Site Rengi

HABER ÖZETİ
“Erdoğan’ın 5,550 Euroluk Ayakkabıları” palavrası muhalefetin elinde patladı!.
İsrail İran’ı işgâl etmeyi beceremeyince Trump barış güvercini kesildi!.
Gelen tepkiler üzerine saklandığı delikten çıkmak zorunda kaldı!.
İran ateşkes şartını açıkladı: İSRAİL DURURSA BİZ DE DURURUZ!.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde güvenlik zirvesi!.
Türkiye’nin hava savunma sistemi ne kadar güçlü ve etkili?.
İran İsrail savaşıyla vatandaşa kontak kapattıracak dev akaryakıt zamları yolda!.
İran’dan ABD, İngiltere ve Fransa’ya uyarı!. İSRAİL’e YARDIM EDERSENİZ SİZİDE VURURUZ!.
İran İsrail savaşı Türkiye sınırına 32 kilometreye kadar yaklaştı!.
İran Hürmüz Boğazı’nı gemi trafiğine kapattı!.
Füze saldırıları karşısında çaresiz kalan Netenyahu iti İran halkını ayaklanmaya çağırdı!.
İçişleri Bakanlığı Tuzak Radarlar ve kesilen haksız cezalar için geri adım attı!.
İsrail’in İran saldırsının altından MOSSAD’ın 8 aylık gizli operasyonu çıktı!.
Erken Seçim tartışmaları gölgesinde son anket sonuçları…
Şimdi de benzin zammına zam geliyor!. Litresi 50 TL oldu!.
İsrail’in İran’a saldırısı sonucu dolar ve petrol uçuşa geçti!.
İsrail İran’a hava saldırısı başlattı!.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek KKM savsatasının kaldırılacağını açıkladı!.
Hindistan’daki uçak kazasında kurtulan olmadığı açıklandı!.
Kemâl Kılıçdaroğlu Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret edecek..
Vatandaşın isyan ettiği tuzak radar cezaları iptal edilecek mi?.
Kabine değişikliği basına sızdı…
Benzinin litre fiyatı 50 lirayı gördü!.
İzmir Büyükşehir Belediye’sinin grev intikamı!. Bin işçiyi kovacaklar!.
Ali Koç Mourinho ile devam kararı alınca Acun Ilıcalı istifa etti!.
Mahkeme Ümit Özdağ’ın tutukluluğuna devam kararı verdi!.
ABD ile Çin arasındaki vergi krizi çözüldü..
Trump’un tehditlerinden korkan Elon Musk geri adım attı!.
Gaziosmanpaşa Belediyesi CHP’den AK Parti’ye geçti..
Heykel diken Türkiye’den savaş uçağı üretip satan Türkiye’ye geçiş..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Suudi Kraldan, Veliaht Prens Selman’ın İsrail’le normalleşmesine veto…

Suudi Kraldan, Veliaht Prens Selman’ın İsrail’le normalleşmesine veto…
19.09.2020
A+
A-

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, BAE ve Bahreyn’den sonra ülkesinin de İsrail ile “normalleşme” anlaşması imzalamasını istediği ancak babası Kral Selman bin Abdulaziz’in buna karşı çıktığı iddia edildi.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’den sonra ülkesinin de İsrail ile “normalleşme” anlaşması imzalamasını istediği ancak babası Kral Selman bin Abdulaziz’in buna karşı çıktığı iddia edildi.

ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan makaleye göre, Suudi Kraliyet Ailesinde Veliaht Prens Selman ile Kral Abdulaziz arasında “İsrail’le ilişkilerin normalleşmesi” konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.

Suudi Kral’ın İsrail’e yönelik boykotun ve Filistinlilerin bağımsız devlet talebinin uzun yıllardır destekçisi olduğu belirtilen makalede, Veliaht Prens’in ise İsrail’le ticaret yapmak ve İran’a karşı birlik olmak için zorlu bir çatışma olarak gördüğü İsrail-Filistin meselesini geride bırakmak istediği kaydedildi.

VELİAHT PRENS, İSRAİL-BAE ANLAŞMASINI SUUDİ KRAL’DAN GİZLEDİ

Suudi Kral, henüz başladığı tatili sırasında, 13 Ağustos’ta ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail ile BAE’nin ilişkilerini “tamamen normalleştirmeleri” için bir anlaşma imzaladıklarını duyurması nedeniyle büyük şaşkınlık yaşadı. Bu şaşkınlığın sebebi ise Veliaht Prens’in İsrail ile BAE arasındaki anlaşmayı babasına daha önceden haber vermemesiydi. Veliaht Prens, Filistinlilerin, devlet talebine katkı sunmadığı gerekçesiyle babasının anlaşmayı engellenmesinden çekindi. Öyle ki Suudi Kral’ın desteğinden yoksun BAE’nin İsrail’le anlaşma yapması bu kadar kolay olmayabilirdi.

Suudi Kral, İsrail-BAE anlaşmasının ardından, Dışişleri Bakanı’na ülkesinin Filistin devletinin kurulması fikrine bağlılığını yeniden ifade etmesini söyledi. Bunun üzerine, Suudi Kral’a yakın bir kraliyet ailesi üyesi, Suudi Arabistan’ın sahibi olduğu bir gazetede ülkesinin duruşunu yineleyen ve BAE’nin İsrail’e daha fazla taviz için baskı yapması gerektiğini ima eden bir yazı kaleme aldı.

Veliaht Prens, Bahreyn’in anlaşmaya varmasını sağladı

Trump’ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner ile Veliaht Prens’in 1 Ekim’de Suudi Arabistan’da bir araya geldiği görüşmede, Prens Selman babasının “İsrail ve Suudi Arabistan arasında bir normalleşme anlaşmasını kabul etmeyeceğini” söyledi.

Veliaht Prens, Suudi Kral’ın itirazı nedeniyle Krallığın şimdilik yapabileceği en fazla şeyin “küçük Bahreyn’in anlaşmaya katılmasını sağlamak olduğunu” aktardı.

İSRAİL İLE BAHREYN VE BAE ANLAŞMASI

ABD Başkanı Trump, 13 Ağustos’ta İsrail ile BAE’nin, 11 Eylül’de ise İsrail ile Bahreyn’in “ilişkilerini tamamen normalleştirmek” için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi BAE, dördüncü Arap ülkesi ise Bahreyn oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.