Site Rengi

HABER ÖZETİ
Trump İran’ın elinden kaçıp kurtulmanın yollarını arıyor..
MHP İstanbul İl Başkanlığı ve 39 ilçe başkanlığını feshetti!.
Bu geçe akaryakıta gelecek olan zamlar iptal edildi..
CHP’deki skandalları eleştiren Yılmaz Özdil Sözcü TV’den kovuldu!.
İsrail medyası enkaz görüntülerini artık saklayamıyor..
İran ile ABD arasında iki aşamalı ateşkes müzakereleri başladı..
İran İsrail’deki binaları direk hedef aldı!. Çok sayıda ölü ve yaralı var!.
Fenerbahçe Beşiktaş’ı 1-0 mağlup ederek zirve yarışına yeniden dahil oldu..
İran İsrail’in kalbi Hayfa’ya füze yağdırdı..
Trump’tan skandal açıklamalar: İran’daki protestoculara ve Kürtlere silah dağıttık!.
İran’a tosladıkça kuduran Trump “S*ktiğmin Boğazını Açın” diyerek küfürler savurdu!.
İran vurduğu ABD uçakları ile helikopterlerinin enkaz görüntülerini paylaştı..
İran ABD’ye ait iki kargo uçağını ve iki helikopterini düşürdüğünü açıkladı..
İran ABD’nin “Pilotumuzu Kurtardık” açıklamasını yalanladı..
Akaryakıta 7,65 kuruşluk dev zam..
İçişleri Bakanlığı CHP’li Mustafa Bozbey’in görevden uzaklaştırıldığını açıkladı..
Trump iti yine İran’a içi boş tehditler savurmaya devam etti..
ABD’nin İran savaşındaki zararı ve kayıpları 2 milyar doları aştı!.
İran’dan hayatının darbesini yiyen Trump cadı avına başladı!.
Hürmüz Boğazı tamamen kilitlendi..
Özkan Yalım’ın Özgür Özel’e rüşvet olarak verdiği makam aracının belgesi ortaya çıktı!.
Mustafa Bozbey tutuklandı!. Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti’ye geçiyor..
Pentagon ABD halkını kandırmaya devam ediyor!.
Elektrik ve Doğalgaza yüzde 25 zam!.
Adı Yasak Aşk skandalına karışan AK Partili başkan anında ihraç edildi!.
İran düşürdüğü ABD uçaklarının kaybolan pilotlarını getirene ödül vereceğini açıkladı..
Başkanın pavyonunda çalışan elemanları maaşlarını Uşak belediyesinden almışlar!.
Trump’ı “İran’ı Yendik, Batırdık, Bitirdik” yalanlarını ABD istihbarat raporları ortaya çıkardı!.
İran İsrail’in İHA fabrikasını havaya uçurdu..
ABD Savaş Bakanı Hegseth istedi Kara Kuvvetleri Komutanı görevden alındı..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak! Iğdır’da dev tuz rezervi bulundu!.

Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak! Iğdır’da dev tuz rezervi bulundu!.
05.12.2020
A+
A-

Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde 3 girişimci tarafından bulunup işletmeye alınan ve 30 ila 50 milyon ton arasında olduğu tahmin edilen büyük tuz rezervi, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacak.

Adını barındırdığı tuz madenlerinden alan Tuzluca ilçesinde, 3 girişimci arkadaş, yeni bir tuz madeni tespit etmek amacıyla 2 yıl önce kentin güney doğusunda bulunan dağlık alanda çalışma başlattı.

Dağlık arazide yapılan 2 yıllık sondaj çalışmaları sonucunda, en az 30 milyon ton olduğu ve 50 milyon ton rezerve ulaşabileceği belirtilen tuz rezervi tespit edildi. Karla mücadele, gıda, hayvancılık ve sanayi alanlarında kullanılarak ülkeye ekonomik girdi sağlayacak tuz rezervinin bulunduğu maden, kurulan tesisle hizmete başladı. Yıllık 100 bin tonun üzerinde üretim kapasitesine sahip tesiste üretilen tuz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki karla mücadele çalışmaları başta olmak üzere ülke genelinde kullanılacak.

Tuzluca Kaymakamı Salih Çiğdem, AA muhabirine, adı tuz ile anılan Tuzluca ilçesinin Pirli köyü yakınlarında özel bir işletme tarafından yeni tuz rezervinin bulunduğunu söyledi.

Yeni açılan işletmenin Tuzluca ilçesinin ekonomisine katkı sağlayacağını belirten Çiğdem, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce 2019 yılında 4. Grup İşletme ruhsatı ile üretime geçen maden işletmesi 1905 hektar alanda çalışmalarını sürdürecek. Yüzde 96,5’lik kaliteyle tuz çıkarılan madende 30 ile 50 milyon ton arazı rezerv bulunduğu tahmin ediliyor.” dedi.

– “BU MADEN BİZE VE İNSANIMIZA EKMEK KAPISI OLACAK”

Girişimcilerden Abdulhakim Atmaca, “Bu bölgede yerden çıkan suyun tuzlu olması sebebiyle tuz rezervi olduğunu düşündük ve 2 yıl süren bir sondaj çalışması başlattık. Açıkçası biz bir kumar oynadık ama sonucunda verdiğimiz emeğin karşılığını bu madeni bularak aldık.” dedi.

Yeni madeni işletmeye başlayarak Iğdır ve Türkiye’nin ekonomisine büyük katkı sunacaklarını belirten Atmaca, “Geçen yıldan beri yaptığımız kazının ardından rezerve ulaştık ve üretime geçtik. Burada ürettiğimiz tuz, karayolu, hayvancılık ve gıda sektöründe kullanılıyor. Kendi açımızdan mutluyuz, emeğimizin karşılığını aldık. Yine istihdam sağalacağımız için de mutluyuz. Burası bize ve insanlarımıza ekmek kapısı olacak ve bu sayede ülke ekonomimize katkı sağlayacağız.” diye konuştu.

– “TALEP DEVAM ETTİKÇE ÜRETİM KAPASİTEMİZİ ARTIRACAĞIZ”

İşletmenin ortaklarından Selahattin İlker de bilmedikleri bir iş olduğu için, yabancı olarak girdikleri sektörde çok fazla araştırma yaptıklarını ve buldukları tuzlu sudan yola çıktıklarını anlattı. Tuz rezervi aramak için gerekli izinleri aldıklarını aktaran İlker, şunları kaydetti:

“Gerekli ruhsatlandırmayı yaptıktan sonra başlattığımız sondaj çalışmalarından önemli ölçüde veri aldık. Şu anda pazar talebine bağlı üretime geçtik. Pazar talepleri çoğaldıkça ekipmanlarımızı ve personel sayımızı çoğaltarak üretim yapmayı planlıyoruz. Yeni üretime geçmemize rağmen satışlarımız çok iyi, yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Talepler bu şekilde devam ettikçe üretim kapasitemizi çoğaltacağız. Moral ve motivasyonumuzu bozmadan, dışarıdan gelen olumsuz söylemleri dinlemeden, işimizi aksatmadan arama çalışmamızı sürdürdük ve emeğimizin karşılığını aldık. Bunu görenler de takdir ettiler.”

İlker, işletmeye aldıkları tuz rezervinin ülke ekonomisine katkı sunacağını vurgulayarak “İlçemize de bir kaynak kazandırdık. Ülkemizin ekonomisine böyle bir madeni kazandırmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.