Kuyurklara giren insanların yanı sıra bazı panolarda “Hamaney benzinimiz nerede?” şeklinde yazılar yer aldı.
Benzin İstasyonları Odası Başkanı Humayun Salihi, meydana gelen arızanın siber saldırıdan kaynaklı olduğunu belirtirken, yarı resmi Fars Haber Ajansı, konuyla ilgili hazırladığı haberinde bunun siber saldırıdan kaynaklı olabileceğini kaydetti.
İÇİŞLERİ BAKANI, SORUNUN KISA SÜREDE ÇÖZÜLECEĞİNİ SÖYLEDİ
İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi ise sorunun teknik olduğunu, kısa süre içinde hallolacağını ve halkın zamla ilgili bir endişesinin olmaması gerektiğini söyledi.
Olayın 15 Kasım 2019’daki benzin zammı nedeniyle meydana gelen protestoların 2. yıl dönümüne kısa bir süre kala meydana gelmesi dikkati çekti.
ABD yaptırımlarının da etkisiyle ekonomik açıdan zor dönemden geçen İran halkı, 15 Kasım 2019’da Yargı Erki Başkanı, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı’ndan oluşan Ekonomi Koordinasyon Yüksek Konseyi’nin kararıyla benzin fiyatının bin tümenden 3 bin tümene yükseltilmesinin ardından protestolara başlamıştı.
ÜLKEDEKİ GÖSTERİLERDE BİRÇOK YERLER YAĞMALANMIŞTI
Ülkenin birçok kentinde 3 gün süren gösterilerde kamu binaları, bankalar, benzin istasyonları tahrip edilmiş, marketler yağmalanmıştı.
Emniyet güçlerinin müdahale ettiği gösterilerdeki ölü ve yaralı sayısı hakkında İran makamlarınca resmi açıklama yapılmazken, Uluslararası Af Örgütü en az 304, Reuters haber ajansı ise bin 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
İran Meclisi Kum Milletvekili Mücteba Zünnur, Haziran 2020’de yaptığı açıklamada 6’sı emniyet görevlisi 230 kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti.