PROTESTOLAR BAŞKENTLE SINIRLI KALMADI
Ülkenin üçüncü büyük kenti Misrata’da toplanan Libyalılar da benzer bir bildiri okuyarak, “seçim kanunu üzerinde uzlaşıya varılmadan seçimlerin gerçekleştirilmesini reddettiklerini” duyurdu.
Misratalılar, Yüksek Seçim Komisyonu Başkanlığına “ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Akile Salih’in tek taraflı şekilde çıkardığı seçim kanununu tanımaması” çağrısında bulundu.

3 SEÇİM OFİSİ KAPATILDI
Öte yandan, Libya’daki Yüksek Seçim Komisyonunun 3 ofisi, Seyfülislam Kaddafi’nin adaylığına karşı düzenlenen protestolar ve halk baskısı üzerine kapatıldı.
Yerel basında çıkan haberlere göre, Yüksek Seçim Komisyonunun ülkenin batısındaki Zliten, Zaviye ve Giryan kentlerindeki 3 ofisi tepkiler üzerine kapatılarak faaliyetleri durduruldu.
Komisyon kaynaklarından alınan bilgiye göre, ofislerin kapatılması, “Seyfülislam’ın adaylığına karşı halkın yükselen öfkesinin sonucu olarak bir tür ihtiyati ve güvenlik tedbiri şeklinde” gerçekleşti.

SEYFÜLİSLAM’IN ADAYLIĞI
Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, 24 Aralık’ta yapılması planlanan başkanlık seçimleri için dün adaylık başvurusunda bulunmuştu.
Ülkenin güneyinde yer alan Sebha kentindeki seçim merkezine bizzat giden Seyfülislam Kaddafi, 2011’de babasının devrilmesinden bu yana ilk kez ortaya çıkmıştı.
Seyfülislam Kaddafi, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından insanlığa karşı suç işlemekten aranıyor. Libya Askeri Başsavcılığı da Seyfülislam hakkında “cinayet” ve “paralı asker kullanma” suçlamasıyla yakalama kararı vermişti.

SEYFÜLİSLAM’IN İSRAİL BAĞLANTILARI
Diğer yandan oğul Kaddafi’nin, babası ile İsrail arasındaki ilişkileri de gündeme gelmişti.
İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi; Seyfülislam’ın, Muammer Kaddafi devrilmeden önce babası ve İsrail makamları arasında ilişkileri yönettiğini haberleştirmişti.
İsrail ile Libya arasında diplomatik ilişkilerin olmamasına rağmen, Seyfülislam sayesinde iki yönetim arasında bazı konularda görüşmeler gerçekleştirildiği ileri sürülmüştü.





