Zencefil mucizesi…
Zencefil birçok ülkede kullanılan, Asya kökenli bir bitkidir. Taze yada kuru olarak tüketilmesiyle birlikte zencefilin faydaları oldukça fazladır. Türkiye’de yetişmemesine rağmen birçok ülkeden ülkemize getirilmektedir. Ülkemizin iklimi yetiştiriciliği için uygun değildir. Kökleri baharat ve çay yapımında kullanılmak suretiyle tüketilir. Peki zencefiln faydaları nelerdir, zencefil faydası ile hangi hastalıkları önler?.
Kök zencefil yemeklere eklenerek mutfaklarda kullanılabildiği gibi şifası bol olması sebebiyle sağlık için de kullanılır. Hindistan ve Çin başta olmak üzere bir Asya bitkisidir. Çok eski zamanlardan beri Avrupa’da kullanılmaktadır.
İşte zencefilin faydaları;
Birçok hastalığa fayda sağlayan bu bitki, yaklaşık 5000 yıldır tıpta kullanılmaktadır.
-Baş ağrısı, omuz ağrısı ve kas ağrısı çekenler mutlaka kullanmalıdır. Birçok ülkede özellikle Japonya’da masaj yaparken sırt ağrıları için kullanılır. Aynı zamanda egzersize bağlı kas ağrılarına iyi gelir.
-Osteoartrit günümüzde yaygın olarak rastlanan bir sağlık sorunudur. Yapılan bir araştırmaya göre, dizlerinde osteoartrit olan kişilerin, düzenli zencefil kullanmasıyla ağrılarında azalma görülmüştür. Eklem ağrılarına da fayda sağlar. Romatizma hastalıkları ve eklem ağrılarını geçirir.
-Burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış hastalıklarının kolay atlatılmasına yardım eder. Özellikle çayı kış aylarında bolca tüketilmelidir. Öksürüğe yarar sağlaması da faydaları arasındadır. Ses kısıklığına iyi gelir.
-Kansere karşı koruma sağlar. İçeriğindeki gingerol adlı madde sayesinde anti kanser özelliği vardır. Kolon kanseri başta olmak üzere, pankreas kanseri, göğüs kanseri ve yumurtalık kanseri gibi kanser türlerine karşı koruma sağlar.
-Adet sancılarına iyi gelir. Adet sancısı çeken bayanların başvurması gereken yegane bitkilerdendir. Yapılan bir araştırmada 150 kadına adet dönemlerinin ilk 3 gününde zencefil kullanması istendi. Sonuç olarak adet ağrılarını önemli ölçüde azalttığı belirtildi.
-Sindirim sistemini düzenler. Mide bulantısına iyi gelir. Sindirim sistemini rahatlattığı için hazımsızlığı da önler. Bağırsakları yumuşatarak kolay dışkılamaya yardım eder. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığa iyi gelir.
Zencefil mucizesi..
-İshal ve karın ağrısına karşı fayda sağlar.
-Gut hastalığı tedavisinde de kullanılır.
-Kan şekerini düşürücü özelliği vardır. Bu nedenle kan şekeri yüksekliğinin sebep olduğu kalp hastalıklarını önlemeye yardım eder.
-Afrodizyak etkisi de vardır, böylece cinsel hayatınızın düzenlenmesine yardım eder.
-Astım hastalığına karşı kullanılması da faydaları arasındadır. Kimyon, karanfil, zerdeçal gibi keskin bir kokusu vardır.
-Beyin fonksiyonlarını korur. Alzheimer’a karşı da koruma sağlar.
-Sindirimi hızlandırdığı için zayıflamaya da yardımcı olur, obeziteyi engeller.
-Kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
-Solunum sistemini rahatlatır. Rahat nefes almayı sağlar.
-Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
-Sindirim sistemini hızlandırır. Yenilen yemekler sindirilirken, vücudun daha fazla kalori yakmasına yardım eder. Sindirim sistemine etki etmesinin yanı sıra tokluk hissi de yaratır. Tokluk hissi yaratarak daha az yemek yemeyi sağlar. Aynı zamanda obeziteyi engellediğine dair çalışmalar da vardır. Tüm bunların sonucunda zencefil zayıflamaya yardım edebilir. Yalnız tek başına yeterli değildir. Kilo vermek için aşırı miktarda tüketilmemelidir. Zencefil tüketiminin yanında spor yapılmalı, sağlıklı beslenme sağlanmalıdır.
Zencefil Nasıl Kullanılır?
Bitkinin özellikle kökü tüketildiği gibi kök kısmı işlenerek çeşitli yiyecekler de elde edilir. En popüler tüketim şekilleri çay ve baharatı olarak tüketilmesidir. Fakat birçok ülkede çok çeşitli şekillerde tüketilebilir. Örneğin, Çin, Japonya, Hindistan, Endonezya ve Tayland gibi ülkelerde tavuk yapımında ve konserve olarak bolca tüketilir. Suyu sıkılarak da suşi ile içilir. Taze, kurutulmuş, salamura veya şekerleme yapılarak da kullanılır. Zencefilli süt yatmadan içilirse rahatlama ve iyi bir uyku sağlar. Çayının limon ve bal eklenerek tüketilmesi önerilir.
Zencefilin Olası yan etkileri nelerdir?
Tüm bitki ve gıdalarda olduğu gibi zencefilinde içeriğinde ki etken maddelere alerjinizin olup olmadığı öğrenilmelidir. Bilinçsiz ve fazla tüketim bulantı ve kusmaya neden olabilir. Kan inceltici ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.
Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
Zencefil çayı hazırlamak için bir su bardağı su kaynatılır. Kaynamaya başlayan suyun içine bir parça zencefil dilimlenerek atılır. (kurusu kullanılacaksa bir parça zencefil kırılarak atılmalıdır. Tozu kullanılacaksa 1 çay kaşığı yeterlidir.) 5-7 dakika kadar çok kısık ateşte ağzı kapalı kaynatılır. Sonra süzülüp limon ve bal ile tatlandırılarak içilebilir.
Sağlıkla…