Site Rengi

HABER ÖZETİ
İmamoğlu İnşaat ve 24 şirkete kayyum atandı!.
Asılsız ihbar yapıp 112’yi meşgûl edenlere 15 bin lira ceza geliyor!.
İnsan sağlığı ile oynamanın bedelini basit bir özür ile geçiştirdiler!.
Ekrem İmamoğlu hakim karşısında..
Fenerbahçe’nin yüzde 4,8’lik hisseleri yabancılara satıldı!.
Gözaltına alına gazeteciler Murat Ağırel ve Timur Soykan serbest bırakıldı!.
Özgür Özel’in boykot çağrısı ters tepti!. 2 Nisan’daki harcamalar iki karına çıktı!.
ABD Başkanı Donalt Trump Türkiye’ye geliyor..
Savaşıp Ermenistan’ın kucağından aldığımız sözde gardaşımız Aliyev’in gerçek yüzünü görün!.
Çin Trump’un vergi yaptırımları ile dalga geçti: KAMPANYALARINDAKİ ŞAPKLARINI BİLE BİZ ÜRETİYORUZ!.
Ekrem İmamoğlu protestolarına katılıp tutuklanan 102 genç tahliye edildi..
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İmralı Heyeti arasındaki ilk görüşme gerçekleşti..
Cumhur İttifakı’nın canını sıkacak genç seçmen anketi!.
Otel faciasının bilirkişi raporu tamamlandı!. Resmen Cinayet!.
Piyasalar alt üst olunca Trump vergi politikalarında geri adım attı!.
ABD ile Çin arasındaki vergi savaşında son durum!.
CHP’li milli voleybolcunun polis nefretine bakın!.
İBB’nin peyzaj aracı ile insan kaçakçılığı yaptılar!.
Şaban Sevinç’ten Fatih Altaylı’ya salvador: ŞEREFSİZ YAVŞAK!.
ABD Çin’in gümrük vergisini yüzde 104’e çıkardığını açıkladı!.
KKTC’de başörtülü öğrencilerin derslere girişi resmi olarak yasalaştı!.
MHP Lideri Bahçeli Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sarayına komşu oldu..
Savcılık Ümit Özdağ hakkında 7 yıl 10 ay hapis cezası talep etti!.
Erdoğan’dan Özel’e 500 bin liralık “Cuntacı” davası!.
Brent petrol fiyatları dibe vurunca akaryakıt indirimleri pompalara yansıdı!.
ABD borsaları güne çöküşle başladı!.
Sözde ekonomist prof. Özgür Demirtaş’ın analiz yazısı çalıntı çıktı!.
Kara bulutlar tüm Türkiye’yi kaplayacak!.
Trump’un aptalca politikaları dünya piyasalarını alt üst etti!.
Brent petrol fiyatları dibe vurdu!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Yunanistan panikledi! “Türkler haritayı yeniden çiziyor!.”

Yunanistan panikledi! “Türkler haritayı yeniden çiziyor!.”
02.06.2020
A+
A-

Türkiye-Libya arasında imzalanan mutabakat çerçevesinde, iki ülke Doğu Akdeniz’de belirledikleri sınırları 24 parsele ayırdı. Bu bölgelerde hak iddia eden Atina’yı korku sararken, “en kötü senaryo” diye duyurdukları Girit’in güneyinde Türk araştırma gemilerinin çalışmalara başlamasında geri sayıma girildi.

Türkiye, Libya ile 29 Kasım 2019’da imzaladığı Deniz Sınırları Yetki mutabakatı için çok kritik günler yaşanıyor. Ankara, iki ülke arasında ortak sınır olarak belirlenen bölgeyi 24 parsele ayırdığını 30 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararla duyurdu.

Buna göre 16 ve 17 numaraları parseller Türkiye-Libya sınırını teşkil ediyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından petrol ve doğalgaz arama araştırmaları başta olmak üzere, sismik çalışmalar gibi tüm adımlar için iki ülke arasındaki yetki dağıtımı gerçekleştirildi.

“Yunanistan, Türkiye’nin imzalamadığı uluslararası anlaşmaları bahane ederek tek taraflı olarak kendi münhasır ekonomik alanını gösteren haritalar yayınlıyor. Bu haritalarda Ege’nin tamamı ve Doğu Akdeniz’in büyük bölümü Yunan egemenlik alanı içinde gösterilirken, Türkiye’ye Antalya Körfezi bırakılıyor.” Türkiye ise Libya’daki meşru hükümetle imzaladığı mutabakat muhtırası ile Yunanistan’ın bölgedeki planlarını suya düşürdü.

Tüm bu gelişmeler, Yunanistan medyasına bomba gibi düştü. Anlaşma için çok önemli adımların atılmaya başlandığına dikkat çekilerek, “Türkiye, böylece Yunanistan’ın kıta sahanlığına da giriyor. Adaların kıta sahanlığı olmadığını savunan Türkler, Libya’da Hafter’in Trablus’tan uzaklaştırılmasının verdiği hava ile parsel adımını da attı. Bu kararın Birleşmiş Milletler’e de sunulup onay çıkması beklenmeden harekete geçildi. Ankara’nın kararla alakalı NAVTEKS duyurularını (denizcilik bildirimi) önümüzdeki günlerde yapması bekleniyor” ifadelerine yer verildi.

Tüm bu gelişmelerin bir diğer önemli getirisi de, Yunanistan’ın tek taraflı ilan ettiği kıta sahanlığı haritalarını tanımıyor oluşu. Bu detay da Komşu medyasında geniş bir biçimde ele alındı. Diriliş Postası’nın haberine göre, “Yeni adımın Yunanistan’ın kıta sahanlığı haklarını sorgulamak olacağı artık apaçık ortada. Libya’da Sarrac Hükümeti’ni gönderdiği destekle çökmekten kurtararak istikrara oturtan, Hafter’i bölgeden püskürten Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu başarıları Yunan kıta sahanlığı üzerinde resmi bir şekilde hak ilan ederek sürdürmek istiyor” denildi.

YUNANİSTAN NE YAPACAK?

Tüm bu gelişmelerin ardından “Yunanistan ne yapacak” sorusu akıllara geliyor. Atina, Türkiye’nin Girit’in güneyinde sismik araştırmalara başlamasını “en kötü senaryo” olarak algılıyordu ve Libya tarafının mutabakata göre kendi sınırları içerisinde kalan bölgede araştırma yapması için TPAO’ya yetki vermesiyle “en kötü senaryo”nun gerçekleşmesinin de önü açıldı. Söz konusu bölgelerin tartışmasız bir şekilde Yunan egemenliği altında bulunduğunu iddia eden Yunan üst aklının, Girit’in güneyine Türk araştırma gemilerinin ulaşmasıyla ne gibi bir konuma düşeceği, tepki olarak ne yapacağı tamamen merak konusu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.