“Lübnan siyasi karanlık bir dönemine giriyor, ileride büyük tehlike var” (çeviri haber)
Lübnan’daki ölümcül ve yıkıcı patlamayı değerlendiren Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Rima Majed, “Ülke şu anda siyasi bir karanlık dönemine giriyor. İleride büyük tehlike var” dedi.
“Lübnan, ‘tarihinin en tehlikeli anında’ kasvetli bir gelecekle karşı karşıya… başkent Beyrut’taki ölümcül, yıkıcı büyük patlama, ülkenin zayıf yönetimini ve ekonomik başarısızlıklarını öne çıkararak, Lübnan’ı ‘çok acımasız’ seçeneklere bıraktı.”
News.Sky’in Beyrut muhabiri Alex Rossi’nin haberine göre; Beyrut sokaklarındaki öfke durma belirtisi göstermiyor.
Dehşet verici bir patlama ve şimdi de ülkeyi hükümetsiz bırakan, derinleşen bir siyasi kriz.
Bakanlar her gün istifa ederken, başbakan Hassan Diab’ın havlu atmaktan başka seçeneği kalmadı ve istifa mektubunu başkana uzattı.
Kısa süre sonra, hükümetin neden çöktüğünü ve şaşırtıcı ve iç karartıcı bir itirafta bulunduğunu açıklamak için televizyona çıktı.
Yolsuzluğun o kadar yaygın olduğunu ve artık hükümetten daha büyük olduğunu söyledi.
Bu şaşırtıcı bir itiraf ve Lübnan’ın ne kadar büyük bir karanlık deliğe düştüğünün bir göstergesi.
Patlama, çok sayıda insanın ölümüne ve sakat bırakmasının yanı sıra, ülkede aylardır devam eden ekonomik ve siyasi krizi daha da derinleştirdi
Mezhepçi hükümet sistemi, cumhurbaşkanı Michel Avn’un bir sonraki başbakanın kim olması gerektiği konusunda parlamento bloklarına danışmasını gerektiriyor.
Parlamentoda en fazla desteğe sahip kişiyi seçmekle yükümlüdür.
Bu kulağa basit geliyor ama bundan çok uzak. Lübnan’ın açık görüşlü ve güçlü bir liderliğe ihtiyaç duyduğu bir zamanda hükümeti kurma çalışmaları günler veya haftalar sürebilir.
Önemli bir seçim değişikliği olmadan da yeterli değildir.
Protestocular köklü reform istiyor; 1975 ve 1990 yılları arasında şiddetli Lübnan iç savaşının sona ermesinden bu yana ülkeye yerleşmiş olan mezhepçi siyasete esasen bir son verilmesi isteniyor.
Eleştirmenler, eski savaş ağalarını ve yönetici elitleri güçlendirip ödüllendirdiğini ve yolsuzluğu ve kayırmacılığı teşvik ettiğini söylüyorlar.
Lübnan’ı sarsan büyük patlamayı değerlendiren Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Rima Majed ise, Lübnan’ın kasvetli bir gelecekle karşı karşıya olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu, muhtemelen bu ülkenin tarihindeki en tehlikeli an. Bugün sahip olduğumuz seçenekler ne yazık ki çok acımasız.
Uluslararası toplumdan bu ülkede ciddi yapısal değişiklik oluşturma yönünde ciddi bir irade yoksa, iç savaşa gidiyoruz demektir. Maalesef alternatif yok.
Kimsenin bilmediği gibi yeni bir Lübnan görünebilir ama oraya gitmek kolay olmayacak.
Ülke şu anda siyasi bir karanlık dönemine giriyor – ileride büyük tehlike var.”
Kaynak: news.sky