Site Rengi

HABER ÖZETİ
Merkez Bankası faizi sabit tuttu!.
Bir zam da plastik poşet fiyatlarına geliyor!.
Karabağ mağlubiyeti Montella’nın sonu oldu!.
Gözler Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararında..
MHP’de “Apo’ya Özgürlük” çıkışı 3 istifa getirdi!.
Sevgilisinin eski sevgililerini gözaltına aldıran savcıya yeni görev!.
Donalt Trump Türk doktor Mehmet Öz’ü aday gösterdi..
Mansur Yavaş konser skandalı ile ilgili 2 müdürü görevden aldı!.
Bitcoin 93 bin doları geçti..
ABD’nin kadrolu iti Zekensky ülkeyi felâkete sürüklüyor!.
Öcalan çağrısı sonrası AKP ve MHP’nin oyları tepetaklak!.
İmamoğlu davasının savcısı duruşma öncesi rapor alıp izne ayrıldı!.
İzmir’de akmayan suya yüzde 30 zam!.
CHP’nin Hacıvat ile Karagözü arasında adaylık polrmiği!.
Rakip Karadağ karşısındaki muhtemel kadro belli oldu..
Kış lastiği fiyatları adeta uçuşa geçti!.
Kılıçdaroğlu’nun “Safları Sıklaştırın” çağrısına İmamoğlu’ndan jet yanıt!.
Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü sapıklıktan açığa alındı!.
TSK’dan kılıç çeken teğmenlerle ilgili açıklama!.
Eski tip sürücü belgelerini yenileme süresi uzatıldı..
“Başörtüsünü Sümerlerli Fahişeler Takardı” diyen Şey için hesap vakti!.
Elektriğe gizli zam Resmi Gazete’de!.
2025 yılı resmi tatil takvimi belli oldu..
Yetkisiz çakarlı araç kullanmanın cezası 5 katına çıkıyor!.
Akp’li Zeybekçi Atatürk’ün kendi partilerinden olacağını iddia etti!.
Milli Takım Galler engelini aşamadı!. 0-0
Erdoğan’dan kurmaylarına “MHP’lilere Gık Bile Demeyin” talimatı!.
İçişleri Bakanlığı 12 bin polis alacak..
Fiyatları şişirip ardından “Kasım İndirimleri” diyerek vatandaşı kandırıyorlar!.
Kılıç çeken teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildi!.
DOLAR 34,4590
EURO 36,3651
ALTIN 2.960,55
BIST 9.295,20

NATO’dan Rusya’ya karşı askeri plan..

NATO’dan Rusya’ya karşı askeri plan..
04.07.2023
A+
A-

Vilnius’taki NATO Zirvesi’nde, Avrupa’nın 3 bölgesini kapsayan ve uygulanması yıllar alacak detaylı askeri bir planın onaylanması hedefleniyor.

NATO, Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakından sonra başladığı, Ukrayna’ya saldırısından sonra hız verdiği uzun vadeli savunma ve caydırıcılık pozisyonu kapsamında, Vilnius’taki NATO Zirvesi’nde liderler tarafından onaylanması amacıyla “bölgesel askeri planlar” hazırladı.

Kırım’ın Rusya tarafından 2014’te yasa dışı ilhakından sonra NATO, 2018’de Rusya ve terör gruplarını tehdit olarak algıladı ve savunma planlarında değişikliğe gitti.

NATO’nun, Avrupa’nın 3 bölgesini kapsayan askeri planı

2019’da yeni bir NATO askeri stratejisi oluşturuldu, 2020’de Avrupa-Atlantik bölgesinin caydırıcılık ve savunması için neler yapılabileceği ortaya koyuldu. 2021’de ise demografik ve teknolojik değişimler gibi faktörler göz önüne alınarak kapsamlı muharebe konsepti geliştirildi.

Ardından NATO’nun bölgesel planları oluşturuldu. Detaylı ve kapsamlı çalışmalardan oluşan bölgesel planlar sadece NATO sınırları içindeki bölgeleri kapsıyor. Bu gizli planlar, üç bölge için oluşturuldu.

Bunlardan ilki ABD’nin Norfolk kentindeki NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığının öncülüğünde Atlantik ve Avrupa’nın kuzeyini, ikincisi Hollanda’da Brunsum’daki NATO üssünün sorumluluğunda Baltıklar’dan Alp Dağları’na kadar uzanan Orta Avrupa bölgesini, üçüncüsü ise İtalya’nın Napoli kentindeki NATO üssünün sorumluluğunda Akdeniz’den Karadeniz’e kadar olan bölgeyi içeriyor.

Planın, NATO Zirvesi’nde kabul edilmesi hedefleniyor

Planlar, NATO’nun bu bölgelerde kara, deniz, hava, uzay ve siber alanlarda hangi kuvvetin ne zaman, nasıl konuşlanacağını, tehdit durumunda nasıl harekete geçileceğini belirliyor.

NATO, planlar dahilinde yaklaşık 300 bin askerden oluşan bir kuvvetin en fazla 30 gün içinde doğu kanadına intikal etmesini amaçlıyor.

NATO’nun bölgesel planlarının 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi’nde kabul edilmesi hedefleniyor.

NATO'dan Rusya'ya karşı askeri plan hazırlığı

Planları uygulamak yıllar alacak

NATO yetkilileri, bölgesel planların uygulanması, yüksek sayıdaki kuvvetlerin yüksek hazırlık seviyesine ulaşması için planlar dahilinde tatbikatlar yapılması ve kuvvetlerin ihtiyaç duyacağı malzemelerin satın alınması gibi birçok unsura dikkati çekiyor.

NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, NATO karargahında gazetecilere yaptığı bilgilendirmede, “Bütün bunlar zaman alacak. Bu ani bir değişim değil. Bu noktaya ulaşmak yıllar alacak.” dedi.

Bauer, hazırlanan planların uygulanabilmesi için NATO üyesi ülkelerin savunma yatırımı yapması gerektiğinin altını çizdi. Savunma harcamalarının gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 2’si kadar olmasının önemine işaret eden Bauer, savunma sanayisi üretiminin de artması gerektiğini vurguladı.

NATO komutasında 40 bin asker

NATO, bölgesel planlarını hazırlarken Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının başladığı Şubat 2022’den itibaren mevcut savunma ve caydırıcılık pozisyonunu da geliştirdi.

Bu kapsamda ittifakın doğu kanadında mevcudiyetini artıran NATO, şu anda Baltık bölgesinden Karadeniz’e kadar olan bölgede kuvvetlerinin sayısını ve bu kuvvetlerin hazırlık seviyesini yükseltti. Aynı zamanda havada ve denizde de NATO kuvvetlerinin sayısı artırıldı.

Şu anda NATO komutasında 40 bin kişilik kara kuvveti, buna ilave olarak her gün uçuş yapan 100 civarında savaş uçağı ile Baltık Denizi’nde ve Akdeniz’de 27 savaş gemisi bulunuyor.

NATO'dan Rusya'ya karşı askeri plan hazırlığı

“Rusya’yı hafife almamalıyız”

NATO’nun askeri yetkilileri, özellikle Ukrayna’daki savaştan yapılan çıkarımlardan Rusya’nın özelikle kara kuvvetlerinin güç kaybettiğini, ancak havada ve denizde gücünü koruduğunu belirtti.

NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, özellikle Rusya’nın kara kuvvetlerinin yüzde 90’ının Ukrayna’daki savaşa bir şekilde müdahil olduğunu belirtti.

Ancak Rus kuvvetlerinin NATO bölgesi civarında dikkatli davrandığını aktaran Bauer, “Ruslar, NATO ile bir çatışma arayışında değil. Bu da çok meşgul olduklarının bir işareti.” dedi.

Bauer, Rus ordusunun yeniden yapılandırılacağını düşündüklerini ifade ederek, “Savaştan ders çıkaracaklardır. Bu yüzden Rusları uzayda ciddi bir tehdit olarak görmeye devam edeceğiz. Özellikle denizde, havada ve uzayda hala kabiliyetleri var.” değerlendirmesinde bulundu.

“Tarihte birkaç kez gösterdikleri üzere Rusları ve yeniden toparlanma kabiliyetlerini asla hafife almamalıyız.” diyen Bauer, Rusya’nın toparlanmak için birkaç yıla ihtiyaç duyduğunu, NATO’nun da bu sayede bölgesel planlarını hayata geçirmek için bu süreyi kullanabileceğini kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.