Site Rengi

HABER ÖZETİ
Türkiye’ye dönen Şeyma Subaşı havalimanında gözaltına aldındı..
İtirafçı olan Mehmet Akif Ersoy 3 saat ifade verip tekrar cezaevine gönderildi!.
Mehmet Akif Ersoy itirafçı olmak için adliyeye geliyor!.
Maaş alamayan işçiler grevde, CHP’li Başkan Tayland tatilinde!.
Mehmet Akif Ersoy hakkında skandal Grup Seks iddiaları!.
Teröristbaşı Öcalan’dan yeni çağrı..
Suriye’nin Esed’siz yeni banknotları tedavüle alınıyor..
Saadettin Saran “Tamam mı-Devam mı” kongresine gidiyor..
Erden Timur şike ve bahis soruşturmasında tutuklandı!.
RTÜK’ten Yalova’daki DEİAŞ çatışması için yayın yasağı!.
Veyis Ateş uyuşturucu soruşturması kapsamında tutuklandı!.
Fatih Altaylı tahliye edildi..
Sözcü TV’de Yılmaz Özdil fırtınası devam ediyor!. Serap Belovacıklı’da kovuldu!.
“AK Parti’yi Kim Savunsun” kavgasında yandaş yazarlar birbirlerine girdi!.
Yalova’daki çatışmada 3 polisimiz şehit oldu..
AK Partili Özlem Zengin’i durdurabilene aşkolsun!.
Yalova’daki DEİAŞ operasyonunda 7 polis yaralandı!.
İsrailli şerefsiz kahpeden “Ezan Sesi Yasaklansın” önerisi!.
Özgür Özel’in İHA palavrasına Cumhurbaşkanlığı’ndan yalanlama!.
Market poşetleri 1 TL oldu..
MHP Lideri Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Günümüzün Süleyman’ı” övgüsü..
Para transferlerinde zorunlu açıklama dönemi başlıyor..
İkinci el araçlarda 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesi 1 Temmuz 2026’ya uzatıldı..
Jeffrey Epstein’in kardeşi: Abimi Trump öldürttü!.
Türkiye Suriye’ye radar yerleştiriyor..
CHP’li Şile Belediyesi’ne yolsuzluk operasyonu!.
Özel Harekât Başkanı SDG’yi kazımak için Suriye’de!.
Şehit babasının ayakkabısız hali yürekleri dağladı!.
AK Partili vekilin 52 bin TL’lik ayakkabısı ortalığı fena karıştırdı!.
Dubai üzerinden uyuşturucu ve fuhuş tuzağına çekilen Türk kızları!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Süleymani operasyonu dünya piyasalarını altüst etti!.

03.01.2020
A+
A-

Orta Doğu’da artan gerilimlerin yeni açıklamalarla devam etmesiyle Wall Street’te borsalar açılışta düştü. Avrupa borsaları da haftanın son işlem gününü ABD ve İran arasındaki gerilimin etkisiyle karışık seyirle kapattı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın emriyle İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ardından küresel piyasalarda izlenen eksi yönlü seyir, ABD borsaları açılışında da devam etti.

Bunun yanında ABD merkezli elektrikli araç üreticisi Tesla 2019’un son çeyreğinde 112 bin araçla diğer tüm çeyreklere göre en fazla teslimatı gerçekleştirdi.

ABD’de ayrıca yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaştığı görülürken, altın fiyatı yüzde 1.3 artışla 1,547.80 dolara yükselirken, 10 yıllık ABD tahvili ise yüzde 1.83 düştü.

Gelişmelerin ardından açılış işlemlerinde Wall Street’te;

– Dow Jones yüzde 1.09

– S&P 500 üzde 1.03

– Nasdaq da yüzde 1.29 düştü.

ABD-İran gerilimleri Avrupa piyasalarında da etkili olurken, kapanışa doğru;

– DAX yüzde 1.25

– CAC yüzde 0.12 düşerken

– FTSE yüzde 0.06 yükseldi.

Küresel piyasalardaki gelişmelere paralel olarak Asya’da da borsalar ağırlıklı olarak düşüşle kapandı;

– Nikkei yüzde 0.76

– Shanghai yüzde 0.05

– Hang Seng yüzde 0.32 düşerken

– ASX/200 yüzde 0.64

– Kospi yüzde 0.06 yükseldi.

AVRUPA BORSALARI KARIŞIK SEYİRLE KAPANDI

Avrupa borsaları, haftanın son işlem gününü ABD ve İran arasındaki gerilimin etkisiyle karışık seyirle kapattı.Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,43 azalarak 417,93 puandan kapandı. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,04 azalarak 6.044,16 puana geriledi. Almanya’da DAX 30 endeksi günü yüzde 1,25 düşüşle 13,219,14 seviyesinden kapattı. Öte yandan İngiltere’de FTSE 100 endeksi günü yüzde 0,24’lük yükselişle 7.622,40 seviyesinden tamamladı. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,56 değer kazarak 23.702,35 puana yükseldi. Avro/Dolar paritesi ise (TSİ) 20.07 itibarıyla yüzde 0,01’lik yükselişle 1,117 seviyelerinde işlem gördü.

NELER YAŞANDI

Söz konusu saldırının ardından Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kasım Süleymani, uzun zamandır binlerce Amerikalıyı öldürdü, yaraladı ve daha fazlasını planlıyordu ama yakalandı” dedi. Trump, Süleymani’ye ilişkin yaptığı paylaşımda şunları yazdı:

“General Kasım Süleymani, uzun zamandır binlerce Amerikalıyı öldürdü, yaraladı ve daha fazlasını planlıyordu ama yakalandı. İran’da son zamanlarda öldürülen çok sayıda protestocu da dahil olmak üzere milyonlarca insanın ölümünden doğrudan ve dolaylı olarak sorumluydu. İran hiçbir zaman kabul edemeyecek olsa da Süleymani, ülke içinde hem nefret edildi hem de korkuldu. Dış dünyaya gözüktükleri kadar üzgün değiller. Yıllar önce ortadan kaldırılmalıydı!”

SÜLEYMANİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Süleymani ve Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in, Bağdat Havalimanı’na düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü duyurmuştu.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, saldırının intikamını alacaklarını belirtmişti.

Süleymani, Suriye iç savaşında oynadığı rolle tartışma konusu olmuş, Afganistan, Pakistan ve İran’dan çok sayıda yabancı terörist savaşçıyı Suriye’ye getirerek, Esad rejimi saflarında savaştırmıştı.

General Kasım Süleymani, Lübnan merkezli Hizbullah örgütünün de iç savaşa katılmasında pay sahibiydi. Rejim güçleri safında örgütlediği on binlerce silahlı unsurla, iç savaşta rejime destek olan Süleymani, sivillere yönelik işlenen bazı katliamlar konusunda muhalifler tarafından sorumlu tutuluyordu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.