Site Rengi

HABER ÖZETİ
ABD Basını: Trump Orta Doğu’da Bataklığa Saplandı!.
Pentagon İran savaşında ölen ve yaralanan asker sayısını açıkladı..
İran açık açık uyardı!. Hürmüz Boğazı’ndan geçeni vururuz!.
Galatasaray İngiliz devi Liverpool’u bozguna uğrattı!.
Trump’tan U dönüşü!. İran ile görüşebileceğini söyledi!.
İsrail’in Müslüman Düşmanı Kuduz Köpeği Ben-Gvir’in İran saldırılarında öldüğü iddia edildi!.
İmamoğlu’nun avukatının şov yapmak için attığı palavra elinde fena patladı..
İran Avrupa’yı Körfez ülkelerini diplomatik krize soktu..
İran’dan Kahpe ABD’ye ve Kahpe İsrail’e ateşkes şartı!.
Hatay ve Gaziantep’e düşen füzelerin nereden atıldığı belli oldu..
Trump’ın “Savaş Bitti” mesajı petrol fiyatlarını dibe indirdi..
İran ile baş edemeyen Trump iti “Savaş Bitti” diyerek pes etti!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Özgür Özel’i yerden yere vurdu: Şuursuz, Kifayetsiz!.
İran’dan ateşlenen füze Gaziantep semalarında etkisiz hale getirildi..
İBB Yolsuzluk Davası Başladı!. Şov yapmak isteyen İmamoğlu’a mahkeme başkanından sert uyarı!.
İran’dan ABD ve İsrail’e savaş resti: 6 ay daha savaşabiliriz!.
Petrol fiyatları son dört yılın zirvesinde..
Kabine Orta Doğu’daki savaş gündemi ile toplanıyor..
Trump: Savaşın bitiş zamanına Netanyahu ile ortak karar vereceğiz..
İran’da radyasyon alarmı!.
Trump iti İran hakkında yine tehditler savurdu!.
New York Times: Dünya Gıda Krizi ile Karşı Karşıya Kalacak..
Türkiye KKTC’ye 6 adet F-16 gönderiyor..
Trump’a rest çeken İspanyol liderden “Türklere Selam Olsun” mesajı..
Kahpe ABD ile Kahpe İsrail İran’ı yoğun bombardıman altına aldı!.
ABD’ye muhbirlik yapan İranlı general İsrail’de görüldü..
Dev derbinin galibi Galatasaray oldu..
Türkiye F-16’ları Kuzey Kıbrıs’a konuşlandırdı..
İran Hürmüz Boğazı’ndan geçmeye kalkan gemileri vuracağını açıkladı..
ABD İran füzelerine koordinatları Rusya’nın sağladığını iddia etti!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

İsyan büyüyor! Macron polis sayısını ikiye katladı, ordu teyakkuzda..

İsyan büyüyor! Macron polis sayısını ikiye katladı, ordu teyakkuzda..
01.07.2023
A+
A-

Ülke genelindeki protestoları kontrol altına alabilmek için daha fazla polisi sokağa indireceklerini söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ailelere seslendi. Macron, “Çocuklarınızı sokaklardan çekin” dedi.

Olayların ülkesi Fransa’da sular durulmuyor…

Her şey başkent Paris’in banliyösü Nanterre’de 27 Haziran’da bir polis memurunun içinde 3 kişinin bulunduğu ve “dur” ihtarına uymayan bir araca tek el ateş açması sonucu başladı…

Fransız polisi, 17 yaşındaki sürücü Nael M.’i kolundan ve göğsünden vurarak öldürdü.

Gençler sokağa döküldü

Sürücüye ateş açan polisin, aynı gün “kasten adam öldürme” gerekçesiyle gözaltına alınması, Nael M.’nin yaşadığı Nanterre’de gençlerin sokağa çıkmasına engel olamadı.

Ülkedeki sokağa çıkanlar çoğunlukla 14-18 yaşındaki gençlerden oluşurken, 12-14 yaş aralığındaki bazı çocuklar da olaylara karıştı.

27 Haziran’ın gecesinde özellikle Nanterre’in de içinde bulunduğu Hauts-de-Seine vilayetinde, eylemciler, araçlar ve çöp bidonlarını ateşe verirken, polise havai fişek fırlattı.

Mağazalar yağmalandı

İkinci gece olaylar, Paris’in bazı banliyölerine ve ülkenin Lyon, Toulouse, Lille gibi birkaç büyük kentine yayıldı.

Dün gece de olayların şiddeti artarken, neredeyse Paris’in tüm banliyöleri ve ülkenin hemen hemen tüm bölgeleri yangın yerine döndü.

İlk iki gün aralarında polise ait ve toplu taşıma için kullanılanlar da dahil olmak üzere çok sayıda araç, okul ve karakol kundaklanırken; üçüncü gece Marsilya ve Paris gibi kentlerde mağazalar yağmalanmaya başlandı.

Polis, tutuklu yargılanacak

17 yaşındaki gencin annesinin, “ayaklanma” ve çocuğunun anısı için gösteri düzenlenmesi çağrısı yapmasının ardından dün, eylemciler, Nanterre’de yürüyüş düzenledi.

Gösteri, polis ve eylemciler arasında çatışma alanına dönerken, kentte tansiyon tüm gece sürdü.

Nanterre Savcılığı, genci öldüren polisin “kasten adam öldürme” gerekçesiyle tutuklu yargılanacağını açıkladı.

Kundaklamalar başladı

Tutuklanan polis, avukatı Laurent-Franck Lienard aracılığıyla gencin ailesinden özür dilerken; hükümetin günlerdir vatandaşları “sükunete” çağırmasına rağmen ülkede bu gece de olaylar devam etti.

Paris, Marsilya, Reims, Tours gibi çok sayıda kentte mağazalar talan edildi.

Dün, Fransa genelinde 500 kamu binası, 1.900 araç ateşe verildi ve kamusal alanda 3 bin 880 noktada kundaklama yapıldı.

40 bin polis ve jandarma vardı

Ile-de-France bölgesi, zarar gören kamu tesislerinin onarımı için belediyelere yönelik 20 milyon euro yardım paketi açıklarken, polis ve eylemciler arasında ciddi çatışmaların yaşandı.

Son 3 günde eylemciler, çok sayıda karakolu ateşe verdi ve polise havai fişek fırlattı.

Otobüs ve tramvay seferleri iptal ediliyor

28 Haziran’da Paris banliyölerinde 2 bin polis ve jandarma görevlendiren İçişleri Bakanlığı, dün bu sayıyı ülke genelinde 40 bine çıkardı.

Bu arada valiliklere ülke genelinde saat 21.00’den sonra otobüs ve tramvay seferlerini iptal etme talimatı verildi.

Macron: Daha fazla polisi sokağa indireceğiz

Kolluk kuvvetlerinin daha da artacağını Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron açıkladı.

Paris’te düzenlediği basın toplantısında grupların büyük sosyal platformlar aracılığıyla protestolar planladığını ve düzenlediğini söyleyen Macron, hükümetin ayrıca “en hassas” isyan içeriğinin kaldırılması için harekete geçeceğini dile getirdi.

“Protestoları kontrol altına almak için daha fazla polisi sokağa indireceğiz” diyen Macron, bir gencin öldürülmesinin suistimal edilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Ebeveynlere çağrı: Çocuklarını sokaktan çekin

Macron ayrıca ebeveynleri sorumlu davranmaya ve çocuklarının ayaklanmalara katılmasını engellemeye çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı, “Çocuklarınızı sokaklardan çekin.” dedi.

“Bu bağlamda tüm velileri sorumlu davranmaya çağırıyoruz” diyen Macron, şöyle devam etti:

“Mevcut durum, organize ve donanımlı grupların yanı sıra çok sayıda gencin sonucudur. Tutuklananların üçte biri genç, hatta çok genç. Onları evde tutmak ebeveynlerinin görevidir.”

Ek tedbirler geliyor

TikTok ve Snapchat başta olmak üzere sosyal medya ağlarının bu durumda önemli rol oynadığını aktaran Macron, “Sosyal medyada protesto çağrısı yapanlar, yakalanacak. İsyan içeriği kaldırılmalı.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in önümüzdeki saatlerde ek tedbirler alacağını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.