İslam Alemi, Mübarek 3 ayların başlangıcı Recep Ayına girdi!.
Müslüman aleminin beklediği bolluk bereket ayı olarak bilinen üç aylar başlıyor. Recep ayının ilk günü 2023 yılında 23 Ocak Pazartesi gününe denk geliyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2023 dini günler takvimine göre üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayının günleri belli oldu. Peki 3 ayların ilki Recep ayı, ardından ikincisi Şaban ayı ve kutlu ay Ramazan ayı hangi gün başlıyor? İşte detaylar…
Üç ayların başlangıcı
İslam camiası tarafından merakla beklenen üç aylar geldi çattı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini günler takvimine göre bu yıl üç ayların ilki Recep ayı 23 Ocak 2023 Pazartesi günü başlayacak. Dini günler takvimine göre bu yılki üç aylar ve kandiller aşağıdaki gibi idrak edilecek.
- Recep ayı 23 Ocak Pazartesi
- Regaip kandili 26 Ocak Perşembe
- Miraç kandili 17 Şubat Cuma
- Şaban ayı 21 Şubat Salı
- Ramazan ayı 23 Mart Perşembe
- Berat kandili 6 Mart Pazartesi
- Kadir Gecesi 17 Nisan Pazartesi
Kadir gecesi nasıl bulunur?
Kur’an Ramazan ayında ve Kadir Gecesi’nde indirilmiştir. Kadir gecesinin Ramazan ayı içerisinde olduğu kesindir ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivayetler vardır.
Kadir gecesinin Ramazan ayının 27 gecesi olduğu genel olarak kabul görülmüş bir tarihtir. Bununla birlikte Ramazan’ın son 10 gününün tek gecelerinde veya son 7 gecesinde aranması ile ilgili farkları rivayetlerde bulunmaktadır. Din alimlerine göre Ramazan’ın son geceleri Kadir gecisiymiş gibi değerlendirilmesi gerekiyor.
Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a; (r.a.) İbn Mes’ud’un, (r.a.) ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse kadir gecesine tesadüf edebilir.’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, kadir gecesi Ramazan ayındadır. Kadir gecesi; Resûlullah’ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır’” (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179).