NATO Zirvesi Yunan basınında! Türkiye ile görüşmede 3+3 formülü..
Yunan basını, Türkiye ile Yunanistan’ın Litvanya Vilnius’ta gerçekleşecek olan NATO Zirvesi’ndeki görüşmesinin 3+3 sistemi şeklinde gerçekleşeceğini yazdı. Ayrıca Boğazlar için skandal ‘çift isim’ önerisini kaleme alan Yunan gazetesi Kathimerini, görüşmelerde bu konuların gündemde olacağını bildirdi.
Türkiye’yi Vilnius’ta bekleyen ülkelerden biri Yunanistan. Geçtiğimiz günlerde Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’da yeniden seçimin galibi olan Yunanistan Başbaşkanı Kiryakos Miçotakis’e yaptığı tebrik telefonunun ardından Miçotakis ile Erdoğan’ın Vilnus’ta görüşeceği ifade edildi.
Yunanistan Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Erdoğan’ın Miçotakis’i arayarak, Başbakanlık görevini üstlenmesi vesilesiyle tebrik ettiği belirtildi.
Açıklamada, “Başbakan Miçotakis ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın Vilnius kentinde düzenlenecek NATO Zirvesinde buluşmaya karar verdi.” ifadesi yer aldı.
Yunanistan’ın görüşmedeki gündem maddelerinden biri ise Boğazlar’ın ismi. Geçtiğimiz günlerde Yunan gazetesi Kathimerini, Türkiye’yi konu alan bir haber yayımlamıştı.
Gazete, ismini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde Brüksel’e giden ABD heyetinin İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile ilgili çarpıcı bir ‘uzlaşı’ teklifini gündeme getirdiğini yazmıştı.
‘Boğazlar için Çift Adlandırma-ABD Formülü’ isimli haberinde Kathimerini, ABD heyetinin NATO’nun bölgesel planlarındaki karışıklığı gidermek için İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın isimlerinin değişmesini öngören bir teklif sunduğunu söylemişti.
Haberde, ABD heyetinin 1936 yılında imzalanan Montrö Sözleşmesi’ne atıfta bulunarak İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın Yunanca isimlerinin (Bosphorus ve Dardanelles) de kullanılmasının anlaşmaya uygun olduğunu, ancak bu ikiliğin NATO üyeleri arasında karışıklığa yol açabileceğini belirttiği ifade edilmişti.
Gazetenin haberine göre ABD heyeti bu sorunun çözümü için iki isim önerisini gündeme getirmişti. Buna göre Türkiye, Boğazlar için ‘Türk Boğazları’ ismini kullanabilecek. Diğer ülkelerse Türk Boğazları tabirinin yanı sıra Montrö Sözleşmesi’nde yer aldığı şekliyle (Bosphorus ve Dardanelles) şeklinde adlandırma yapabilecek.
Ankara’nın bu ‘uzlaşı’ önerisine şiddetle karşı çıktığı belirtilirken Yunan heyetinin ise Türk Boğazları tabiri nedeniyle öneriyi reddettiği bildirilmişti.
Gazete, ABD heyetinin bu önerisine Ankara’nın bu konudaki tavrının net olduğunu belirtirken, Yunanistan tarafının da iki farklı ismi kullanma önerisi ile ilgili şüpheleri olduğunu ve bu nedenle öneriyi kabul etmediğini vurgulamıştı.
Vilnius’taki Zirve’ye bir hafta kala Yunan gazetesi Kathimerini aynı konuyu yine manşetine taşıdı. Haberde Yunan diplomasisinin Erdoğan-Miçotakis görüşmesi öncesinde ‘çekincelerinin’ olduğundan bahsedildi.
Masada Boğazlar meselesinin de olduğundan bahseden Kathimerini, Atina’nın tavrının halen net olduğunu ifade etti.
Ayrıca toplantının formatıyla ilgili de bilgiler veren gazete, görüşmenin 3+3 şeklinde yapılacağını ifade etti. Buna göre Yunan tarafından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetrik ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexandra Papadopoulou ya da onun yerine diplomatik danışman Anna Maria Boura katılacak. 3 siyasinin Türk tarafından da mevkidaşları ile görüşmesi bekleniyor.
Boğazlar meselesi haricinde var olan anlaşmazlıklardan kıta sahanlığı ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlarının da masadaki diğer konular olduğu ifade edildi.