Site Rengi

HABER ÖZETİ
Trump’tan sonra Putin’de nükleer silah çalışması talimatı verdi!.
Balıkesir Sındırgı afet bölgesi ilan edildi!.
200 sanığın yargılanacağı Aziz İhsan Aktaş iddianamesi kabul edildi..
Adalet Bakanı Tunç’tan flaş Selahattin Demirtaş açıklaması!.
Davutoğlu ile Özdağ arasında faşist tartışması yeniden alevlendi!.
Mahkeme kayyumun CHP İstanbul İl Başkanlığı’na devam kararı verdi..
Trump’un tehditlerine rağmen Müslüman Başkan kazandı!.
1.8 milyon Hacı adayı için bugün kura çekiliyor..
ABD’de hava sahası krizi!.
İmamoğlu’nun babasına ve oğluna yurt dışı çıkış yasağı..
Venezuela’nın yeraltı kaynaklarına çökmeye kalkan ABD Çin’e tosladı!.
Bahçeli’nin gördüğü lüzum üzerine Demirtaş tahliye ediliyor!.
Selahattin Demirtaş’tan Devlet Bahçeli’ye teşekkür mektubu..
Motosikletler için koruyucu ekipman zorunluluğu getirildi..
CHP’nin şaibeli kurultay davası yine ertelendi..
Bahçeli kurmaylarını İmralı’ya gönderiyor..
MHP Lideri Bahçeli’den Adalet Bakanlığı’na Selahattin Demirtaş talimatı!.
Deprem yardımlarına çöken AK Partili vekile Merkez Bankası’ndan kıyak ihale!.
Trump Veneuzela’nın yeraltı kaynaklarının peşinde!.
Ekrem’in sahte diplomasının detayları belli oldu…
2026 yılı trafik cezaları tarifesi belli oldu..
ChatGPT’ye sağlık ve hukuk konularında danışmanlık dönemi sona erdi!.
Alman Başbakan Erdoğan’dan fırçayı yiyince çantasını açamamış!.
Kahpe İsrail ateşkes anlaşmasını 194 defa ihlal etti!.
Venezuellalı muhalif kahpe darbe yapması için ABD’ye adeta yalvarıyor!.
Yeni hafta soğuk ve yağışlı hava ile başlıyor..
CHP’nin yere göğe sığdıramadığı İngiliz Kemâl’in gerçek yüzü ortaya çıktı!.
Sağlık raporu alamayan Hacı olamayacak..
Reha Muhtar THY’nin kara listesine alındı!.
60 il de kesintisiz afet iletişim sistemi devreye giriyor!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Türk doktorlardan bomba buluş! 7 aydır kimse enfekte olmadı!.

Türk doktorlardan bomba buluş! 7 aydır kimse enfekte olmadı!.
20.12.2020
A+
A-

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüse karşı çeşitli önlemler geliştirilmeye çalışılıyor. Son olarak İzmir’de geliştirilen bir filtreleme sisteminin koronavirüse kalkan olduğu ortaya çıktı. Türkler tarafından geliştirilen sistem, Avrupa’daki saygın tıp dergilerine haber oldu.

İzmir’de doktorlar, korona virüslü hastalara müdahale sırasında sağlık çalışanlarına virüsün bulaşma riskini azaltan bir filtre sistemi geliştirdi. 7 ay boyunca sistemi kullanan hiçbir sağlık çalışanında virüse rastlanmadı.

Yoğun bakımda yatan korona virüs hastalarının akciğerlerinde biriken su ve hava, drenaj yöntemi ile çıkarılıyordu.

Tek tüple filtresiz yapılan bu işlem sırasında virüs havaya yayılıyor, sağlık çalışanlarına virüs bulaşma riski artıyordu.

İzmir’de bir grup göğüs cerrahisi uzmanı, drenaj işlemi sırasında virüs yayılma riskini ortadan kaldıran filtre sistemi geliştirdi.

7 aydır virüse rastlanmadı

Doç. Dr. Kenan Can Ceylan, yeni sistemle ilgili, “Bu cihaz iki tane şişe ve bir filtreden oluşuyor. Şişenin bir tanesi hastadan gelen sistem, bu şişeyi ikinci şişeye ekledikten sonra ikinci şişenin içine alkol bazlı bir dezenfektan koyuyoruz. Alkol bazlı dezenfektan sonra şişenin havaya açıldığı kısmına da filtre yerleştirerek virüsün dışarı çıkmasını engelliyoruz” dedi.

Denendi, test edildi

Ameliyathanelerdeki HEPA filtre sisteminden esinlenilerek geliştirilen teknik, önce Sağlık Bilimleri Üniversitesi Doktor Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde denendi.

7 ay boyunca sistemi kullanan ekibin korona virüse yakalanmadığı görüldü.

Uluslararası tıp dergisinde yer aldı

Doç. Dr. Serkan Yazgan, geliştirilen sistemle, sağlık çalışanlarının ciddi risk altında kalmasını önlediklerini söyledi.

Sistemin başarısı, uluslararası tıp çevrelerinin de dikkatini çekti.

Sistem, uluslararası bir tıp dergisinde, tüm sağlık çalışanları için önerildi.

Türkiye’de son 24 saatin rakamları

Türkiye’de son 24 saatte 158 bin 952 test yapılırken, 20 bin 316 yeni vaka, 3 bin 546 da yeni hasta tespit edildi. 20 Aralık Pazar günü 246 vatandaşımız koronavirüs sebebi ile hayatını kaybetti.

Bakan Koca: Tedbir ve kısıtlamalar sonuç veriyor

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs saşgını kapsamında uygulanan kısıtlamaların sonuç verdiğini belirterek, “Bugün tespit edilen 3.546 yeni hastamız var. Ağır hasta ve aktif vaka sayımız düşmeye devam ediyor. Tedbir ve kısıtlamalar netice veriyor. Daha belirgin neticeler alacağımıza inanıyoruz. Bunu birlikte başarabiliriz. Birlikte mücadele virüsten daha güçlüdür.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.