Sosyal medya kullanıcıları için “Pamuk Eller Cebe” dönemi başlıyor!.
Sosyal medya şirketleri bu hafta art arda yaptıkları açıklamalar ile abonelik modellerini ortaya koydu.. Instagram kapsamlı bir açıklama yaparken TikTok abonelik sistemini test ettiğini söyledi.. Hali hazırda abonelik modeli olan Twitter ise kapılarını NFT’lere açtı!.
Sosyal medya şirketleri bu hafta üst üste elimizi cebimize attıracak açıklamalar yaptı. Şu anki internet düzeninde sosyal medya hizmeti aldığımız için internet hizmeti dışında cebimizden bir para çıkmıyor ancak şirketler bunu değiştirmek istiyor. Önceki gün Meta’nın (Facebook) CEO’su Mark Zuckerberg Instagram için ABD’de abonelik sistemini test etmeye başlayacaklarını söyledi.
Zuckerberg benzer bir projenin sinyalini 2018 yılında da vermişti, şirket Instagram aboneliklerinden 2023 yılına kadar ücret almayacağını duyurdu. Instagram’da bir içerik üreticisine abone olan kişiler, üreticilerin sadece abonelere özel ürettiği içerikleri görebilecek. Instagram’ın CEO’su Adam Mosseri, “Abonelik tahmin edilebilir bir gelir yaratmanın en iyi yolu” değerlendirmesinde bulunuyor.
İçerik üreticileri abonelik ücretlerini kendileri aylık olarak belirleyebilecek, ücretler 0,99, 1.99, 2.99, 4.99, 9.99, 19.99, 49.99, 99.99 dolar olabilecek.
ABONELERE MOR DAİRE
İçerik üreticileri bu abonelikler kapsamında Instagram’a özel storyler paylaşacak, tıpkı eskiden ‘yakın arkadaşlarım görsün’ özelliği gibi bu içerikleri sadece aboneleri görecek, ‘yakın arkadaşlarım görsün’ özelliğinde storylerde yeşil bir çember çıkarken, aboneler görsün özelliğinde bu daire mor renk olacak.
Test edilen başka bir özellik ise içerik üreticilerinin abonelere özel canlı yayın açması.
Bir üreticiye abone olanlar mor renkte bir abonelik rozetini profillerinde görecek. İçerik üreticisi kendisine kimlerin abone olduğunu görebilecek. Üreticisi kendisine yorum yapan veya etkileşime geçen kişinin abonesi olup olmadığını bilecek..
KORSANLA NASIL MÜCADELE EDİLECEK?
Peki bir kişiye abone oldunuz ve içeriklerini takip ediyorsunuz ancak bu içeriklerin daha sonra korsan bir yolla başka bir platformda da yayınlandığını gördünüz. O zaman paranıza acımayacak mısınız? Meta sözcüsü ekran görüntüsü almamayı sağlayan özel bir teknoloji kullandıklarını söyledi. Sözcü aynı zamanda, “İçeriklerini farklı bir yerlerde gören üreticilerin bizimle iletişime geçmesini istiyoruz” diyor. Burada Meta’nın korsana karşı üreticiler ile birlikte mücadele edebileceği izlenimi ediniliyor.
CEO Mosseri, içerik üreticilerinin istemeleri durumunda kendilerine abone olan kişilerin listelerini üçüncü kişiler ile paylaşabileceklerini de söyledi.
TIKTOK’TA PARA ÖDEMEYE HAZIR BİR KİTLE VAR
Belli ki Instagram abonelik işine ciddi bir hazırlıktan sonra başlamış. Instagram’dan bir gün sonra TikTok da kendi abonelik modeli üzerine çalıştığını açıkladı. TikTok abonelik modelinin nasıl işleyeceğine ilişkin detay vermedi. İçerik üreticilerine, içerikleri sayesinde ciddi para kazandıran TikTok’ta bulunan bazı ünlüler dünyaca ünlü şirketlerin CEO’ları kadar yılda para kazanabiliyor.
TikTok kullanıcıları halihazırda canlı yayınlarda içeri üreticilerine gönderdikleri ücretli hediyeler ile para ödemeye hazır bir kitle. İçerik üretenlerin para veren abonelere özel hazırladıkları içeriklere, henüz abone olmayanların nasıl refleks göstereceği de merak ediliyor. Zira parasını ödeyen abone de benzer içeriklerin ücretsiz olarak para ödemeyen takipçilere de verildiğini görürlerse bundan rahatsız olabilirler.
İçeriği paraya dönüştürme noktasında birkaç yıldır yoğun şekilde çalışan, ücretli bülten satışı dahil olmak üzere pek çok şey deneyen Twitter ise dün profil resimlerinin NFT şekilde satın alınabilmesinin yolunu açtı. Kullanıcılar profil fotoğraflarını dijital sanatçıların tasarladığı NFT’lerden seçebilecekler. Ödeme blokzincir yoluyla yapılacak. Twitter NFT profil fotoğraflarına sadece Twitter Blue aboneleri erişebilecek. Şimdilik NFT’lerin ödemesi Argent, Coinbase Wallet, Ledger Live, MetaMask, Rainbow ve Trust Wallet gibi cüzdan aracılığı ile yapılacak..