RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?.

“Rahim duvarı kalınlaşması” ne demektir? Rahim duvarı ve kalınlık ile kastedilenler nedir? Tıpta endometrial hiperplazi olarak tanımlanan rahim duvarı kalınlaşması, endometriumun normalden fazla kalınlaşması durumudur. Peki, Rahim duvarı kalınlaşması riski nedir? İşte detaylar..
“Rahim duvarı kalınlaşması” ne demektir? Rahim duvarı ve kalınlık ile kastedilenler nedir? Tıpta endometrial hiperplazi olarak tanımlanan rahim duvarı kalınlaşması, endometriumun normalden fazla kalınlaşması durumudur. Peki, Rahim duvarı kalınlaşması riski nedir? İşte detaylar…
Her bir adet döngüsünde, bir yumurta hücresi büyürken salınan östrojen hormonu etkisi ile rahmin iç boşluğunu döşeyen endometrium hücreleri sayıca çoğalma gösterir. Yumurtlama sonrası ise östrojen yerine progesteron hormonu baskın etki göstererek hücresel çoğalmayı sınırlar ve endometrium dokusunu daha dolgun hale getirerek olası bir gebeliğe hazırlamaya çalışır.
Eğer o adet döngüsünde döllenme oluşmadıysa bir noktadan sonra rahim iç duvarını döşeyen endometrium dokusu desteğini kaybederek kanama şeklinde dökülür ve adet kanaması olarak bildiğimiz dönem başlar, daha sonra da tüm bu döngü yeni baştan tekrar eder.
Rahim duvarı kalınlaşmasının sebebi nedir?
Genellikle östrojene karşılık gelecek yeterli progesteron hormonu olmamasından kaynaklanır. Eğer yumurtlama olmazsa progesteron hormonu salgılanmaz ve rahim iç tabakası da dökülmez. Rahim iç tabakası ortamda bulunan östrojen etkisiyle kalınlaşmaya devam eder. Bazı durumlarda, bu kalınlaşma sırasında tabaka içinde bulunan hücrelerde anormal gruplaşmalar meydana gelir ve bu hücreler ileride rahim duvarı kanserine dönüşebilir.
Hangi durumlarda rahim duvarı kalınlaşması riski artar?
35 yaş üzeri
Beyaz ırk
Hiç gebe kalmamış kadınlar
Geç yaşta menopoza giren kadınlar
İlk adeti çok erken gören kadınlar
Diabet, polikistik over sendromu, safra kesesi hastalığı ve tiroid hastalığı varlığı
Obezite
Sigara kullanımı
Aile hikayesinde yumurtalık, kolon ve rahim kanseri bulunması durumlarında risk artar.
Rahim duvarı kalınlaşması tanısı nasıl konur?
Özellikle 35 yaşın üzerinde olup anormal kanaması olan ya da 35 yaşın altında olup, anormal kanaması ilaçlarla düzelmeyen hastalarda, tanısal amaçlı testler gerekli olabilir.
Transvajinal ultrasonografi ile rahim duvarı kalınlığı ölçülebilir. Bu yöntemde ses dalgaları, vajina içerisindeki bir prob aracılığı ile rahime gönderilerek, rahim görüntüsü elde edilir.
Kesin tanı koyabilmek için rahim içerisinden bir doku örneği alınarak patolojik olarak incelenmelidir. Biopsi alma işlemi küretajla ya da histeroskopik olarak, yani rahim içerisine kamerayla bakılarak gerçekleştirilebilir.
Rahim duvarı kalınlaşması tedavisinde nelere dikkat edimeli?
Çoğu zaman tedavi progesteron hormonuyla yapılır. Ağızdan tablet şeklinde, enjeksiyon şeklinde ya da rahim içine hormon salgılayan bir sistem aracılığıyla progesteron verilebilir. Hormon salgılayan rahim içi sistem, aynı zamanda bir doğum kontrol yöntemidir. Kalınlaşma tipi ve hastanın yaşına göre progesteron dozu ve tedavi süresi değişir. Progesteron tedavisi süresince adet benzeri kanamalar görülebilir.
Özellikle kompleks atipili hiperplazi varlığında kanser riski arttığı için cerrahi olarak rahim alınması tedavisi uygun olur.