operasyon..
ABD Başkanı Trump HAMAS’ın ateşkes anlaşmasına uyulması için 3-4 gününün olduğunu söyledi..
ABD’nin 20 maddelik Gazze planı için 8 ülkeden ortak açıklama..
Gürsel Tekin’den Ali Mahir Başar’a çok sert sözler: ÇOK ZIPLADIN HADDINI AŞTIN!.
81 il de 500 bin sosyal konut projesi için düğmeye basıldı..
Trump’un Gazze-İsrail arasındaki barış planı açıklandı..
Trump Netanyahu görüşmesi Beyaz Saray’da başlad!.
Sumud filosu TSK himayesinde Gazze’ye doğru ilerliyor..
Esed itinden sonra ülkelerine dönen Suriyeli sayısı!.
KKTC’de başörtüsü yasağı için yırtınan İslam Düşmanlarını bakın kim fonluyormuş!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

İlham Aliyev’den çok sert çıkış! “Siz kendinizi ne zannediyorsunuz?.”

İlham Aliyev’den çok sert çıkış! “Siz kendinizi ne zannediyorsunuz?.”
07.07.2020
A+
A-

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecini yürüten Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubuna Ermenistan’ın provokatif adımlarına karşı yeterli yanıt vermedikleri için sert tepki gösterdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecini yürüten Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubunu Ermenistan’ın provokatif adımlarına karşı yeterli yanıt vermedikleri için eleştirerek, “Onlardan daha ciddi, somut ve amaçlı açıklamalar bekliyoruz.” dedi.

Aliyev, bazı yerel televizyon kanallarına gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecine ve süreci yürüten AGİT Minsk Grubuna da değinen Aliyev, sorunun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Azerbaycan toprağında ikinci bir Ermeni devletinin kurulmasına hiçbir zaman müsaade etmeyeceğiz” diyen Aliyev, işgal altındaki tüm toprakların kurtulması ve Azerbaycanlıların ata yurtlarına geri dönmesi gerektiğini vurguladı.

“Artık o dönem geçti”

AGİT Minsk Grubu’ndan daha somut açıklamalar beklediklerini söyleyen Aliyev, şöyle devam etti:

“Ermenistan Başbakanı ‘Karabağ Ermenistan’dır’ diyor. Ben buna gerekli cevabı veriyorum. Peki Minsk Grubu neden cevap vermiyor? Minsk Grubu, kendilerinin şekillendirdiği müzakere sürecini bozan ve neredeyse önemsiz kılan bu açıklamaları neden yanıtlamıyor? Minsk Grubu eş başkanları buna yeterince tepki gösterdi mi? Göstermediler. Ermenistan müzakerelerin biçimini değiştirmek ve Dağlık Karabağ’ın sözde yönetimini masaya oturtmak istiyor. Buna da gerekli yanıt verilmedi. Bazı soyut kelimelerle açıklama yapıyor fakat net fikir bildirmiyorlar. Artık o dönem geçti. Biz netlik talep ediyoruz.”

Aliyev, işgal altındaki Dağlık Karabağ’da gerçekleştirilen seçimlerin ve sonrasındaki yemin töreninin açık bir provokasyon olduğuna dikkati çekerek, “Buna neden yeterli cevap verilmiyor? Neden bunun provokasyon olduğu ve bu provokasyondan Ermenistan’ın sorumlu olacağı söylenmiyor? Ben bunu söylüyorum ancak bu sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesini istiyorlarsa onlar da söylemeliler.” ifadesini kullandı.

AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının son bildirilerinde “askeri çözüm mümkün değil” görüşünü yinelediklerini hatırlatan Aliyev, şunları söyledi:

“Kim demiş onu? Gidin Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması’na bakım bakalım orada ülkelerin kendini savunma hakkı var mı yok mu? Siz kendinizi ne zannediyorsunuz? Siz BM’den daha mı üstünsünüz? Öyleyse Minsk Grubu eş başkanları olarak BM Antlaşması’nda yer alan maddelerin yanlış olduğunu söyleyin. Sonuçta her şeyin bir sınırı var. Bu nedenle onlardan daha ciddi, somut ve amaçlı açıklamalar bekliyoruz.”

“Dağlık Karabağ” sorunu

Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı.

Ermeniler, 1991’de Hankendi’yi, 1992’de Hocalı ve Şuşa’yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere’yi de ele geçiren Ermeniler, 1993’te Ağdam’a girdi. Ağdam’ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si işgal edildi, 1 milyona yakın kişi yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

Azerbaycan ve Ermenistan, 4-5 Mayıs 1994’te Bişkek’te Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Parlamentosu, Rusya Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle “Bişkek Protokolü” olarak bilinen ateşkes anlaşmasını imzaladı ancak ateşkes, kağıt üzerinde kaldı ve çatışmalarda binlerce asker öldü.

Minsk Grubu, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla 1992’de kuruldu.

Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD’nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu, aradan geçen 28 yılda birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.