Prim şartı ne olacak?. Vedat Bilgin EYT’de doğru bilinen yanlışları açıkladı!.
Milyonlarca çalışan EYT konusunda verilecek nihai kararı bekliyor. EYT’ye dair en çok merak edilen gündem maddelerinden biri olan prim şartı ile ilgili son noktayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin koydu. Bakan Bilgin, “Kadınlarda 5.000 gün pirim şartı, erkeklerde 5.400 gün pirim şartı aranıyor dedi. Bunun dışındaki yanlış bilgilere kanmayın.” dedi.
Milyonlarca kişi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile emeklilik hayali kuruyor. Meclis’e getirilmesi beklenen düzenlemenin çalışmaları tamamlanmak üzere. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BilginTBMM‘de EYT yasası başta olmak üzere bir konuşma gerçekleştirdi. Bilgin, EYT çalışmasının en geniş kapsamlı haliyle yapılacağını açıklayarak yüreklere su serpti. Toplumda tartışılan diğer bir konu ise prim gün sayısı oldu. Gazetemiz yazarı Cem Küçük, Bakan Bilgin’in ‘prim gün sayısı’na ilişkin önemli ifadelerini paylaştı. Küçük, “Bakan bana çok açık bir şekilde söyledi. Kadınlarda 5.000 gün pirim şartı, erkeklerde 5.400 gün pirim şartı aranıyor dedi.” diye konuştu.
‘PRİM ŞARTI’NDA SON NOKTA
Cem Küçük, Bakan Bilgin’in prim gün sayısına ilişkin ifadelerini şöyle aktardı: “Çalışmanın bitmesi gerekiyor. Bakan, bazı odaların ve iş dünyasından bazılarının yaş şartı getirilmesinin istediğini söyledi. Yaş şartı olacağını düşünmüyorum. Önce bir kanun taslağının görülmesi gerekiyor. Bakan bana çok açık bir şekilde söyledi. Kadınlarda 5.000 gün pirim şartı, erkeklerde 5.400 gün pirim şartı aranıyor dedi. Bunun dışındaki yanlış bilgilere kanmayın.”
“YAŞ ŞARTI İLE İLGİLİ NİHAİ KARARI HÜKÜMET VERECEK”
Cem Küçük, EYT ile ilgili aldığı bilgilerle ilgili şunları söyledi: “Bakan Bilgin’e yaş şartı önerisi sizin öneriniz mi diye sordum. Bakan Bilgin, bazı odaların bunu istediğini söyledi. Kıdem tazminatı ve EYT’li çalıştıran işyerleri var malum. Bunu teklif olarak dile getirdiler, dedi. Biz herhangi bir şeye karar vermedik, sadece görüşlerini dinledik dedi. 1999 öncesi dijitalleşme olmadığı için dosyalar dijital ortamlara aktarılıyormuş, düzenlemeler ayın 25’ine kadar tamamlanacakmış. Malum dijitalleşme 10 yıldır söz konusu. Yani çalışma ay sonu tamamlanacak. Bakan Ocak’ta yasallaşmasını öngörüyoruz dedi. Yaş sınırıyla ilgili sizin böyle bir düşünceniz var mı sorusuna Bakan, henüz kendi aramızda bunu konuşmadık dedi. Nihai kararı hükümet kendi arasında konuşarak verecek.”