Site Rengi

HABER ÖZETİ
HAKMAR ve TATBAK’ın sahibi vasiyetinde tüm malvarlığını FETÖ’ye bağışlamış!.
Türkiye’nin ekonomisi sigara ve alkol zamları ile ayakta duruyor!.
Milli Savunma Bakanlığı talep edilmesi halinde Suriye’ye destek verebileceklerini açıkladı!.
78 kişinin yanarak can verdiği Kartalkaya Otel’in müdürü tahliyesini istemedi!.
Emeklilik sisteminde flaş değişiklik.. Maaşlar prim gün sayısına göre hesaplanacak…
Süresiz Nafaka zulmünün iptali Anayasa Mahkemesi’ne taşındı!.
Belâsını arayan Kahpe İsrail şimdi de Şam’a saldırıyor!.
CHP arka fonlarda kullandığı Atatürk fotoğraflarını kaldırmaya başladı!.
Tarihin en büyük yolsuzluk operasyonunda son durum!.
Silah bırakan PKK’dan ilk pazarlık şartı: ÖCALAN SERBEST KALACAK!.
15 Temmuz şehitleri için 90 bin Camii de Selâlar okunuyor..
HAKMAR ve TATBAK’ın sahibini FETÖ’ye sadakat sözleri ele verdi!.
CHP 3 rüşvetçi ismi partiden ihrqç ediyor..
Rüşvet ve yolsuzluktan tutuklanan CHP’li başkan sayısı 17’ye yükseldi!.
Mahmut Abbas şerefsizi yine siyonistlerle ağız birliği yaptı!.
Bitcoin 122 bin doları aşarak rekor tazeledi!.
Toprak Razgatlıoğlu rakiplerini resmen maymuna çevirdi!.
Terörsüz Türkiye Komisyonu kuruluyor..
PKK kamplarını ne zaman boşaltacak…
Alçak karikatür nedeni ile Leman’ın yazı işleri müdürü tutuklandı!.
Trump Avrupa Birliği’ne yüzde 30 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı!.
Ahmet Türk’ten kayyum sorusuna bomba cevap!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: AK Parti, MHP ve DEM Parti Olarak Beraber Yürümeye Karar Verdik..
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Devletin de Terörün Bitmemesinde Hataları Oldu!.
Diyarbakır Anneleri’nden Terörsüz Türkiye için tam destek..
ABD’li Biyükelçiden silah bırakan PKK için flaş sözler!.
Erdoğan’ın tarihi konuşmasına saatler kaldı..
Pervin Buldan’dan silah bırakma süreci ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür..
Menzil Tarikati’ndeki miras kavgası büyümeye devam ediyor!.
Yiğit Bulut hayatını kaybetti!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Otomotiv devleri şokta!. TOGG 500 milyar dolarlık pastaya ortak olacak…

Otomotiv devleri şokta!. TOGG 500 milyar dolarlık pastaya ortak olacak…
01.02.2022
A+
A-

Türkiye’nin yerli ve milli otomobil markası TOGG’un ilk üretiminin banttan inmesine aylar kaldı!. TOGG seri üretime geçtiği andan itibaren her geçen gün, otomotiv devlerinin 500 milyar dolarlık pastasından gittikçe büyüyün bir pay almaya başlayacak.. TOGG, 2025 yılında pazardan sadece yüzde 5 pay alması halinde Türkiye’ye 25 milyar dolarlık bir döviz girdisi sağlayacak!.

Amerikan araştırma şirketi Boston Consulting Group’un yayınladığı bir araştırmada, 2020 yılında Türkiye ve yakın pazarlarda toplam otomotiv satışlarının en az 8 milyon olacağı belirtiliyordu. Arap baharı ayaklanmaları, Libya, Suriye, Yemen’deki iç savaşlar, Rusya-Ukrayna gerilimi ve pandemi şartları söz konusu tarihi 2025 sonrasına attı. Türkiye’nin ilk yerli otomobilinin dünya yollarına ineceği tarih de 2022. Boston Consulting Group’un tahminlerine yüzlerce milyon Müslümanın yaşadığı Endonezya ve Malezya gibi ülkeleri de ekleyince pazar büyüklüğü 10 milyon araca çıkıyor. 10 milyon araçlık pazarın yıllık cirosu ise yaklaşık 500 milyar dolar civarında tahmin ediliyor.

Devlerin korkulu rüyası

Türk otomobil markası Togg, 2025 yılındaki pazardan sadece yüzde 5 pay alsa bu Türkiye’ye 25 milyar dolarlık bir döviz girdisi anlamına geliyor. Eğer Togg, ilk beş yılda yüzde on pazar payına ulaşırsa, bu da 50 milyar dolarlık bir kaynağın Türkiye’ye akması demek oluyor. Bu cirolar gerçekleşmeye başladığında, Türkiye’den çok sayıda firmanın yeni markalarla ortaya çıkması ise Avrupalı otomotiv devlerinin gördüğü korkulu rüyayı kabusa dönüştürecek. İşte bu yüzden başta ABD, Almanya ve Fransa olmak üzere pazarın büyük bölümünü elinde bulunduran Batılı otomotiv firmalarına sahip ülkeler, Türkiye’nin istikrarsızlaştırılması için ellerinden geleni yapıyorlar.

Beklenen artış iştah kabartıyor

Otomotiv pazarına ilişkin çarpıcı tahminlerden biri ise büyüme oranlarıyla ilgili. Geleceğin potansiyel pazarları olarak görülen ve içinde Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerde büyüme, günümüzün gelişmiş ülkeleri ABD, Kanada, Avrupa, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın oranlarının 4 katına kadar çıkacağı belirtiliyor. Ortadoğu coğrafyasında ise Türkiye’yle birlikte Suudi Arabistan ve İran’daki araç satışlarının 2025’de 5.8 milyon adedi bularak Brezilya’nın bile üzerine çıkacağı belirtiliyor. Cezayir, Mısır ve Fas pazarının ise 1.2 milyon adede ulaşacağı tahmin ediliyor.

Diğer Körfez ülkeleriyle birlikte Türkiye’nin kolay ulaşabileceği pazarların toplam yıllık satış hacminin 8 milyona yakın olması öngörülüyor.

4.6 milyon otomobil satılacak

Avrupa’da sıkıntılar yaşayan otomobil üreticileri için umut ışığı olan pazarlar olarak Endonezya, Malezya ve Tayland gibi Asya ülkeleri sayılıyor. Yapılan tahminlere göre bu üç ülkede yeni araç satışları, 2020 yılında 4.6 milyon adede ulaşacak. Müslüman ülkeler olan Endonezya ve Malezya’nın Türkiye ile yakın ilişkileri, bu pazarlardaki otomobil pastasından Togg’un daha hızlı pay almasını sağlayacak gibi görünüyor. Lanse edilen modelleri büyük beğeni toplayan Togg’un, dini, kültürel ve coğrafi avantajlar sayesinde kolay satış yapabileceği pazarın büyüklüğü 10 milyon araçlık bir hacmi aşıyor. Türkiye’ye ait otomobil markasının bu pazardan alacağı her yeni pay, dev otomotiv markalarına sahip ABD, Almanya, İtalya, Fransa, Japonya ve Güney Kore’nin pastasından eksilme anlamına gelecek.

2023 yılına kadar piyasalar canlanacak

Büyümenin ve araç satışlarının yükseleceği tahmin edilen ülkelerde 2023 yılına kadar iç karışıklıkların sona ereceği, bunun yatırımları ve tüketicinin güvenini artıracağı öngörülüyor. İran’a uygulanan ambargonun sona ermesiyle birlikte bu ülkenin ciddi bir otomobil ithalatçısı haline geleceği tahmin ediliyor. Suudi Arabistan’da kadınların da araç kullanabileceklerini ve ülkedeki pazarı da trafiğe yeni çıkacak olan bu yeni sürücülerin büyüteceği tahminleri yapılıyor. Bu da, 2022’de banttan inecek olan Togg’un, avantajlı bir dünyaya hızlı bir giriş yapması ihtimalini güçlendiriyor.ç

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.