Site Rengi

HABER ÖZETİ
AKOM’dan İstanbul için dolu uyarısı!.
Trump’tan Netenyahu’ya soğuk duş: Süreç Türkiye’siz Olmaz!.
İtirafçı olan Hüseyin Gün her şeyi anlattı..
Casusluktan tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildiler!.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Terörsüz Türkiye zirvesi..
Özgür Özel’in eylem savsatası hüsran ile sonuçlandı!.
İmamoğlu casusluktan ifade vermek üzere Çağlayan Adliye’sine getirildi!.
PKK Türkiye’den tamamen çekiliyor..
Şimdi de ülkesini İsviçre’ye şikâyet etti!.
Akaryakıta geceyarısı kazık gibi zam!.
Bir belediye daha AK Parti’ye geçiyor..
Kafayı çekip direksiyona geçen İETT şoförü bariyerlere saplandı!.
TELE 1 TV’ye kayyum atandı!.
81 il de 500 bin konut projesinin tüm detayları belli oldu..
CHP kurultay iptal davası reddedildi!.
CHP kurultay iptal davası bugün görülecek..
İmamoğlu’na casusluk soruşturması!.
İstanbul için şiddetli sağanak yağış uyarısı!.
Trump Venezuela’ya kara operasyonu yapacaklarını açıkladı!.
Trump’un yaptırım tehdidine Putin’den jet cevap: Bizi Etkilemez!.
Ahmet Türk yerine kayyum atanan davadan beraat etti!.
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı..
Tufan Erhürman: İlk ziyaretimi Türkiye’ye yapacağım..
Trump-Putin görüşmesi ambargo ile sonuçlandı!.
Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak..
Türkiye çelik üretiminde Avrupa Lideri oldu..
Birileri yine üniversiteleri karıştırmaya başladı!.
Sözde Genel Başkan Özgür Özel yine icazet almaya Silivri’ye gitti!.
Altın da sın 5 yılın en sert düşüşü!.
Trump’tan piyasaları karıştıracak vergi açıklaması!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Moderna ve Pfizer: “Aşımız etkinliğini yitiriyor, üçüncü doz gerekli..”

Moderna ve Pfizer: “Aşımız etkinliğini yitiriyor, üçüncü doz gerekli..”
17.09.2021
A+
A-

Amerikan biyoteknoloji firması Moderna geliştirdiği Covid-19 aşının zaman içinde etkisini yitirdiğini belirterek üçüncü doz sonrasında görülen korumanın ikinci dozdan da fazla olduğunu ileri sürdü.

Bir süre önce Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) üçüncü doz takviyesi için başvuruda bulunan Moderna aşının etkinliği konusunda kapsamlı bir analiz çalışması yaptı.

Moderna aşısının on binlerce kişi üzerindeki etkisinin incelendiği çalışmada 13 ay önce aşı olanların sekiz ay önce aşı olanlara kıyasla daha yüksek oranda hastalandığı görüldü.

Ancak bu çalışma Moderna aşısının daha uzun süre etkinliğini koruduğuna dair çalışmalarla ters düştü. Daha önce yapılan çalışmalar Moderna aşısının Pfizer/BioNTech aşısından daha uzun süre etkili olduğunu gösteriyordu.

Uzmanlar aradaki bu farkın Moderna’nın daha yüksek dozda mRNA dozu içermesinden ve ilk iki doz arasında biraz daha uzun zaman bırakılmasından kaynaklandığı görüşünde.

FDA hem Moderna hem de Pfizer/BioNTech aşının takviye dozuna onay verme kararını yarın açıklayacak.

Pfizer/BioNTech FDA’ye yaptığı başvuruda ikinci dozdan 6-8 ay sonrasında aşının koruyuculuğunun her iki ayda bir azaldığını belirterek üçüncü doz ihtiyacını vurgulamıştı.

“Üçüncü dozla pandemiyi bitirebiliriz”

Çalışmanın sonuçlarını yatırımcılarla paylaşan Moderna Başkanı Stephen Hoge “İlk altı ay harika, ancak bu durumun bir yıl ve ötesinde süreceğine güvenemezsiniz” ifadelerini kullandı.

Hoge açıklamasında sonbahar ve kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte aşının azalan etkinliği sebebiyle 600 bin fazladan Covid-19 vakasının görülebileceğini belirtti. Hoge bazı vakaların hastaneye yatması gerektiğini söyledi, ancak bu vakaların ne kadarının ağır hastalık riskiyle karşı karşıya olduğunu konusunda öngörüde bulunmadı.

Hoge takviye aşıya dair verilerde üçüncü doz aşı ile oluşan Covid-19’a karşı oluşan antikor düzeyinin ikinci dozdan sonraki düzeyden bile yüksek olduğuna dikkat çekerek “Üçüncü doz aşının bağışıklığı belirgin bir şekilde salgını bitirmeyi amaçladığımız gelecek yıla kadar uzatma fırsatı sunuyor” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.