Site Rengi

HABER ÖZETİ
Şampiyonluk için nefesler tutuldu.. İşte muhtemel ilk 11’ler…
Ahmedinejad yeniden İran Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyuyor..
Dursun Özbek yeniden Galatasaray Başkanı seçildi..
Kara Para aklamada rekora koşuyoruz!.
Bedava ev olmadan görevinin başına gelmeyen müezzin rezaleti!.
Uluslararası Adalet Divanı’ndan İsrail’e “Saldırıları Derhal Durdurun” kararı!.
Efsane Başkan Aziz Yıldırım Ali Koç’u yerden yere vurdu!.
Askeri bilgilerin uluorta TV ekranlarında paylaşılmasına ceza geliyor!.
Vergi kaçağı ile ilgili İHBAR ET-ÖDÜL AL’da 10 konu başlığı açıklandı…
Roma’da keyfe keder 160 milyon harcayan Ekrem Başkan para bulmak için İBB’nin gecekondusunu satışa çıkardı!.
Trafik kazası tespit tutanağı e-Devlet üzerinden nasıl düzenlenebilecek?.
Vergi kaçıranları ihbar edenlere yüzde 10 vatandaşlık ödülü verilecek…
Kahpe İsrail Gazze’ye 230 günde 77 bin ton bomba yağdırdı 87 bin evi yerle bir etti!.
Fahiş Fiyat ve Stokçuluğa ceza teklifi yasalaştı!.
Ziraat Türkiye Kupası’nın kazanan taraf Beşiktaş oldu…
Olaylı derbi sonrası PFDK Fenerbahçe’ye ceza yağdırdı!.
1 Mayıs’ta polise saldıran 27 kişi tutuklandı!.
Makam aracı ile insan kaçakçılığı yapan Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi!.
Ali Koç’un yeni yönetim listesinde Acun Ilıcalı’da yer aldı..
Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı..
Eylem Tok ve züppe oğlu hakkında Kırmızı Bülten çıkarıldı!.
Türkiye’yi yasa boğan kurye cinayetinde istenen ceza belli oldu!.
Gözler Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı faiz kararında..
Kaza Tespit Tutanakları artık e-Devlet’ten oluşturulabilecek..
Aziz Yıldırım Fenerbahçe’nin şampiyon olması durumunda adaylıktan çekileceğini açıkladı..
Yaptırımlar sonrası Twitter (X) Türkiye’ye temsilci atadı…
İngiltere erken seçime gidiyor…
Hükümetten ev sahiplerine ve kiracılara yeni vergi kazığı!.
Naci Görür: Marmara’da Deprem Olursa Türkiye Diz Çöker!.
Dünyada kimsenin Kahpe İsrail’i eleştirmeye hakkı yokmuş!.
DOLAR 32,2247
EURO 34,9384
ALTIN 2.418,85
BIST 10.676,65

Affet bizi Çalıkuşu!.

Affet bizi Çalıkuşu!.
10.01.2020
A+
A-

Reşat Nuri Güntekin’in, Türk edebiyatının en önemli eserlerinden ‘Çalıkuşu’nu kaleme aldığı Tekirdağ’daki tarihi konağın yanarak kül olması “Neden sahip çıkamıyoruz” tartışması başlattı..

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bölgenin tarihi dokusunu yansıtmak için kentteki 18 tarihi binayı ve 4 meydanı kamulaştırdı. Kamulaştırılan binalardan biri de Reşat Nuri Güntekin’in bir dönem yaşadığı, Çalıkuşu romanını kaleme aldığı Ertuğrul Mahallesi’ndeki iki katlı konaktı. Yıllarca özel mülk olarak kullanılan ikinci derece tarihi eser konakla ilgili idari işlemler bir hafta önce tamamlandı. Tapusu da 3 gün önce belediyeye ulaştı. Ancak 6 Ocak’ı 7 Ocak’a bağlayan gece saat 04.00 sıralarında tarihi konaktan dumanlar yükseldi. İtfaiye ekipleri gelene kadar da alevler tüm konağı sardı. Yoğun çabalara rağmen bina küle döndü.

Çalıkuşu ağlıyor Affet bizi Çalıkuşu...

YAKACAK SEBEP YOK

Ne elektriğin, ne kablonun bulunduğu konağı kül eden alevlerin nereden çıktığı belirlenemedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kundaklama iddialarıyla ilgili savcılığa başvurdu. Soruşturmanın yönü Tekirdağ Belediyesi İtfaiyesi’nin hazırlayacağı raporun ardından belli olacak. İtfaiye kundaklamayla ilgili rapor verirse soruşturmaya polis ekipleri de dahil olacak.

Çalıkuşu ağlıyor Affet bizi Çalıkuşu...

İKİ SENEDE AÇARIZ

Binanın halihazırda bir rölovesinin bulunmadığını söyleyen bir belediye yetkilisi, “Projede yer alan öğrencilerin çalışmaları, temel kazısı ve binanın farklı cephelerden fotoğraflarıyla aslına uygun olarak yeniden yapacağız. Yangın projemize engel olamayacak. Tam tersi çalışmalarımızı hızlandıracağız. En geç iki yıl içerisinde Çalıkuşu Evi ziyaretçilere açılmış olacak” dedi.

Çalıkuşu ağlıyor Affet bizi Çalıkuşu...

Ahşap konak çok kısa bir sürede alevlere teslim oldu. İtfaiyenin zamanında müdahalesine rağmen tamamen yandı.

1900’LÜ YILLARDA TEKİRDAĞ’DA YAŞADI

1889 doğumlu Reşat Nuri Güntekin 1900’lü yılların başında bir süre Tekirdağ’da yaşadı. Türk edebiyatının en ünlü isimlerinden olan Güntekin büyük bir bölümünü Tekirdağ’da kaleme aldığı Çalıkuşu romanını ilk olarak İstanbul kızı adlı bir tiyatro oyunu olarak planladı. Ancak oyun sahnelenemedi. Müfettişlik görevi nedeniyle Anadolu’yu karış karış bilen Güntekin, Çalıkuşu’nda iyi öğrenim görmüş İstanbullu genç bir kadının Anadolu’nun çeşitli köy ve kasabalarında öğretmen olarak yaşadıklarını anlatmıştı. Çalıkuşu romanı 1923’te yayımlandı.

Çalıkuşu ağlıyor Affet bizi Çalıkuşu...

Diziye de uyarlanan Çalıkuşu’nda başrolleri Fahriye Evcen ve Burak Özçivit paylaşmıştı.

PUŞKİN, HUGO, KAFKA…

Ünlü yazarların evlerinin kültür evi ya da müze olarak kullanılmasının ülkemizde ve dünyada yüzlerce örneği bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle:

Sait Faik Abasıyanık Evi: Türk edebiyatının en önemli öykücülerinden Sait Faik Abasıyanık’ın İstanbul Burgazada’daki evi ölümünden beş yıl sonra müze haline getirildi. 22 Ağustos 1959 tarihinde açılan müze ev, yazarın yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları, eserlerine konu olan sayısız hatırasını koruyor ve ziyaretçilerle paylaşıyor.

Puşkin Evi: Rus edebiyatının ünlü isimlerinden Puşkin’in evi Moskova’nın en meşhur caddesi Arbatskaya’da bulunuyor. Puşkin bu evi 1831 yılında Natalya Gonçarova ile evlendikten sonra kiralamış ve üç ay oturmuş. Bu evde ünlü edebiyatçının çalışma masası, notları, mektupları yer alıyor.

Aşiyan Müzesi: Edebiyatçı Tevfik Fikret’in ömrünün son dokuz yılını geçirdiği ev Aşiyan Müzesi olarak korunuyor. Fikret 1906 yılında iç ve dış mimarisini, tüm planlarını kendisinin düzenlediği bu evi inşa ettiriyor. İstanbul Belediyesi şairin ölümünden yıllar sonra evi satın alıyor ve Fikret’in hayata gözlerini yumduğu ev, müze evi oluyor.

Dostoyevski Evi: Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bulunan ünlü edebiyatçı Dostoyevski’nin evi, yazarın 150. doğum yılında müze haline getirildi. Müzede Dostoyevski’nin hayatı ve edebiyat yolculuğuna ilişkin çok sayıda detay görmek mümkün. Dostoyevski’nin Karamazov Kardeşler eserini bu evde yazdığı biliniyor.

Kafka Evi: Çekya’nın başkenti Prag, ünlü yazar Kafka ile özdeşleşmiş bir şehir. Prag’da hem Kafka’nın doğduğu ev, hem de bir süre kız kardeşi ile birlikte yaşadığı 22 numaralı ev müze olarak ziyarete açık. İki evde de Kafka’nın “Dönüşüm” romanından izler ve yazarın hayatından bölümler görmek mümkün.

Emile Zola Evi: Fransız yazar Emile Zola’nın, Paris’te bulunan evini Meyhane romanından kazandığı parayla satın aldığı biliniyor. 1878’den ölümüne dek bu evde yaşayan Zola’nın kütüphanesi, mobilyaları, kişisel eşyaları halen korunuyor ve sergileniyor.

Victor Hugo Evi: Fransız şair, romancı ve oyun yazarı Victor Hugo’nun, Napolyon Bonapart’ın 1851’deki hükümet darbesinden dolayı sürgün edildikten sonra Belçika’ya gittiği biliniyor. Hauteville House’a yerleşen Hugo “Sefiller” romanını bu evde yazdı. Ev, 1927 yılında müze eve dönüştürüldü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.