Site Rengi

HABER ÖZETİ
CHP’li Üsküdar Belediyesinde ele geçirilen valizler dolusu rüşvet paraları ifşa oldu..
Üsküdar Belediyesi’ne yolsuzluk operasyonu..
Yunanistan’dan Kahpe İsrail’e 750 milyon dolarlık silah satışı!.
Netenyahu Trump’ı ateşkes yapmaması için Epstein üzerinden tehdit etmeye devam ediyor!.
CHP’nin ara seçim çakallığına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan veto!.
Trump İran’ın elinden kaçıp kurtulmanın yollarını arıyor..
MHP İstanbul İl Başkanlığı ve 39 ilçe başkanlığını feshetti!.
Bu geçe akaryakıta gelecek olan zamlar iptal edildi..
CHP’deki skandalları eleştiren Yılmaz Özdil Sözcü TV’den kovuldu!.
İsrail medyası enkaz görüntülerini artık saklayamıyor..
İran ile ABD arasında iki aşamalı ateşkes müzakereleri başladı..
İran İsrail’deki binaları direk hedef aldı!. Çok sayıda ölü ve yaralı var!.
Fenerbahçe Beşiktaş’ı 1-0 mağlup ederek zirve yarışına yeniden dahil oldu..
İran İsrail’in kalbi Hayfa’ya füze yağdırdı..
Trump’tan skandal açıklamalar: İran’daki protestoculara ve Kürtlere silah dağıttık!.
İran’a tosladıkça kuduran Trump “S*ktiğmin Boğazını Açın” diyerek küfürler savurdu!.
İran vurduğu ABD uçakları ile helikopterlerinin enkaz görüntülerini paylaştı..
İran ABD’ye ait iki kargo uçağını ve iki helikopterini düşürdüğünü açıkladı..
İran ABD’nin “Pilotumuzu Kurtardık” açıklamasını yalanladı..
Akaryakıta 7,65 kuruşluk dev zam..
İçişleri Bakanlığı CHP’li Mustafa Bozbey’in görevden uzaklaştırıldığını açıkladı..
Trump iti yine İran’a içi boş tehditler savurmaya devam etti..
ABD’nin İran savaşındaki zararı ve kayıpları 2 milyar doları aştı!.
İran’dan hayatının darbesini yiyen Trump cadı avına başladı!.
Hürmüz Boğazı tamamen kilitlendi..
Özkan Yalım’ın Özgür Özel’e rüşvet olarak verdiği makam aracının belgesi ortaya çıktı!.
Mustafa Bozbey tutuklandı!. Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti’ye geçiyor..
Pentagon ABD halkını kandırmaya devam ediyor!.
Elektrik ve Doğalgaza yüzde 25 zam!.
Adı Yasak Aşk skandalına karışan AK Partili başkan anında ihraç edildi!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

ÇİFT HANELİ ZAMLAR ÜST ÜSTE GELİRKEN ENFLASYON NASIL DÜŞÜYOR ANLAYAMADIK!.

ÇİFT HANELİ ZAMLAR ÜST ÜSTE GELİRKEN ENFLASYON NASIL DÜŞÜYOR ANLAYAMADIK!.
04.10.2019
A+
A-

Elektrik ve doğalgaza yüzde 55.69 zam geldi!. Çay, şeker, akaryakıt fiyatları uçtu!. Halkın en çok tükettiği temel gıda maddeleri el yakıyor!. İğneden ipliğe her şeye yüksek zam gelmesine rağmen, geçen yıl Eylül’de 24.5 olan enflasyon, sözde bu Eylül‘de 9.26’yla tek haneye düştü!. Vatandaş çift haneli zamların ardından yapılan tek haneli enflasyon rakamları karşısında şaşkın!.

Ekonomi yönetimi seçimlerin hemen ardından iğneden ipliğe seri zamlar yaptı, vatandaşın kullandığı en temel ürünlerin fiyatları adeta uçtu, ancak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tüketici enflasyonunun yüzde 9.26’ya düşerek tek haneye indiğini müjdeledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin hemen ardından başlayan ve halen de devam eden zam sağanağının yaşandığı bir dönemde enflasyonun tek haneye düşmesi, hayat pahalılığı karşısında ezilen vatandaşa inandırıcı gelmedi. TÜİK, geçen yılın eylül ayından bu yılın eylül ayına kadar olan dönemi kapsayan yıllık TÜFE‘yi yüzde 9.26 şeklinde açıklarken, aynı dönemde vatandaşın temel gıda maddesi olan ekmek yüzde 15.4 oranında arttı. Cep telefonundan konuşma ücretine yüzde 41.6, sigaraya yüzde 44.3 zam geldi. Seçimden sonra yaklaşık yüzde 15’er zam yapılan çay ve şeker fiyatı TÜİK’in hesaplamalarına göre son bir yılda sırasıyla yüzde 10.6 ve yüzde 10 oranlarında arttı. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına geçen yıl ağustos ayından başlayıp bugüne kadar 5’er kez zam yapıldı. Doğalgaz ve elektrik fiyatları geçen yılın ağustosundan bu yana yüzde 55.69 zamlandı. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, TÜİK verilerinin gerçek enflasyonunu yansıtmadığını, zamlar yüzünden yüzde 80’e yakını açlık ve yoksulluk içinde yaşayan vatandaşın et yiyemediği gibi sebze ve meyve alamaz hale de geldiğini söyledi.

NASIL OLUYOR?.

Hayat pahalılığı ve zamlar karşısında bunalan vatandaş tek haneye düşen enflasyon mucizesinin şaşkınlığını yaşanırken eski Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşar Yardımcısı ve Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta, TÜİK’in enflasyon verilerinde ciddi soru işaretleri olduğu uyarısında bulundu. TÜİK verilerini inceleyen Usta, “Adana-Mersin’de giysi fiyatları yüzde 8.5 artarken, Hatay-Kahraman Maraş-Osmaniye’de yüzde 15.6 düşebilir mi? Ayakkabı, İzmir’de yüzde 17.2, İstanbul’da yüzde 15.7 artarken, Ankara’da yüzde 0.7 düşebilir mi? Trabzon’da yüzde 16.8 zamlanan ayakkabı, nasıl oluyor da Samsun’da yüzde 8 düşüyor? Manisa’da yüzde 18.3 düşen cep telefonu, Balıkesir’de nasıl oluyor da yüzde 0.6 artıyor” dedi.

En büyük yangın mutfakta..

TüİK yıllık tüketici enflasyonunun tek haneye düştüğünü açıklasa da, her gün sofra kurmak zorunda olan vatandaşlar düşük fiyatları ne markette ne de pazarda görebiliyor. Halkın cüzdanında en çok payı alan ana tüketim maddeleriyle hazırladığımız tabloda, en büyük fiyat artışının yüzde 61.5 ile beyaz peynirde olduğunu görüyoruz. Son günlerde ardı ardına zamlanan elektrik de son bir yılda yüzde 60.6 artan fiyatıyla halkın fiyat artışından en çok muzdarip olduğu ürünler arasında yer alıyor. Düşük fiyatıyla son yıllarda halkın ana gıda maddesi haline gelen makarna da zamlardan nasibini almış durumda. Makarna fiyatı son bir yılda yüzde 58 arttı. Pirinç de yüzde 50 zam ile onu izliyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.