Kadınların rol aldığı dizileri yasaklayan Taliban, Türk dizilerini de yasakladı!.
ABD’nin çekilmesiyle Taliban’ın yönetimine giren Afganistan’da kadınların elde ettikleri kazanımları kaybediliyor.
Kadınların eğitimini engelleyen yönetim son olarak yayıncılık ile ilgili yeni kararlar aldı.
Taliban İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığı, ülkedeki tüm televizyon kanallarına uyulması gereken yeni kuralların gönderildiğini açıkladı.
Buna göre televizyon kanallarında kadın sunucuların İslami hicaba riayet etmesi istendi.
KADINLARIN OLUĞU DİZİLERE KISITLAMA
Kadın oyuncuların yer aldığı dizi ve tiyatro sahneleri ile İslami ilke ve Afgan yasalarına aykırı tüm film ve dizilerin de yayınlanmaması talep edildi. Ayrıca bireylere yönelik hakaret içeren programlarında da yayından kaldırılması istendi.
Peygamberler ve sahabelerin rolünün yer aldığı drama ve dizileri yayınlamanın yasak olduğu da belirtilerek, ülkede hala bazı televizyon kanallarının İslam ilkeleri ve Afgan geleneklerine aykırı programlar yayınladığı öne sürüldü.
SUNUCULARA BAŞÖRTÜSÜ ZORUNLULUĞU
Öte yandan kadın gazeteciler ile sunucuların kamera karşısına geçtiklerinde başörtüsü takması gerektiği vurgulandı. Ancak kurallarda, hangi tip başörtüsünün zorunlu tutulduğu gibi detaylara yer verilmedi.
TÜRK DİZİLERİNDE REKOR İZLEME
Türk kültürü ve aile yapısını kendi kültürleriyle benzer gören Afganlar, Hint dizilerinin yayınlandığı kanallarda Türk dizilerini daha çok izliyordu.
Yerel ve ulusal yayın yapan Afganistan’da Türk dizileri, Farsça ve Peştuca dillerine çevrilerek yayınlanıyordu.
‘ILIMLI OLACAĞIZ’ SÖZÜ
Ağustos ayında yönetimi ele geçiren Taliban, ülkeyi ılımlı şekilde yönetecekleri mesajı vermişti.
Yönetim değişikliği öncesi medya çalışanlarının yüzde 30’undan fazlasını kadınlar oluştururken şu an ise sadece birkaç kadın gazeteci çalışmalarını sürdürüyor. Taliban’ın ülkede hakim olmasının ardından onlarca medya çalışanı ülkeyi terk etmişti.
90’LI YILLARA DÖNÜŞ
Taliban, iktidarda olduğu 1990’larda da Afganistan’da televizyon yayınını tamamen yasaklamıştı. Son 20 yıl içerisinde ülke genelinde 300’den fazla televizyon, radyo ve gazete yayına başlamıştı.
Afganistan Özgür Gazeteciler Derneği’ne göre de mali sorunlar ve kısıtlamalar nedeniyle yaklaşık 200 basın kuruluşu faaliyetlerini durdurmuştu.