Site Rengi

HABER ÖZETİ
Türkiye ambargosu İsrail basınında!.
1 Mayıs’ta polise saldıran andavallar teker teker paketleniyor..
Sinan Ateş cinayetine korkun detaylar!. Bilgileri başkomiser sızdırmış!.
Diyanetin 13 milyonluk yemek ihalesi şartları vatandaşı isyan ettirdi!.
MİT’ten vatandaşlara casusluk uyarısı!.
Ekmeğe okkalı zam yolda!.
Kamu da servis taşımacılığı dönemi sona eriyor.. Memurlar işe toplu taşıma kartı ile gidecek…
Sudan Cumhurbaşkanının oğlu Ankara’daki motorsiklet kazasında hayatını kaybetti!.
CHP’li Başkan 400 lira olan nikah ücretini Suriyelilere 10 bin TL yaptı..
Beşiktaş’ta Şenol Güneş sesleri…
İyi Parti Lideri Dervişoğlu’nun A takımı belli oldu..
Mardin’deki kaçak elektriğin vatandaşa maliyeti 6 milyar 250 milyon!.
1 Mayıs’ta polislere saldıran 29 kişi tespit edilip yakalandı!.
Erdoğan-Özel görüşmesindeki o koltuğun neden boş olduğu ortaya çıktı..
Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP’ye iade-i ziyarette bulunacak..
Özgür Özel’den görüşme sonrası ilk açıklama..
Bedelli Askerlik ücreti 200 bin TL oluyor..
Türkiye İsrail ile tüm ticari anlaşmaları durdurdu!.
Erdoğan-Özel görüşmesinde masaya yatırılacak konular belli oldu..
Türkiye’den İsrail hakkındaki soykırım davasına müdahil olma kararı!.
ABD Merkez Bankası FED faizi sabit tuttu..
Taksim Meydanı’nda çıkma zorbalığında 210 gözaltı!.
Bitcoin piyasası tepe taklak!.
Yargıtay 30. turda da başkanını seçemedi!.
AK Parti’nin Besleme Medyası’nda Başkanlık Sistemi kavgası!.
Ali Erbaş’ın A 8 Long tutkusu bir türlü geçmedi!.
Temassız ödeme limitleri 1,500 TL’ye çıkarılıyor..
CHP’nin kazandığı Üsküdar Belediyesi’nde işçi kıyımı!.
5 ayda yüzde 200 zam gelen tavuk etine ihracat kısıtlaması geldi!.
ABD’de de protestocu öğrencilere “Okuldan Atma” tehdidi!.
DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88

Evliya Çelebi seyahatnamesini bir oturuşta yazdı!.

Evliya Çelebi seyahatnamesini bir oturuşta yazdı!.
21.06.2021
A+
A-

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, ünlü 17. yüzyıl seyyahı Evliya Çelebi ve Seyahatnamesi hakkında önemli ayrıntılar paylaştı

EVLİYA ÇELEBİ

178 yıl önce 13 Haziran 1843’te Türkler ilk defa ünlü seyyahlarının ciltler tutan seyahatnamesinden sadece 148 sayfalık “Müntehabât-ı Evliyâ Çelebî”, yani “Seçmeler” adlı bir eseri ele alabildiler. 1.200 adet basılan eser aslında çabuk satıldı, geleneksel biçimde kahvehanelerde dost meclislerinde okundu, dinlendi, yeniden basımı içinde uygunsuz nakiller ve elfaz (notlar) bulunduğu için toplandı, depoya kapatıldı. Sansürü aşmak için bazı tüccarlar bu kitabı Mısır‘da Bulak Matbaası’nda basmışlardır. O zamandan bugüne kalan nüshalar da böyledir, Mısır’da basılanlardır.

60ce4e20c03c0e1be4fe1a15

GÖZLEMLERİ İLGİNÇ

Evliya Çelebi, Mısır’da uzunca kaldı, Girit‘i iyi tetkik etti. Çok enteresan gözlemleri vardır. Bunların bugün bile ciddiye alınması gerekir. Mesela Miken halkının “Ecine” kavmi diye nitelendirilmesi Ifrıkiye’den geldiklerini söylemesi, yani Mısır aslına hamletmesi çok akla yakın görünüyor. Gerçi bilimin kesin tespitleri henüz bu noktaya ulaşamadı. “Evliya Çelebi Seyahatnamesi” ki Kafkas dillerinden bile şive örnekleri verir, zeki, mukallid ve dillere yatkın bir adamın eseridir. 17. asırda imparatorluk coğrafyasını, yani yeryüzünün önemli bir kısmını bu kadar etraflıca gezen biri yoktur. Bununla birlikte seyahatname son 20 senede geniş ölçüde basılıyor. Sadece Türkler değil Osmanlı coğrafyasının diğer halklarının uzmanları da bu eseri çeviriyor, zaten çevirip basmayı ancak onlar yapabilir. Çünkü Evliya’nın lügatini ve gördüklerini büyük imparatorluğun tek kavmi hatta ana unsuru olan Türkler bile ustalıkla tespit edemezler.

ABARTMALARI DA VAR

Evliya, Topkapı Sarayı‘nda Enderun‘da eğitim görmüştür ama eğitimini tamamlamadan terk eden bir asi gönüllüdür. Asıl ilginci uzun gezileri sırasında gördükleri ve yaşadıklarıdır. Buna Viyana‘ya gönderilen sefaret heyeti veya Anadolu’da Celâlilerle karşılaşmak gibi ilginç gözlemler de dahildir. Evliya’nın kendine göre abartmaları da vardı. Galiba Galata Kulesi‘nden uçuş yapan Hezarfen Ahmed Çelebi de böyle olmalıdır ama havai fişeklerler patlatan Lagari Hasan Efendi için aynı şeyi söyleyemeyiz, uydurduğunu ileri süremeyiz. Tarihin görmezden gelinen veya unutulan fasılları onunla yaşar. Türkiye faslında İstanbul kısmı, yani birinci cilt ve peyderpey bütün öbür kısımlar yayımlanmaya başladı. Aslında Evliya Çelebi’nin el yazma kopyaları çok geniş bir coğrafyada istifade edilen kaynaklar olmuştur.

BULUNMAZ BİR KAYNAK

Evliya Çelebi’nin naklettiği bazı hikâyelerde abartma yok ama benzetmelerinde düpedüz meddahlık yolunu seçtiği açıktır. Galiba eserini biraz da gülümseterek okumamızı istiyor. Onun Mısır gözlemlerini Almanca tercümesini okuyanlar hiç de küçümsemeden değerlendiriyorlar. Burada gördükleri gerçekten ilginç ve iki ihtimalden birini ele almalıyız ya da Mısır’da evlendi kaldı, rahmete yürüdü veyahut da Taksim Gümüşsuyu‘nda eski mezarlıkta bulunan kabri imar hareketleri sırasında ortadan kalktı. Maalesef benzer akıbet Unkapanı‘nda medfun olan Kâtip Çelebi‘nin de başına gelmiştir. 17. asrın ünlü gezgini bildiğimiz devlet adamlarının akrabalığı, sohbet dostluğu ama bir o kadar da Osmanlı tebaasının her sınıf halkına olan ünsiyeti onun bulunulmaz bir kaynak olarak yaşamasına neden oluyor. Evliya, Osmanlı Türkiyesi’yle diliyle, âdetleriyle yaşatan, aksettiren geniş bir kaynak ve şiirdir.

KÜLTÜRÜMÜZÜN MİRASI

Evliya bu seyahatnameyi bir oturuşta tamamlamış. Dile kolay, birinci cilt İstanbul’u, toponomik açıdan bazı yanlışlar yapsa da çok önemli bilgiler içermektedir. Diğer ciltlerde Balkanlar‘dan Macaristan‘a bütün Osmanlı coğrafyası hatta Avusturya gibi ülkelerin tarifini bulabiliriz. İstanbul’dan sonra Bursa, Kahire ve Mekke hattının ele alınması Gürcistan ve Doğu Anadolu ve SuriyeFilistin ve İran… Bu geniş coğrafyada Evliya’nın bizzat adım attığı ve tavsif ettiği şehirler bugün tarih yazımı bakımından talihli sayılıyor ama mesela Amasra‘yı çok güzel tarif etmişken Bartın‘a uğramaması ve sadece mevcudiyetten bahsetmesi bu önemli Batı Karadeniz şehri için ayrı bir talihsizliktir. Her şeye rağmen Evliya, Osmanlı coğrafyasını oradaki ülkeleri ele alır ve bugünkü Türk vatanının kültürel yapısını kavramak için önemli bir mirastır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.