Site Rengi

HABER ÖZETİ
Her depremde olduğu gibi GSM operatörleri yine sınıfta kaldı!.
Korkutan deprem İstanbulluları sokağa döktü!.
İBB’deki casusluk soruşturmasında 6 kişi tutuklandı!.
Türkiye ile Almanya arasında Eurofighter anlaşmasını imzaladı..
AKOM’dan İstanbul için dolu uyarısı!.
Trump’tan Netenyahu’ya soğuk duş: Süreç Türkiye’siz Olmaz!.
İtirafçı olan Hüseyin Gün her şeyi anlattı..
Casusluktan tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildiler!.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Terörsüz Türkiye zirvesi..
Özgür Özel’in eylem savsatası hüsran ile sonuçlandı!.
İmamoğlu casusluktan ifade vermek üzere Çağlayan Adliye’sine getirildi!.
PKK Türkiye’den tamamen çekiliyor..
Şimdi de ülkesini İsviçre’ye şikâyet etti!.
Akaryakıta geceyarısı kazık gibi zam!.
Bir belediye daha AK Parti’ye geçiyor..
Kafayı çekip direksiyona geçen İETT şoförü bariyerlere saplandı!.
TELE 1 TV’ye kayyum atandı!.
81 il de 500 bin konut projesinin tüm detayları belli oldu..
CHP kurultay iptal davası reddedildi!.
CHP kurultay iptal davası bugün görülecek..
İmamoğlu’na casusluk soruşturması!.
İstanbul için şiddetli sağanak yağış uyarısı!.
Trump Venezuela’ya kara operasyonu yapacaklarını açıkladı!.
Trump’un yaptırım tehdidine Putin’den jet cevap: Bizi Etkilemez!.
Ahmet Türk yerine kayyum atanan davadan beraat etti!.
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı..
Tufan Erhürman: İlk ziyaretimi Türkiye’ye yapacağım..
Trump-Putin görüşmesi ambargo ile sonuçlandı!.
Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak..
Türkiye çelik üretiminde Avrupa Lideri oldu..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Rusya’nın denklemden çıkarılma girişimine Türkiye’den ret..

Rusya’nın denklemden çıkarılma girişimine Türkiye’den ret..
07.08.2023
A+
A-

Rusya-Ukrayna savaşının barışla sonuçlanması için yoğun çaba sarf eden Türkiye, Tahıl Koridoru anlaşmasının yeniden uzatılması için diplomatik girişimlere yoğunlaştı. Çift yönlü bir diplomasi yürüten Türkiye, Batı’nın Rusya’yı kışkırtacak alternatif güzergâh önerilerine sıcak bakmıyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle dünyanın karşı karşıya kaldığı açlık tehlikesinin önüne “tahıl koridoru”nun kurulmasına öncülük ederek geçen Türkiye, anlaşmanın devamı için de tek umut olarak görülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde de tahıl koridoru konusu önemli bir gündem başlığı oldu. Rusya, anlaşmanın kendisiyle ilgili kısmının da uygulanmaya başlamasıyla anlaşmaya dönecekleri yönünde mesajlar veriyor. Ankara da tahıl koridorunun Türkiye-BM-Ukrayna ve Rusya olarak 4’lü şekilde devamı için diplomatik çabalarını sürdürüyor.

KORİDOR İŞLEMELİ

Ukrayna tahılının Baltık ülkelerindeki limanlardan dünyaya sevki, tahılın Ukrayna’dan Baltık ülkelerindeki limanlara taşınarak açık denizlere ulaştırılması ve Tuna Nehri rotası gibi güzergâhlar gündeme geldi. Bu rotaların güvenliğinin de NATO ülkelerince sağlanması önerildi. Ankara, alternatif güzergâhların oluşturulması önerilerine sıcak bakmıyor. Gerilimi Karadeniz geneline yayacak planlar istenmezken; NATO’nun Karadeniz’de daha görünür olmasının Moskova’yı kışkırtabileceği üzerinde duruluyor. Halihazırda işleyen tahıl koridorunun mevcut rotasıyla sürmesi için diplomatik girişimler gerçekleştiriyor. Rusya tarafı finansal ve lojistik konulardaki aksaklıkların giderilmesini talep ediyor.

RUSYA SÜREÇLERE DAHİL EDİLMELİ

İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi operasyonel tutulurken, Türkiye tahıl koridorunun 4’lü şekilde işlemesi gerektiğini düşünüyor. Çözüm için Rusya’nın da süreçlere dahil edilmesi gerektiğini savunan Türkiye, Karadeniz’de yeni bir krizi tetikleyecek adımların atılmasına karşı duruyor. Putin’in bu ay içinde Türkiye’yi ziyaret etmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde tahıl koridoru konusunun gündemde olması bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.