Site Rengi

HABER ÖZETİ
Türkiye’nin görev süresini iki yıl daha uzatan Libya Tezkeresi Meclis’ten geçti..
Sadettin Saran’ın Ela Rümeysa Cebeci ile olan skandal yazışmaları!.
İBB’deki Taşeron Dalaveresi ile belediyeyi inek gibi sağmışlar!.
Altın ve gümüş haftaya rekor kırarak başladı!.
Hafta da 4 Gün Mesai tasarısı Meclis gündeminde..
AK Partili vekilden Hakan Fidan hakkında zehir zemberek sözler!.
Kasım Garipoğlu’nun uyuşturucu partilerindeki özel konuğu Derin Talu’ymuş!.
Ali Koç’tan Sadettin Saran hakkında ilk yorum..
CHP’nin çıplak arama palavrasına jet yalanlama!.
Sadettin Saran’ın ifadesinde dikkat çeken Elâ Rümeysa Cebeci ayrıntıları!.
Yüz Yılın Konut Projesi’ne 8 milyon 840 kişi başvurdu..
Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran serbest bırakıldı!.
Başörtüsü ile alçakça dalga geçen Murat Övünç tutuklandı!.
Mehmet Akif Ersoy’un eski eşi Pınar Erbaş da ekranlara veda etti!.
İzmir’den sonra yabancı bir İHA’da Balıkesir’de düştü!.
Sadettin Saran kan testi için Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi..
DEM Partili Sırrı Sakık’tan emekli vekil maaşlarına isyan!.
Çok çocuklu ailelere askerlik müjdesi..
Sadettin Saran Türkiye’ye döndü..
Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Uyuşturucu şüphelisi olarak ifadeye çağrıldı!.
Kılıçdaroğlu aktif siyaseti bırakmadığını açıkladı..
Rüşvet ve Yolsuzluktan Tutuklu Böcek’in gelini hakkında tahliye kararı!.
AK Parti’nin Terörsüz Türkiye raporu Meclis’te..
Gazeteci Levent Gültekin İmam Hatip yorumu için gözaltına alınıp serbest bırakıldı!.
6 defa kırmızı ışık ihlâli yapanın ehliyeti iptal edilecek!.
Rusya AB’yi açıkça uyardı: Vururuz!.
Netenyahu Filistinliler için tasarlanan idam yasasını onayladı!.
Yalı Sapkını!.
Kılıçlı teğmenler hakkında mahkeme son sözü söyledi!.
3,2 milyarlık GSS prim borçlarını siliniyor..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

“Normalleşme” için Filistin’e para teklif ettiler!.

“Normalleşme” için Filistin’e para teklif ettiler!.
14.09.2020
A+
A-

İsrail medyasında, Suudi Arabistan ve BAE’nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a İsrail ile ilişkilerini normalleştirme anlaşması karşılığında bir dizi teklif sunulduğu gündem oldu.

“Normalleşme” için Filistin’e Para Teklifi!

İsrail medyasında, Suudi Arabistan ve BAE’nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a İsrail ile ilişkilerini normalleştirme anlaşması karşılığında bir dizi teklif sunulduğu, Filistin Yönetimi’nin Hamas tarafından yönetilen Gazze Şeridi üzerindeki kontrolünü yeniden kazanması karşılığında yapılan yardım teklifini Mahmut Abbas’ın reddettiği ortaya çıktı.

Gizli görüşmeler

Körfezin İsrail ile normalleşme anlaşmalarını reddeden Filistin hakkında İsrail dergisi “Globus”, son zamanlarda BAE ile Filistin Yönetimi Başkanı Abbas arasında İsrail ile Arap ilişkilerinin normalleşmesini reddeden tutumundan vazgeçirmek için gizli görüşmelerin yapıldığını ve Filistinlilere bir “paket” teklif edildiğini öne sürdü. Önkoşul olmaksızın İsrail ile pazarlık yapmayı kabul etmeleri karşılığında, yüksek ekonomik yardımlar ve milyarlarca dolarlık vaatler içeren teklifler Filistin yönetimi tarafından reddedildi.

“Arap parasına ihtiyacımız yok!”

Arap Postası’na görüş belirten Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi’ne üye yetkilinin söz konusu teklifle ilgili şunları söylediği kaydedildi: “Bahsedilen bu teklifler, bizi ilkeli siyasi duruşlarımızdan vazgeçirmek için ekonomik mali tazminat almaya çalışıyormuşuz gibi gösteriliyor, bu Filistinlilere hakarettir.”

Gazze üzerindeki işgal ve baskının geleceği hakkında konuşmak, kimliği ve milliyeti ne olursa olsun herhangi bir dış vesayet dayatmasından uzak durmak, bunun Filistin içi mutabakata bağlı bir mesele olduğunu vurgulamak anlamına gelir. Biz bu parayı almak isteseydik, Bahreyn Ekonomi Zirvesi sırasında onu by-pas edip, doğrudan ABD’den alırdık.

Arap Postası’nda paylaşılan bir başka bilgiye göre, İsrailli yazar Danny Zaken’in makalesinde, “BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Mısır’ın son aylarda Filistin Yönetimi Başkanı ile görüşmeleri, İsrail ile ilişkilerin kurulmasına gösterilen muhalefeti sınırlandırmak için gizli yürütülüyor”

Söz konusu teklifler arasında, büyük altyapı yatırımları, doğrudan ticari kanallar açma, son derece düşük fiyatlarla petrol ve gaz satışı, gelişmiş sanayi bölgeleri kurma ve Körfez şirketlerinde ve diğerlerinde on binlerce Filistinli mühendis ve akademisyen çalıştırma şeklinde sıralanıyor.

Arap Körfezi tekliflerinde yeni olan şey ise, “Gazze Şeridi’nin geliştirilmesi ve Filistin Yönetimi’nin orada kontrolü yeniden ele geçirmesine yardım etme konusundaki ancak bu kolay bir adım olmasa da, Hamas’ın ekonomik durumu karşısında İsrail’in bu adımı kabul edeceği…”

3453455456

“İlk teklif değil”

Hamas’ın Uluslararası İlişkiler Ofisi üyesi ve eski Sağlık Bakanı Besim Naim ise, “İsrail dergisinin ortaya çıkardığı şeyin gerçekliğini veya doğruluğunu teyid etmiyoruz, ancak bunun doğru olduğunu varsayarsak, bu sayı ilk kez gündeme gelmiyor” şeklinde konuştu.

İsrail Araştırmaları Barış Merkezi’nde eski bir Filistinli mahkum ve araştırmacı olan Muhammed Hamadeh, aynı siteye yaptığı değerlendirmede, “Suriye, Yemen, Libya ve diğerlerinde, Emirlik ve Suudi rolünü ciddiye aldığını ve Emirliklerin, araştırmalarının ışığında Hamas’ı ortadan kaldırmaya yardım etmesi için Filistin otoritesini işaret ettiğini” söyledi.

Hamadeh, “plan, ABD’nin Katar Devletine Filistin’e olan desteğini durdurması ve ekonomik durumu daha da kötüleştirmesi için baskı yapmasını gerektirdiğini ve bu durumda Suudi Arabistan ve BAE’nin kurtarıcı rolüne ancak bu koşullarla gireceğini vurguladı: Hamas yönetimini sona erdirmek, Filistin Otoritesini kurmak veya Muhammed Dahlan’ın dönüşü…”

Kaynak: Arap Postası

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.