Site Rengi

HABER ÖZETİ
Peker’in avukatı davayı üstlendi, Minguzzi ailesine gelen tehdit mesajları bıçak gibi kesildi!.
Erdoğan’dan Netenyahu’ya yanıt: KUYRUK ACISI HİÇ BİR ZAMAN GEÇMEYECEK!.
Fazıl Say’dan laikleri ters köşe yapacak Gazze açıklaması!.
Dezenfektan satıcısı Bakan 53 ay sonra ortaya çıktı!.
CHP’li Bayrampaşa Belediye başkanı yolsuzluktan tutuklandı!.
Erdoğan’ın sözleri Netenyahu itini adeta kudurttu!.
Kahpe İsrail Yemen’i bombardıman altına aldı!.
CHP’den Kılıçdaroğlu’na açık çağrı!.
Kahpe Amerika’dan teröristlere 130 milyon dolar destek!.
Kiracılık devrini bitirecek sosyal konut projesi önümüzdeki ay başlıyor..
Dikkat!. Devlet son 5 yılda satılan gayrimenkullerin peşine düştü!.
Soylu şikâyet edince Bakan Yerlikaya’ya Bahçeli’den ayar geldi!.
Kahpe İsrail’in savunma bakanı Gazze’ye karşı açıkça soykırım ilan etti!.
Yeni evlenecek çiftler için ehliyet şartı geliyor…
Ahlaksız dizinin senaristi gözaltına alındı!.
Kahpe İsrail Gazze’yi kuşatma operasyonuna başladı!.
Kuduz köpek Netenyahu yine İslam ülkelerine saldırmakla tehdit etti!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar’dan Kahpe İsrail’e yaptırım çağrısında bulundu!.
Kurultay mahkemesinden sonra Kılıçdaroğlu’ndan ilk açıklama!.
Edi ile Büdü’nün kurultay kurnazlığı mahkeme kararına tosladı!.
Muvazzaf Binbaşı torbacıları haraca bağlamış!.
CHP kurultay davası ertelendi..
Tarihi kurultay davası başladı!.
Vuslat Doğan Ali Sabancı’dan 120 milyon dolar nafaka talep etti!.
Mahkeme bugün son sözü söyleyecek!.
Fenerbahçe Trabzonspor’u tek golle geçti..
Ahlâksız dizinin ahlâksız senaristinden akla ziyan savunma!.
RTÜK’ten ahlâksız diziye jet soruşturma!.
Yunan itinden skandal Türkiye açıklaması!.
Davayı açan CHP’liler Özgür Özel yönetimini topa tuttu!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Sivilleri katletmek suçundan yargılanan Blackwater hakkındaki af kararı Irak’ta infiale yol açtı!.

Sivilleri katletmek suçundan yargılanan Blackwater hakkındaki af kararı Irak’ta infiale yol açtı!.
24.12.2020
A+
A-

ABD Başkanı Trump’ın Blackwater’ın dört çalışanı için özel af kararı Irak’ta infiale yol açarken, BM ise tepkiyle karşıladı. BM İnsan Hakları Komiserliği sözcüsü kararı “bu başkalarını cesaretlendirebilir” şeklinde eleştirdi.

Irak’ta sayısı resmi olarak açıklanamayan sivillerin öldürülmesinden hüküm giymiş, özel güvenlik şirketi Blackwater’ın eski dört çalışanının, ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla affedilmesi tepkilere neden oldu.

Trump imzalı af kararı

Trump’ın görev süresinin dolmasına kısa bir süre kala affettiği özel güvenlikçiler Nicholas Slatten, Evan Liberty, Dustin Heard ve Paul Slough, 16 Eylül 2007 tarihinde, başkent Bağdat’taki Nisur Meydanı’nda, sivil halkın üzerine ateş açmış, bu esnada 14 kişi hayatını kaybetmişti. Dört özel güvenlikçi ABD’de yargılandıkları davanın sonunda, 2014 yılında uzun süreli hapis cezasına çarptırılmışlardı.

Irak: Gözden geçirilmeli

Olayın yaşandığı dönem Irak’taki ABD’li diplomatların güvenliğinden sorumlu olan Blackwater şirketi çalışanı dört özel güvenlikçinin Trump tarafından affedilmesine ilk tepki Irak’tan geldi.

Irak Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD yönetiminden bu kararın gözden geçirilmesinin talep edileceğini bildirdi. Açıklamada, “Bu, ABD yönetiminin insan hakları, adalet ve hukuk devletine bağlılık taahhüdü ile tezat oluşturmaktadır” ifadesi kullanıldı.

static.politico

BM: Başkalarını cesaretlendirebilir

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado ise, “ABD başkanının af kararlarından çok derin endişe duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

Trump’ın affettiği özel güvenlikçilerin, işledikleri suçlardan ötürü hapis cezalarına mahkum edildiklerini hatırlatan Hurtado, “Onları affetmek cezasızlığa yol açarken aynı zamanda başkalarını gelecekte bu tür suçlar işlemeye cesaretlendirecektir” uyarısında bulundu.

“Adaletin uygulanmayacağını biliyorduk”

Biri çocuk, 14 sivilin hayatını kaybettiği, 17 kişinin de yaralandığı Nisur Meydanı’ndaki olay sonrasında yürütülen polis soruşturmasında yer alan Iraklı polis Fares Saadi, Irak’ta infial yaratan af kararının sürpriz olmadığını, “Adaletin sağlandığını görmeyeceğimizi biliyorduk” sözleriyle dile getirdi.

AFP’ye konuşan Saadi, “Ben uzun zaman önce umudumu yitirmiştim” diyerek, Blackwater şirketinin o gün rastgele halkın üzerine ateş açtıklarını anlattı.

Saadi, ABD’deki yargılama sürecini de yakından takip ettiklerini anlatırken, Paul Slough, Evan Liberty ve Dustin Heard’ün önce 30 yıla, Nicholas Slatten’in ise ömür boyu hapse mahkum edildiklerini, sonrasında ise Slough, Liberty ve Heard’ün cezalarının yarı yarıya indirildiğini anlatarak, “Süreci yakından izledim, aşamalı olarak cezalar hafifletildi. Asla adaletin sağlandığını görmeyeceğimizi biliyordum” dedi.

“Kanımız sudan ucuz”

Haitham Al Rubai, olay sırasında tıp öğrencisi olan yirmi yaşındaki oğlu Ahmet ve eşi Mahasin’i kaybetmiş. AFP’ye konuşan avukat sadece Al Rubaie’nin, Blackwater şirketinin yaralananlara ve hayatını kaybedenlerin ailelerine ödediği tazminatı kabul etmediğini aktardı.

Tıp öğrencisi Ahmet’in ismini vermek istemeyen eski bir sınıf arkadaşı ise, ABD’deki af kararının kendisini hiç şaşırtmadığını söylerken, “Amerikalılar için kanımız sudan ucuz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.