Yerli Otomobil TOGG 60 liralık şarj ile 500 KM yol gidecek!.
Türkiye’nin otomobili, 500 kilometrelik menziliyle sayılı elektrikli otomobiller arasına girdi. Dünyada yalnızca birkaç otomotiv markasında bulunan yüksek menzil, yerli otomobile fark katıyor. Yüksek menzile sahip markalar arasında Tesla, Porsche ve Jaguar gibi lüks markalar var..
Türkiye’nin Otomobili menziliyle rakiplerine fark attı. 500 kilometrelik menzille dünyanın sayılı otomobil üreticileri arasına giren Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Tesla, Porsche ve Jaguar gibi markalarla yarışıyor.
Dünyanın en iyi araç üreticilerinden Jaguar’ın elektrikli modeli ve ‘Tesla katili’ olarak bilinen I-Pace tam dolu şarjla 470 kilomöetrelik menzil sunuyor. Yine dünyanın en iyi elektrikli otomobil üreticilerinden ABD’li Tesla’nın menzilleri ise 500 ile 700 kilometre arasında değişiyor. Porsche’nin elektrikli modeli Taycan ise 450 kilometre vadediyor.
DÜNYA MENZİLDE GERİDE
Elektrikli araç üreterek uygun maliyetle halka sunmaya çalışan çoğu marka ise menzilde düşük seviyede kalıyor. BMW’nin 2 elektriklisinden biri olan İ3 modeli yalnızca 200 kilometrelik menzil sunuyor. Renault’un yıllardır üzerinde çalıştığı ZOE ise 400 kilometre menzil sunuyor. Güney Koreli Kia’nın elektriklisi Niro EV 450 kilometre tam dolu şarjla 450 kilometre gidebiliyor. Nissan’ın titizlikle üzerinde durduğu ve her seferinde ön plana çıkardığı Leaf ise 360 kilometre gidebiliyor.
TEK DOLUM 20 LİRA
Elektrikli araçlarda en çok merak edilen hususlardan biri ise şarj ücretleri oldu. Türkiye’de şu anda 150 civarında şarj dolum istasyonu bulunuyor. Elektrik tarifesine göre daha önceden tanımlanan kartın okutulmasıyla doldurulan elektrikli otomobilin şarj tarifesi ise 45 dakikası 20 lira şeklinde yansıyor. Aracınızın şarj durumuna göre ise bu fiyat düşebiliyor. Yüzde 50 dolu bir batarya ise fiyat yarı yarıya kadar düşebiliyor.
GÜVENLİKTE 5 YILDIZ ALACAĞIZ
Doğru bir zamanda ve doğru yerden geleceğe doğru bir yolculuk başlattıklarını belirten Türkiye’nin Otomobili Girişim Gurubu (TOGG) CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, yerli otomobilin güvenlik konusunda da iddialı olduğunu belirtti. Yerli ve milli otomobilin Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) testinden 5 yıldız alabilecek özelliklere sahip olduğunu söyleyen Karakaş, “Aracımız 2 tonun biraz altında bir ağırlığa sahip. İçindeki fonksiyonlar prototip aşamasında. Belki 150 tane daha araç üreteceğiz. Yaz-kış testleri, çarpışma testleri birçok test olacaktır” dedi.
POLİS’E ÇOK YAKIŞTI
-
- Emniyet Genel Müdürlüğü, “Kendimize inandığımızda ve kendimize güvendiğimizde aşamayacağımız engel yoktur” paylaşımında bulunuldu. EGM’nin resmi Twitter hesabından, “C-SEDAN” modelinin fotomontaj yöntemiyle ekip otosuna dönüştürülmüş halinin fotoğrafıyla yapılan paylaşımda, “Türkiye’nin Otomobili hayırlı uğurlu olsun. Halkın huzur ve güveni için kullanmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadesine yer verildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bu mesajını kendi hesabında paylaştı.
PLAKALARLA SİPARİŞ
ASKON Rize Şube Başkanı Recep Ali Karakoyun, yerli otomobil hakkında “53 adet alma kararı almış bulunmaktayız” diyerek destek verdi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu İSE ilk etapta çıkacak olan 44 yerli otomobile talip olduklarını söyledi. Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve emeği geçenlere teşekkür ederek, “28’inci aracına Giresun Belediyesi olarak talibiz” açıklamasında bulundu.
Yürüyen bir bilgisayar
-
- Dünyanın en iyi tasarımcılarından biri olan Murat Günak’ın sadece tasarım konusunda değil, her alanda Türkiye’nin Otomobiline önemli katkılarda bulunduğunu bilgisini veren Karakaş, “Tasarım dili bütünsellik olayı. Çizgilerin karakterlerin uyuşması önemli. Biz tasarımımızı hedef kitle doğrultusunda kendi arkadaşlarımızla belirledik. Biz sadece bir otomobil üretmiyoruz, bu artık yürüyen bir bilgisayar” dedi.