Site Rengi

HABER ÖZETİ
Meteoroloji’den yeni hafta için yağış uyarısı!.
Yavuz Ağıralioğlu’nun partisi 29 Ekim’de resmen kuruluyor..
AKP’den Hayat Pahalılığı açıklaması: vatandaş Haklı!.
İmamoğlu’nun Sahte Diploma skandalı büyümeye devam ediyor!.
Erdem Atay’dan İmamoğlu’nun Sahte Diploma gerçeği!.
Doğrulanmış İlan dönemi yarından itibaren başlıyor..
Fenomen bozuntusu Jahrein hapsi boyladı!.
Muhalif Gazeteci Gültekin’den su faturası isyanı!.
Gram altın 3 bin liraya koşuyor!.
Hukukçu Ersan Şen’den idam çıkışı!.
Narin’in annesi dahil 8 kişi tutuklandı!.
Bakan Yardımcısından saç baş yolduracak açıklama!.
İstanbul’da 2 bin 500 yeni taksi plakası için ihaleye gidiliyor..
Narin’in Yasak Aşk cinayetine kurban gittiği ortaya çıktı!.
12 Eylül 1980 darbesinin 44. yılı!.
34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi kabul edildi..
Kaymakam vekilinin aracını aratan komutan görevden alındı!.
Ahu Tuğba’nın Adli Tıp raporu açıklandı!.
Faturalarda Maliyet Esaslı Ödeme dönemi başlıyor!.
İstanbul’da Maymun Çiçeği paniği!.
Narin cinayetinde amcanın avukatı davadan çekildi!.
Simit yüzde 50 zam ile 15 TL oldu!.
Eyvah!. Akaryakıta indirim geliyor!. Kazık gibi zamlara hazır olun!.
Kahpe İsrail’in katlettiği Filistinli sayısı 41 bini geçti!.
Kaçak villası deşifre olunca gündem değiştirmek için Atatürkçülük oynamaya başladı!.
CHP Lideri Özel’den Erdoğan’ın “Teğmenler” çıkışına çok sert yanıt!.
CHP’de yeni bir Yasak Aşk skandalı daha patlak verdi!.
Narin cinayeti ile ilgili ilk itiraf geldi!.
DOLAR 33,9449
EURO 37,7144
ALTIN 2.823,30
BIST 9.685,49

Okullardaki Sınıf Anneliği saçmalığı nihayet son buldu!.

Okullardaki Sınıf Anneliği saçmalığı nihayet son buldu!.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sınıf annesi ve benzeri mevzuatta yer almayan uygulamalara yer verilmediğini söyledi!.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlere hitap etti..

Bakan Tekin, sınıf annesi ve benzeri uygulamalarla ilgili net açıklamalarda bulundu..

Tekin, konuyla ilgili açıklamasında, “Bunu çok önemsiyorum çünkü bu vesileyle öğretmen arkadaşlarımız arasında ayrımcılık, öğretmen arkadaşlarımızın bir kısmını rahatsız eden durumlar ortaya çıkmaktaydı. Dolayısıyla bu attığımız adımla birçok öğretmen arkadaşımızı, birçok okul yöneticimizi ciddi bir külfetten kurtarmış olacağımıza inanıyorum..

“SINIF ANNESİ UYGULAMASINA İZİN VERMEDİK”

Ücretsiz dağıtımı yapılan kaynaklar dışındaki materyallerin okullarda, kurumlarda, reklam ve tanıtımının yapılmaması ve bu materyallerin öğrencilere aldırılmamasını özellikle sizlerden istirham ediyorum. Bunların yanında sebep olduğu olumsuzluklar nedeniyle ‘sınıf annesi’ uygulamasına ve benzeri isimlerle mevzuatta yer almayan bir veli desteğine de izin vermediğimizi size tekrar hatırlatmak isterim.

Sizlerin bu hususlarda dikkatli olmanızı özellikle bekliyorum. Ödev ya da benzeri bilgilendirmelerde sosyal medya uygulamalarının kullanımından da mümkün olduğunca kaçınmanız, öğrencilere ve velilere gerekli bilgilendirmeleri yapmanız da sizlerden beklediğimiz hususlar arasında”açıklamasında bulundu.

SINIF ANNELİĞİ YASAKLANMIŞTI

Geçtiğimiz yıl bir öğrenci ile sınıf annesi arasında yaşanan diyalog oldukça tartışılmıştı.

Sınıf annesinin çocuğa karşı tavırları sosyal medyada gündem olmuş ve bu videodan sonra sınıf annesi uygulaması kaldırılmıştı..

“FAHİŞ FİYAT ARTIŞI YAPAN OKUL SAYISI SINIRLI”

Türkiye’de 22 bin 546 özel okul bulunduğunu belirten Tekin, bu özel okullar içerisinde fahiş fiyat artışları yapan okul sayısının çok sınırlı olduğunu dile getirdi.

Belli sayıdaki okulun eğitim ücreti için fahiş kabul edilebilecek artışlar yapınca sanki bütün özel okullar aynı şeyi yapmış gibi algılandığını ifade eden Tekin, şunları söyledi:

Orada özel okullarımızın hakkını korumamız lazım. Biz özel okulları temsil eden derneklerle dört ayrı dernekle de sık sık görüşüyoruz. Bu anlamda kendi içlerindeki denetimleri yapmalarını da kendilerinden istiyoruz. Özel okulların büyük çoğunluğunda bu bahsettiğiniz artışlar yok. Ancak istisna olarak çok az sayıda özel okulda bu artışlar oldu, onları da biz zaten ‘enflasyon artı yüzde 5’ oranında zam yapma hakları var, ara sınıflar yani kayıtlı öğrenci için. Çünkü alacağı hizmetle ilgili bir sözleşme yapılmış. Biz o sözleşme üzerinden ‘yüzde 5 zam yapabilirsin’ diye söyledik, büyük oranı da uydu. Yeni kayıtlı öğrencilerle ilgili ise orada özel okullar bu hizmetin bedeli olarak velilerden istedikleri rakamlar konusunda da yine bizim bu anlamdaki karşılıklı görüşmelerimizde ortaya çıkan rakamlara uydular. Pandemi sürecinde eğitim-öğretim ücretlerinden istedikleri artışı elde edemeyen okulların, kırtasiye, kitap, kıyafet, yemek, etüt ve benzeri konularda oradaki açıklarını kapatmak için oraları biraz ağırlık vermişlerdi, onu da yine oturduk kendileriyle konuştuk.

“SIKINTILI BİR FİYAT POLİTİKASI BELİRLEYEN ÖZEL OKULLARA YAPTIRIM UYGULADIK”

Bu anlamda ciddi denetimler yaptıklarını kaydeden Tekin, özellikle yardımcı kaynaklar başta olmak üzere kitaplarla ilgili yaptıkları denetimlerde, sıkıntılı bir fiyat politikası belirleyen özel okullara mevzuattaki yaptırımları uyguladıklarını anlattı.

Bakan Tekin, “Orada da asgari ücretin 10-20 katı ve üçüncüsünde de kapatma var, bu cezaları uyguladık, uygulamaya da devam edeceğiz. Bu yıl hem yeni bir müfredatın başlangıcı açısından hem de bu tür tartışmaları ortadan kaldırmak adına biz özel okullarımızda resmi, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onayladığı ders kitaplarının okutulmasını zorunlu hale getirdik. Ders kitaplarını biz zaten okullara göndermiş olacağız, onlar da öğrencilerle paylaşmış olacaklar, ilave ders kitabına ihtiyaçları yok.” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL OKULLARA TAVİZ VERMEYECEĞİZ”

Ders kitaplarının, çocukların hem eğitim-öğretim süreçleri hem de üniversiteye giriş açısından öğrencileri en iyi şekilde hazırlayacak içerikte olduğunu vurgulayan Tekin, ÖSYM’nin soru bankasını ders kitapları ve müfredat üzerinden oluşturduğunu söyledi.

Bakan Tekin, “Dolayısıyla çocuklarımız özel okula gitse dahi ilave başka ders kitabına ihtiyacı yok. İhtiyaç duyduğu diğer yardımcı materyalleri de biz EBA üzerinden paylaşıyoruz. Ben büyük oranda çocuklarımızın bu ihtiyaçlarını giderdiğimizi düşünüyorum, velilerimize de bu vesileyle bunu bir kez daha hatırlatmış olayım; özel okullara bu konuda taviz vermeyeceğimizi de buradan hatırlatmamız gerekiyor.” dedi.

“Yemek, kıyafet, kitap ve etüt ücretlerindeki artışa ilişkin mevzuata yeni bir madde getirilip getirilmeyeceği”sorusu üzerine Tekin, bunların sadece Bakanlığının inisiyatifinde olan bir konu olmadığını; kırtasiye, kıyafet, servis, yemek konusunun Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenmesi gereken bir alan olduğunu ve ilgili bakanlığın bu konudaki denetimlerini yapacağını dile getirdi.

“RESMİ YA DA ÖZEL OKULLAR ARASINDA KALİTE AYRIMI GÜTMEYİ DOĞRU BULMUYORUM”

Bakan Tekin, “özel okulların Türk Milli Eğitim Sistemine katkısı, sınav başarısı, özel okulların daha iyi eğitim verdiğine ilişkin algıların Türk toplumunda yaygın olduğu ve buna ilişkin değerlendirmesine” dair soruya şu yanıtı verdi:

Ben resmi ya da özel okullar arasında kalite, nitelik ve benzeri bir ayrım gütmeyi doğru bulmuyorum. Hepsinin büyük oranda aynı standartta eğitim-öğretim verdiklerine inanıyorum. Fakat hepimizin çocukları kendisi açından, hepimiz açısından çok değerli ve çocuğunuzun en iyi şekilde yetişmesi için alacağınız hizmetin türünü farklılaştıran bir tabloyla karşı karşıyayız. İşte çocuğunuzun yabancı dil konusunda bakanlığın çizdiği profilin dışında ilave olarak farklı bir eğitim olmasını istiyorsanız, yabancı bir okula veya yabancı dile önem veren başka bir okula, yahut farklı sportif alanlarda faaliyet gösteren özel okul gruplarımız var. Yani sizin çocuğunuz için almayı düşündüğünüz hizmete göre özel okul grupları var. Herkes özel okula çocuğunu gönderirken farklı parametrelerle gönderiyor. Ben hani ‘devlet okulları daha iyi, özel okullar daha kötü’ ya da ‘özel okullar çok iyi, devlet okulu…’ Bu ayrımı doğru bulmuyorum. Hepimiz çocuklarımızla ilgili farklı bir beklenti içerisindeyiz. Siz bu beklentinize cevap verebilecek bir okula çocuğunuzu kaydediyorsunuz.

“YÜK ALAN PAYDAŞ”

Türkiye’deki özel okul sektörünün büyük oranda bu anlamda sorumluluklarının bilincinde hareket eden yapılar olduğuna işaret eden Tekin, özel okullara kamusal anlamda üzerlerinden “yük alan paydaş” olarak baktıklarını ifade etti.

Özel okullara ilişkin ücret ve eğitim kalitesi denetimi konusunda Bakanlığının etkin rol üstlendiğini kaydeden Tekin, pandemi sürecinde yaşananları ve Kahramanmaraş merkezli depremlerle de özel okul sektörünün sıkıntılar yaşadığını kabul etmeleri gerektiğini vurguladı.

Bakan Tekin, “Piyasa kendi içinde bir düzene giriyor şu anda. İçinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılında hem özel okuldaki çocuklarımızın eğitim-öğretim ücreti açısından hem yemek ve kıyafet açısından hem de özel okulda çalışan öğretmen arkadaşlarımızın ücretleri açısından daha da dengeli bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum. Biraz önce bahsettiğim zorlukların yavaş yavaş aşıldığı bir döneme girdik. Ben o anlamda özel okulların Milli Eğitim Bakanlığıyla koordineli biçimde hizmetlerini yürüttüğünü düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“1. SINIFA BAŞLAYAN ÖĞRENCİMİZ 12. SINIFA KADAR ARTIK YENİ DERS KİTAPLARIYLA DEVAM EDECEK”

Bu yıl 1. sınıflara ait ders kitaplarını değiştirdiklerini belirten Tekin, şu bilgileri paylaştı:

Diğer sınıflardaki ders kitaplarımız ile geçtiğimiz yıllarda yürürlükte olan, çocuklarımızın okuduğu kitaplarla devam edeceğiz. Orada da zaten Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının bir süreci var. O süreçten geçmiş kitaplar o sınıflarda devam edecek. Bu yıla yani yeni müfredata özgü ders kitaplarını ise Bakanlığımızın ilgili genel müdürlükleri ve bu müfredat değişikliklerini yapan komisyonlar, kurullar yeni kitapları yazdılar. Onların basımları da tamamlandı. İl ve ilçe merkezlerine gönderilmişti, bu hafta başı itibarıyla okullara da gönderilmeye başlanacak. 9 Eylül günü bu kitaplarımız okullarımızda olacak. Şu an 1. sınıfa başlayan öğrencimiz 12. sınıfa kadar artık yeni müfredatla ve yeni ders kitaplarıyla devam edecek. Fakat aradaki öğrencilerimiz mezun oluncaya kadar mevcut müfredat ve mevcut kitaplarıyla devam etmiş olacak.

“6 ŞUBAT’TA SAHİP OLUNAN DERSLİK SAYISININ ÜZERİNE ÇIKACAĞIZ”

Tekin, 6 Şubat 2023’teki depremlerin ardından Bakanlık olarak bölgede çalışmalara başladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

Önceki Bakanımıza ve ekibine de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten süreci koordine edebilecek bütün tedbirleri almışlardı. Biz de devam ettirdik. Milli Eğitim Bakanı olarak göreve başladığımız andan itibaren Bakanlık merkez teşkilatında özellikle yıkılan dersliklerin inşası açısından bir koordinasyon kurulu oluşturduk. Bu 11 ilde görevli arkadaşlarla sürekli irtibat halindeydiler. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bize talimatı şuydu; ‘6 Şubat günü her ilimizde sahip olunan derslik sayısının üzerine çıkacağız.’ Biz de kendimize derslik sayısı olarak böyle bir projeksiyon çizdik. Bu İçişleri Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda yürüttüğümüz bir süreçti.

“DEPREM KONUSUNDA DAYANIKLI OKULLAR OLARAK İNŞA ETTİK”

Depremden etkilenen illerdeki milli eğitim müdürleri ile okulların inşa süreçlerini yakından takip ettiklerini vurgulayan Tekin, şöyle konuştu:

En son geçtiğimiz hafta son bir durum değerlendirmesi yapmak üzere bu 11 ildeki milli eğitim müdürlerimizi davet ettik ve konuştuk. Bu 11 ilimizde deprem sebebiyle yıkılan ya da ağır hasarlı olduğu için ders yapamayacağımız, yıkılması gereken derslik sayımız toplam 9 bin 935. Yani, 9 bin 935 derslik kullanılamayacak durumdaydı. Bu 9 bin 935 dersliğin yerine, 19 bin 784 derslik planlandı. 11 ilin tamamında 6 Şubat sabahı sahip olduğumuz derslik sayısının en az yüzde 10 üzerine çıkmış durumdayız. Bu hem rahatlatacak bir tedbir hem de Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bu konudaki talimatlarının hızlı bir şekilde yerine getirildiğini gösteren bir rakam.

Depremin ardından öğrencilerin öğrenme kayıplarını ve psikolojik problemlerini çözmek için birçok etkinliği hayata geçirdiklerini anlatan Tekin, şu bilgileri verdi:

Aynı şekilde depremden etkilenen yetişkinler için Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzce, halk eğitimi merkezleri üzerinden kurslar açıldı. Hem depremin yarattığı hasarı ortadan kaldırmak hem de oradaki insanlarımızın yeni meslek edinmelerine de yardımcı olacak kurslar organize ettik. 9 Eylül sabahı itibarıyla 11 ilin tamamında eğitim öğretim süreci hiçbir sıkıntı olmadan başlamış olacak. Deprem konusunda dayanıklı okullar olarak inşa ettik. Çevre düzenlemesinden, teknolojik altyapısına kadar her şeyi planlanarak okullarımız hazır hale getirilmiş olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.