Site Rengi

HABER ÖZETİ
İBB’nin gölge başkanının hesabından 1,5 milyar TL çıktı!.
Bakanlık koltuğundayken dev ihaleler verdikleri holdinglere yönetici oldular!.
İmamoğlu’nun saklattığı cep telefonu ele geçirildi!.
Ahmet Minguzzi’yi öldüren katilin kullandığı bıçak suç aleti sayılmadı!.
DEM Parti’den Cumhur İttifakı’na “Süreci Hızlandırın” çağrısı..
Suriye’ye uygulanan tüm yaptırımlar kaldırılıyor..
İBB’ye 3. dalga hırsızlık operasyonu..
Ayarları bozulan Özgür Özel hırsızlarını Hz. Yusuf’a benzetmeye başladı!.
CHP’nin İzmir mitingi fos çıktı!.
İmamoğlu’nu zora sokacak bir itiraf daha: Bavullarla Para Alıp Naylon Fatura Kesiyorduk!.
Sokak köpekleri ile kanser hastalarını ziyaret eden AK Partili vekile tepkiler çığ gibi!.
Joe Biden’in prostat kanseri olduğu açıklandı!.
Şampiyon Galatasaray…
PKK’nın fesih kararı sonrası DEM Parti’den ilk İmralı ziyareti..
Bahçeli’den Terörsüz Türkiye hedefinde 7 maddelik çağrı..
Fenerbahçe Eylül’de olağanüstü kongreye gitme kararı aldı..
Kongre için imza toplayan derneği bastı!.
Eurovision’da Azerbaycan’dan İsrail’e 12 tam puan!.
Kartalkaya’daki otel yangınında istenen cezalar belli oldu..
İsrailli kahpeden kan donduran sözler: Gazze’deki bütün çocuklar öldürülmeli!.
Fenerbahçe olağanüstü kongreye gidiyor..
İstanbul’daki Barış Zirvesi başladı..
5 adımda Terörsüz Türkiye…
CHP İmamoğlu’nu Başbakan yapma hayallerine devam ediyor..
PKK elindeki silahları nereye bırakacak?.
Metin Arolat’ın alkol ve uyuşturucudan öldüğü ortaya çıktı!.
Dünyanın gözü İstanbul’daki barış zirvesinde..
Demirtaş’ın tahliyesine ilişkin AKP’den ilk sinyal..
PKK’nın silah bırakma kararı anketlere nasıl yansıdı…
ABD’den Türkiye’ye füze satışına sürpriz onay..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Türk SİHA’ları dünya basınında! Wall Street Journal: “Savaşlarda oyun değiştirici..”

Türk SİHA’ları dünya basınında! Wall Street Journal: “Savaşlarda oyun değiştirici..”
04.06.2021
A+
A-

ABD’de yayın yapan Wall Street Journal’da yayımlanan bir haberde, Türk SİHA’larının Suriye, Libya ve Azerbaycan’daki savaşlarda ‘oyun değiştirici’ olarak yer aldığı belirtildi.

Wall Street Journal’da James Marson ve Brett Forrest imzasıyla yayımlanan haberde, “Düşük maliyetli Türk SİHA’ları çatışma bölgelerini ve jeopolitiği yeniden şekillendiriyor” başlığı kullanıldı.

Dünya genelinde küçük orduların, tam teçhizatlı düşmanlarına karşı daha ucuz saldırı araçlarına yöneldiğine işaret edilen haberde, “Geçen yıl bölgesel çatışmalarda başarılı olduğu kanıtlanan bu yeni savaş taktiği, Türkiye ve Rusya’nın etrafındaki stratejik dengeyi değiştirdi.” değerlendirmesine yer verildi.

Haberde, Türkiye’de üretilen düşük maliyetli dijital teknoloji, Rusya’nın Suriye, Libya ve Azerbaycan’da hamiliğini üstlendiği savaşlarda tankları, diğer zırhlı araçları ve diğer savunma sistemlerini enkaza çevirdi. Bu SİHA’lar, en az, yüksek teknolojiye sahip ama pahalı olan savaş araçları kadar etkili ama ucuz olan bir geleceğe işaret ediyor.” ifadesi kullanıldı.

İSRAİL VE ABD TEKNOLOJİLERİNE DÜŞÜK MALİYETLİ RAKİPLER

Tek başına ya da grup halinde uçabilen bu hava araçlarının, daha önce oldukça pahalı savaş uçaklarının görevini üstlendiğine işaret edilen haberde, “Bu SİHA’lar 24 saat havada kalarak hava savunma sistemlerindeki açıkları bulabiliyor, hem savaş uçaklarının hedef almasına yardım ediyor hem de kendileri füze fırlatabiliyor.” bilgileri yer aldı.

Daha önce İsrail ve ABD’nin SİHA sektöründe öncü olduğuna işaret edilen haberde, “Teknolojik gelişmeler ve küresel rakipler pahalı olmayan alternatifler üretti. SİHA devrinin en son standart taşıyıcısı geçen yıl Türkiye çevresinde ortaya çıktı ve bunun adı Bayraktar TB2 idi. Amerikan MQ-9’a kıyasla TB2 4 lazer güdümlü füzesiyle daha hafif silahlı TB2’nin uzaktan kontrollü teçhizat limiti 200 mile kadar çıkıyor.” değerlendirmesine yer verildi.

NATO ÜLKELERİNİN TÜRK YAPIMI SİHA’LARA İLGİSİ

1984’te kurulan Baykar’ın müşterileri arasında Katar ve Ukrayna olduğunun belirtildiği haberde, NATO üyesi Polonya’nın da geçen ay 24 TB2 almak istediğini dile getirdiğini ayrıca başka NATO üyeleri, Afrika ve Asya ülkelerinin de bu SİHA’larla ilgilendiği aktarıldı.

Haberde, “İHA’ların başarısı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok sayıda asker ya da pahalı ekipmanı riske atmadan bölgesel etkisini artırmasına yardımcı oldu.” görüşü paylaşıldı.

Rusya’nın Kırım işgali ile karşılaşan Ukrayna’nın da Ocak 2019’da TB2 için anlaşma imzaladığına işaret edilen haberde, “TB2 Türkiye’nin mevcut ABD ve İsrail modellerinden memnun olmaması ve Türkiye’nin PKK ile mücadelesini kendi kontrolündeki bir sistemle vermek istemesinden doğdu.” ifadeleri kullanıldı.

SURİYE VE LİBYA’DA SİHA’LAR

Baykar TB2’nin, geçen yıl Bahar Kalkanı Operasyonu’nda uluslararası arenada dikkat çekmeye başladığının ve İdlib’deki Rusya destekli Suriye rejimi hedeflerini vurduğu ifade edilen haberde, “Geçen baharda TB2’ler Libya iç savaşında, BM destekli Trablus merkezli hükümet için işleri değiştirdi.” görüşüne yer verildi.

Türkiye’nin 2019’da Libya hükümetine silah gönderdiğine ve askeri desteğini artırdığına işaret edilen haberde, bu destek sayesinde 2020 Haziran ayına kadar Hafter güçlerinin Trablus’tan çıkarıldığı belirtildi.

DAĞLIK KARABAĞ ZAFERİNDE TÜRK SİHA’LARI

Türk yapımı SİHA’ların Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ zaferinde de etkili olduğuna işaret edilen haberde, Türk SİHA’larının Ermeni hedeflerini vurduğu anların Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından sosyal medyada paylaşıldığı anımsatıldı.

Haberde, “Azerbaycan ve Ermenistan yaklaşık 6 hafta çatıştıktan sonra her iki hükümete de yakın olan Kremlin, kasım ayında bir ateşkese aracılık etti. Azerbaycan kaybettiği toprakların çoğunu geri kazandı.” ifadesi kullanıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.