Site Rengi

HABER ÖZETİ
MHP Lideri Bahçeli Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sarayına komşu oldu..
Savcılık Ümit Özdağ hakkında 7 yıl 10 ay hapis cezası talep etti!.
Erdoğan’dan Özel’e 500 bin liralık “Cuntacı” davası!.
Brent petrol fiyatları dibe vurunca akaryakıt indirimleri pompalara yansıdı!.
ABD borsaları güne çöküşle başladı!.
Sözde ekonomist prof. Özgür Demirtaş’ın analiz yazısı çalıntı çıktı!.
Kara bulutlar tüm Türkiye’yi kaplayacak!.
Trump’un aptalca politikaları dünya piyasalarını alt üst etti!.
Brent petrol fiyatları dibe vurdu!.
İmamoğlu’ndan Erdoğan’a seçim çağrısı: Korkma, Gel Yarışalım!.
CHP kurultayında ortalık fena karıştı!. Berhan Şimşek’ten Özgür Özel’e “Tablalı Don” göndermesi!.
Bakanlıktan sokak köpekleri için “Kalıcı Çözüm” açıklaması..
Hakkında yakalama kararı çıkarılan İBB’nin reklamcısı KKTC’de yakalandı!.
İmamoğlu’ndan avukatına talimat: BENİ MAĞDUR DEĞİL CESUR GÖSRERİN!.
Olaylı derbi sonrası Mourinho’ya verilen ceza belli oldu!.
MHP Lideri Bahçeli 2 ay sonra siyaset sahnesine geri döndü..
Katar Türkiye’yi satıp Yunanistan tarafına geçti!.
Çarşı pazar yangın yeriyken TÜİK yine aklımızla alay ediyor!.
Boykot çağrısı soruşturmasında 11 gözaltı!.
Trump’un haraç gibi ek vergilerinden Türkiye’de nasibini aldı!.
CHP’de Kemâl Kılıçdaroğlu paniği!.
ABD Başkanı Trump dünyaya vergi yağdırıyor!.
Master Şef Somer’de boykota destek vermek için restoranını kapattı!.
Devlete parmak sallayanlar kıçlarına tekmeyi yedi!.
Yukardakilerin siyasi ikbâl kavgası yine vatandaşa patladı!. Benzine zam!.
CHP’nin yerli ve milli markalar için yaptığı boykot çağrısına tepkiler büyüyor!.
TSK’dan ihraç ihraç edilen 5 teğmen geri dönmek için harekete geçti..
CHP Lideri Özel’den 2 Nisan’da “Tüketimi Durdurun” çağrısı!.
İmamoğlu’nun sosyal medya hesaplarına erişim engeli talep edildi!.
İmamoğlu’nun tutuklanması CHP’yi zirveye taşıdı..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

TÜRK-ALMAN DOSTLUĞUNUN SİMGESİ OLARAK ÇİZİLEN TABLO 101 YILDIR VATANSIZ!.

TÜRK-ALMAN DOSTLUĞUNUN SİMGESİ OLARAK ÇİZİLEN TABLO 101 YILDIR VATANSIZ!.
22.11.2019
A+
A-

2. Wilhelm tablosu padişah tahttan indirildikten ve Alman imparator sürgündeyken İstanbul’a gelince ‘sahipsiz’ kaldı. Sultan Reşad için ressam Fleck’e çizdirilen tablo 1 asırdır sahibini arıyor.

İstanbul Gümüşsuyu’ndaki Almanya Başkonsolosluğu’nda bulunan ve son Alman İmparatoru 2. Wilhelm’i Osmanlı mareşal üniformasıyla gösteren tablo 101 yıldır sahibini arıyor.

Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad’a (Sultan Reşad) armağan edilmek üzere Alman ressam Max Fleck’e çizdirilen tablo, savaş şartlarındaki ulaşım güçlükleri nedeniyle ancak padişah tahttan indirildikten ve 2. Wilhelm sürgüne gönderildikten sonra İstanbul’a ulaşınca ‘sahipsiz’ kaldı.

Türk- Alman dostluğunun sembolü

Türk-Alman dostluğunun sembolü olarak çizilen gizemli tablo tam bir asırdırne Almanya’ya gönderilebiliyor, ne de Türkiye’ye teslim ediliyor.

2. Wilhelm 1917’de İstanbul’u ziyaret edecekti, tablo çizilip de 1918’de İstanbul’a ulaştığında ne kendisi ne de Sultan Reşad kalmıştı.2. Wilhelm 1917’de İstanbul’u ziyaret edecekti, tablo çizilip de 1918’de İstanbul’a ulaştığında ne kendisi ne de Sultan Reşad kalmıştı.

Sultan V. Mehmed, 1917 yılında Alman imparatoru II. Wilhelm’i İstanbul’da böyle karşılamıştı.nn

Sultan V. Mehmed, 1917 yılında Alman imparatoru II. Wilhelm’i İstanbul’da böyle karşılamıştı.

Tablonun bilinmeyen hikayesi

İtanbul’da yıllardır Gümüşsuyu’ndaki Almanya Başkonsolosluk binasında bulunan ve son Alman İmparatoru 2. Wilhelm’e ait yağlı boya tablonun bilinmeyen hikayesi bir asır öncesine dayanıyor.

1. Dünya Savaşı öncesi Osmanlı Devleti ile Alman İmparatorluğu arasında kurulan yakın siyasi ilişkiler, savaşın devam ettiği günlerde ittifaka dönüştü. Savaş yıllarında Türk halkı ve Osmanlı sarayının sevgisini kazanmak isteyen Alman İmparatoru 2. Wilhelm, 1917 tarihinde, daha önce iki kez geldiği İstanbul’u yeniden ziyaret etmeye karar verdi.

Nakliye gecikti, 101 yıldır sahipsiz kaldı

Ziyaret öncesi Prusya Kraliyet ressamı Max Fleck’i yanına çağıran 2. Wilhelm, hediye edilmek üzere kendisini Osmanlı mareşal üniformasıyla gösteren bir yağlı boya tablo yapmasını istedi. Tablo tamamlanmadan yola koyulan 2. Wilhelm’in İstanbul seyahati, 1. Dünya Savaşı’nın sıcak günlerinde güçlükle gerçekleştirildi. İmparator deniz yolunun İngiliz donanmasının hakimiyetine girmesi nedeniyle seyahatini trenle gerçekleştirmek zorunda kaldı. Alman heyeti, mareşal üniformalı tablonun yapılacak son rütuşların ardından trenle gönderilmesine, ziyaretin son günlerinde Osmanlı padişahına hediye edilmesine karar verildi. Ancak Balkanlar üzerinden uzun süren demiryolu nakliyesi nedeniyle tablo ancak 1918 yılı sonunda İstanbul’a ulaştı. Bu sırada Sultan 5. Mehmed Reşat tahttan indirilmiş, ittifak devletleri savaşı kaybetmiş, 2. Wilhelm ise Hollanda’ya sürgüne gönderilmişti. Sahipsiz kalan tablo, hediye edilmek üzere Gümüşsuyu’ndaki Alman Konsolosluğu’na kaldırılırken, aradan 101 yıl geçti.

‘Sahibi biz değiliz’

Bir asırdır sahibini arayan tablo üzerinde araştırmalar yürüten ressam Viron Vert, Milliyet’ten Mert İnan’a şu bilgileri verdi: “Alman İmparatorluğu çöküp Osmanlı padişahı tahttan indirilince 2. Wilhelm’in mareşal üniformalı tablosu ortada kaldı. Alman yetkililer tabloyu ne yapacakları konusunda ikilime düştü. Elçilik, tabloyu bir süre sonra Almanya’ya geri gönderiyor. Ancak Berlin’e ulaşan tabloyu Alman Dışişleri ‘Sahibi biz değiliz’ diyerek yeniden İstanbul’a gönderiliyor. Elçilik tabloyu, bu kez ‘ne olur, ne olmaz’ düşüncesiyle depoya kaldırıyor. Yıllarca tavan arasında duran tablonun, 1980’lerin başında konsolosluğun 2. Wilhelm salonuna asılmasına karar veriliyor. Birkaç yıl önce Alman Ulusal Müzesi yetkilileri, sergilemek amacıyla tablonun Almanya’ya gönderilmesini istedi ancak Alman Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği bu talebe olumsuz cevap verdi. Tablonun İstanbul’da kalması gerektiği, hediye edilmek üzere hazırlanan tablonun sahibinin belli olmadığı belirtildi. Sizin anlayacağınız 2. Wilhelm tablosu 101 yıldır vatansız.”

Tablonun çerçevesinde imparatorluk arması yer alıyor.

Tablonun çerçevesinde imparatorluk arması yer alıyor.

İmparatorluk arması üstünde

Alman Başkonsolosluğu Kültür ve Basın Bölümü’nden yetkililerin izni ile yerinde incelediğimiz 2. Wihelm tablosu, 236*146 cm ebatlarında bulunuyor. Altın kaplamalı çerçevenin üst kısmında ise Alman İmparatorluk arması bulunuyor. Tabloda 2. Wilhelm Osmanlı üniforması ile görülürken, imparatorluk taç ve asası ise arka fonda yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.