Karadeniz gazında sona gelindi!. 36 kilometrelik hat tamam..
Karadeniz gazıyla ilgili paylaşımda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 36 kilometrelik boru hattının görüntülerini paylaşarak, “İşte Karadeniz gazını evlerimize getirecek boru hattı” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin 710 milyar metreküplük doğalgaz keşfiyle birlikte, doğalgaz ithalatı da yüzde 30 oranında düşecek.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ekiplerinin çalışmaları, hem denizde hem de karada büyük bir fedakarlık ile devam ediyor.
10 bine yakın kişinin ter döktüğü Sakarya Gaz Sahası Projesi’nde sona doğru yaklaşılıyor.
“36 kilometrelik boru hattı tamamlandı”
Bu kapsamda Karadeniz gazını Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nden alıp ulusal sisteme aktaracak ölçüm istasyonu ve 36 kilometrelik boru hattı BOTAŞ tarafından zamanında tamamlandı.
“İşte Karadeniz gazını evlerimize getirecek boru hattı”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sosyal medya hesabından Karadeniz gazıyla ilgili önemli gelişmeyi duyurdu.
Bakan Dönmez paylaşımında, “Gerçekler gün gibi ortadayken, güneş balçıkla sıvanmaz. İşte Karadeniz gazını evlerimize getirecek boru hattı” ifadelerini kullandı.
Karadeniz gazının yolculuğu
Yerli gaz denizin 170 kilometre açığından özel borularla Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’ne geldikten sonra burada birtakım işlemlere tabi tutulacak. Buradaki işlemler TPAO tarafından yürütülecek. Ardından Karadeniz gazı ulusal sisteme bağlanmak için BOTAŞ’a iletilecek. BOTAŞ’ta test edilecek gaz sonrasında da evlere teslim edilmek üzere boru hattına iletilecek.
Dünyada ilk
Karadeniz’in coğrafi yapısından kaynaklı olarak dereler ve dağlar boru hattı seriminde zorluk olarak göze çarpsa da bu alanda yeterince tecrübe ve birikime sahip BOTAŞ, projeyi sorunsuz olarak bitirdi.
Yerli gazı ulusal sisteme bağlamak için ilk etapta 36 kilometrelik boru hattı seriminde ekipler özel geçiş uygulamalarını devreye aldı. Dünyada ilk defa otomatik kaynak makinesi bu kadar kısa bir hat için kullanıldı. Maliyetinden dolayı daha çok uzun hatlarda tercih edilen otomatik kaynak makinesi “sıfır hata” için bu projede yer aldı.
Proje kapsamında yol, dere, enerji nakil hatları gibi 87 nokta özel geçiş uygulaması yapıldı. Bu uygulama toplam boru hattının yüzde 10’unu oluşturdu.