Meclis Libya için acil toplanacak!.

Türkiye’nin günlerdir konuştuğu Libya tezkeresi hakkında önemli bir gelişme yaşandı. AK Parti Grup Başkanlığından partinin milletvekillerine iletilen son dakika bilgilendirilme metninde, Libya’ya asker gönderilmesini içeren tezkerenin 30 Aralık Pazartesi günü Meclis’e sunulabileceği, Genel Kurul’un ise 2 Ocak’ta toplanmasının beklendiği, bu sebeple, vekillerin o tarihte Genel Kurul’da hazır bulunmaları istendi.
AK Parti Grup Başkanlığı tarafından partinin milletvekillerine gönderilen son dakika bilgilendirme metninde, “Libya ile yürütülen müzakereler çerçevesinde gündemdeki Libya Tezkeresi’nin 30 Aralık 2019 Pazartesi günü Meclis’e gelmesi muhtemel olup; görüşmelerini yapmak üzere Genel Kurul’un 2 Ocak 2020 Perşembe günü saat 14.00’de toplanması söz konusu olabilir. Bu nedenle; tüm milletvekillerimizin programlarını buna göre yapmaları ve belirlenecek gün ve saatte Genel Kurul’da bulunmaları hususunda hazırlıklı olmalarını rica ederiz” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye ile Libya Devleti Ulusal Mutabakatı Hükümeti arasında 27 Kasım’da İstanbul’da ‘Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’ ve ‘Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’ imzalanmıştı. İki mutabakat muhtırasının da TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girmesi ile birlikte Libya’dan gelen çağrıdan sonra Ankara Libya’ya asker göndermeyi de gündemine aldı.
TÜRKİYE İLE LİBYA ARASINDA MUTABAKAT: TÜRK ASKERİ TRABLUS YOLCUSU
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması” anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmayla bu iki ülke, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın planlarını altüst etmişti.
TARİH 8 YA DA 9 OCAK DİYE AÇIKLANMIŞTI
Erdoğan, Trablus hükümetinin istemesi halinde Mehmetçiğin gönderileceğini duyurmuştu. Libya hükümetinden ise resmi talep geldi. Cumhurbaşkanı da, AK Parti İl Başkanlı Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, 8 ya da 9 Ocak 2020 tarihinde Meclis’e tezkerenin getirileceğini açıklamıştı.
YUNAN İSİM KÜSTAHLAŞTI
Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Miltiadis Varvitsiotis, dün katıldığı bir radyo programında skandal ifadeler kullanmıştı. Türkiye’nin Libya’ya asker göndereceğinin sorulması üzerine, “Erdoğan riskli davranıyor. Böyle bir hareket, Türkiye’nin daha büyük bir şekilde izole edilmesini sağlar” diyen Varvitsiotis, Erdoğan’ın “ateşle oynadığını” belirterek, “Bu Neo-Osmanlı yayılmacılığına her yerden kınamalar geliyor. Erdoğan ateşle oynuyor ve sadece Yunanistan’dan değil, uluslararası tüm aktörlerden tepki görüyor” ifadelerini kullanmıştı.