Türkiye’nin Milli ve Yerli uçak gemisi denize indi..

Beklenen gün geldi. Türkiye’nin ilk milli uçak gemisi TCG Anadolu denize açıldı. Donanma, TCG Anadolu ile dünyanın sayılı deniz kuvvetleri arasına girecek..
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki en büyük deniz platformu olacak çok maksatlı amfibi hücum gemisi “TCG Anadolu” suya indirildi.
Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nin kuru havuzundan çıkarılan gemi 1 yıl sürecek testlerin ardından envantere girecek.
232 metre uzunluğunda 114 bloktan oluşan 7 bin 254 grostonluk TCG Anadolu’nun yüksekliği ise 58 metre. Geminin ayrıca, bin 165 metrekare gemi havuzu, bin 880 metrekare hafif yük garajı var.
6 iniş alanı ile bir uçuş rampasına sahip
Yakıt ikmali yapmadan Türkyie’den Amerika Kıtası’na gidip gelebilecek TCG Anadolu’nun, 6 iniş alanı ile bir uçuş rampasına sahip 5 bin 440 metrekare uçuş güvertesi ve 900 metrekare hangarı bulunuyor. Gemi, 1 tabur askeri gerekli araçları ile birlikte ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek. En az 30 yatak kapasitesi ile gerektiğinde hastane gemisi olarak görev yapacak.
Çıkarma operasyonlarına katılabilecek
TCG Anadolu havuzunda taşıyacağı araçlar ile çıkarma operasyonlarına katılabilecek. Gerektiğinde denizaşırı muharebe aracı olarak da kullanılabilecek. Geminin, 2021 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi planlanıyor.
Sıra uçak tedarikinde
Türkiye’nin ilk milli uçak gemisi testler için denize açılırken şimdi sıra, geminin üzerine konuşlanacak uçakların seçimi ve tedarikine geldi. Türkiye, TCG Anadolu üzerine F-35B uçakları yerleştirmeyi planlıyordu. Rusya’dan S-400 alınması sonrası Amerika’nın uyguladığı yaptırımlarla birlikte farklı seçenekler de gündeme alındı. Halen kısa mesafe kalkış dikey iniş (STOVL) özelliğine sahip diğer uçaklar üzerinde çalışılıyor. F-35B’ye alternatif olarak ABD-İngiliz ortaklığı ürünü AV-8B Harrier, Rus Su-33 ve MİG-29K, Çinli J-15, Fransız Rafale-M, yine ABD-İngiliz yapımı T-45 Goshawk ile ABD’li F/A-18 Hornet ile Super Hornet gibi uçak modelleri bulunuyor.