İsveç’in ezik Başbakanı hala umutlu! “Kimsenin ‘Erdoğan kapıyı kapattı’ diye yorumladığını sanmıyorum!.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in Türkiye’den NATO üyeliği için bir destek beklememesini söylemesinin ardından İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile yeniden diyaloğa dönmek istediklerini vurguladı.
NATO üyesi olmak için Türkiye’nin onayını alması gereken İsveç, ülkesinde yaşanılan son skandalla büyük tepki aldı.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Dışişleri Bakanı Tobias Billström ve Savunma Bakanı Pal Jonson, Stockholm’de ortak basın toplantısı düzenledi.
Burada yaptığı konuşmasında ülkesinde yaşanılan skandala değinen Kristersson, İsveç’in NATO üyeliğini provokatörlerin engellemeye çalıştığını söyledi.
“Türkiye ile yeniden işleyen diyaloğa dönmek istiyoruz”
Türkiye ile yeniden işleyen diyaloğa dönmek istediğini belirten Kristersson, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları hakkında ise yorum yapmadı.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İsveç’in en ciddi güvenlik sorununu yaşadığını belirten Kristersson, şu ifadeleri kullandı:
“İsveç’in NATO’ya katılmasının ne kadar ciddi olduğunu bazıları anlamıyor. Provokatörler, İsveç’in üyeliğini engellemeye çalışıyor. Türkiye ile tekrar işleyen bir diyaloğa dönmek istiyoruz. Türkiye, kendi kararlarını kendi verir, buna saygı duymak zorundayız, bu süreci sakinleştirmek istiyoruz.”
“Finlandiya hala NATO’ya İsveç ile beraber girmek istiyor”
Kristersson, Finlandiya’nın İsveç ile NATO’ya beraber girmek istediğine dikkati çekerek, “Finlandiya, hala NATO’ya İsveç ile beraber girmek istiyor. İsveç’in NATO’ya üye olması engellenirse, bu durum Finlandiya’nın NATO’ya yalnız girmesine engel teşkil etmez.” dedi.,
“Bunu kimsenin ‘Erdoğan kapıyı kapattı’ şeklinde yorumladığını sanmıyorum”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’e yönelik son açıklamalarına da değinen Kristersson, “Erdoğan’ın açıklamasına yorum yapmayacağım. Bunu kimsenin, ‘Erdoğan kapıyı kapattı’ şeklinde yorumladığını sanmıyorum.” iddiasında bulundu.
“Türkiye kendi kararını veriyor”
Kristersson, İsveç’in NATO üyeliği konusunda açık konuşmak istediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“28 ülke, İsveç’in ve Finlandiya’nın NATO üyeliği hakkında bireysel kararlar aldı, Türkiye kendi kararını veriyor. İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki anlaşmaya uymamız için işleyen bir diyalog gerektiriyor ve bu garip bir şey değil. Aksi taktirde bunun İsveç güvenliği için sonuçları var.”