Site Rengi

HABER ÖZETİ
İstiklâl Bombacısı kahpeyi asmayıp ömür boyu besleyeceğiz!.
CHP ile Saadet Partisi arasında “Seçimler Bitti, Milletvekilimi Geri Yolla” görüşmesi!.
Kamu da talanın boyutu ortaya çıktı!. 500 makam aracı satışta!.
Yurt genelinde çöl tozu etkisi sürüyor!. Meteoroloji’den 35 ile sarı kodlu uyarı!.
ABD’nin İsrail’i protesto eden öğrencilere uyguladığı şiddet dünya basınında!.
Arapça soruya tercüme isteyen Ali Erbaş’ın Fransızca hutbesi de olay oldu!.
SGK’dan annelere 325 euro bakıcı desteği…
Yeni eğitim müfredatı yarın açıklanıyor…
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı…
AK Partili Mücahit Birinci’den Arapça bilmeyen Ali Erbaş’a istifa çağrısı!.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda vatandaş resmen kazıklanıyor!.
Yeniden Refah Partisi’nden Yeni Anayasa açıklaması…
Dilan ve Engin Polat çiftinin aylık gelirleri sadece 200 bin liracıkmış!.
Paşinyan’dan ezber bozan Ermeni Soykırımı çıkışı!.
Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit bıraktı…
Atı alan Üsküdar’ı geçti, devlet daha yeni fiyat denetimine başladı!.
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
CHP’li Başkan Cumhurbaşkanı danışmanı Oktay Saral’ı rezil rüsva etti!.
Süresiz Nafaka zulmünü bitirecek emsal karar!.
Ukala CEO’nun sattığı küflü çikolatalar gerçek Patiswiss değilmiş!.
WhatsApp’ın Gazze’de İsrail’e muhbirlik yaptığı ortaya çıktı!.
İstanbul Valiliğinden Taksim ile ilgili 1 Mayıs kararı..
DOLAR 32,5556
EURO 34,9560
ALTIN 2.459,17
BIST 9.885,69

Görev değişimi hoşlarına gitmedi! Merkez Bankası Başkanı’na tehdit..

Görev değişimi hoşlarına gitmedi! Merkez Bankası Başkanı’na tehdit..
22.03.2021
A+
A-

Merkez Bankası’nda yaşanan görev değişimi sonrası piyasalar daha açılmadan İngiliz Financial Times ve Guardian gazeteleri Türkiye’ye yapılacak saldırıları işaret etti. Gazeteler yeni Merkez Bankası Başkanı’nı hedef alırken, Financial Times’ın görüşlerine başvurduğu Timothy Ash ise Merkez Bankası’nın yeni başkanını tehdit etti.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevinden alındı ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Merkez Bankası’nda yaşanan görev değişikliği dünya basınında yankı bulurken, İngiliz medyasında yer alan analizlerde Türkiye’ye ekonomik saldırılar yapılacağının sinyalleri yer aldı.

Hedef Merkez Bankası başkanı

Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısı yapılmış ve Merkez Bankası yüzde 17 olan faiz oranını 200 baz puan artırarak faizleri yüzde 19’a çıkarmıştı. Bu karar ile birlikte Türk Lirası’na talebin artacağı konuşuluyordu. İngiltere’de yayın yapan Financial Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni atamasını “Merkez Bankası Başkanını kovdu ve yerine, liraya daha fazla baskı uygulayabilecek bir şok hamlesinde daha düşük faiz oranları için lobi yapan bir akademisyeni getirdi” şeklinde aktardı.

Türkiye düşmanı devreye girdi

Merkez Bankası’ndaki değişikliğin önceki Naci Ağbal’ın faiz oranlarını 200 baz puan artırmasının ardından gerçekleştiğini vurgulayan İngiliz Financial Times, Türkiye düşmanlığı ile bilinen BlueBay Asset Management analistlerinden Timothy Ash’in “Çirkin bir tepki olacak” ifadesini öne çıkardı. Türkiye’yi yüksek faize mahkum etmek için daha önce Ağustos 2018, Mart 2019 ve Kovid-19 salgınıyla mücadele için piyasalara verilen 200 milyar liralık kaynak sonrasında gerçekleştirilen kur saldırılarını akıllara getiren bir ifade kullanan Financial Times, “Bu Erdoğan’ın verdiği tamamen akıldışı bir karar. Piyasalar pazartesi günü fikirlerini açıklayacak ve muhtemelen çirkin bir tepki olacak” göndermesinde bulundu.

Yüksek faizi övdüler

Gazete yaptığı analizde şu ifadelere yer verdi:

Naci Ağbal’ın göreve geldikten sonra politika faizini 875 baz puan artırarak faizi yüzde 19’a yükseltti. Böylece lirayı yatırımcıların gözünde yatırımcıların gözünde iyileştirmiş ve Türkiye’yi daha geleneksel para politikasına yönlendirmişti. Ama bu durum Erdoğan’ın ‘Yüksek faiz enflasyonun sonucu değil sebebidir’ görüşü ters düşüyordu. Erdoğan, ekonomik büyüme için kredilerin ucuz olmasını istiyordu. Böylece son 3 yıldır enflasyonu körükleyerek çift haneye çıkardı ve yabancı yatırımcıların gidişiyle Türk varlıkları çöpe dönüştü.

FT’DEN Türkiye’ye tehdit gibi sözler

İngiliz gazetesi değişiklik sonrası yaşanacaklara dair öngörülerini sunduğu kısımda, “Erdoğan’ın hamlesi, faiz indirimlerine neden olacak. Türkiye’nin enflasyon sorununu daha da kötüleştirecek” yorumunda bulunarak tehdit diline başvurdu.

Kavcıoğlu’na tehdit: Piyasalar cezalandıracak

Financial Times’ın görüşlerine başvurduğu Timothy Ash Twitter hesabından ise Londra piyasalarındaki rahatsızlığı dile getiren paylaşımlar yaptı. “Gerçek bir vatansever” olarak tanımladığı Naci Ağbal’a hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek görevden alınışından dolayı üzüntüsünü attığı Tweetlerle gösteren Timothy Ash, Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Türkiye piyasalarını da tehdit etti. Ash, yeni Merkez Bankası Başkanı’nın ‘piyasalar tarafından cezalandırılacağını ve Naci Ağbal’dan daha fazla faiz artırımı yapmak zorunda bırakılacağını’ yazarak Türkiye’ye yapılacak kur saldırısının işaretlerini verdi.

Guardian da devreye girdi

Guardian gazetesine konuşan yerel bankada çalışan bir borsacı, Kavcıoğlu’nun nisan ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısından önce faizleri indirmesinin beklenebileceğini aktardı. Gazeteye göre Capital Economics’ten analist Jason Tuvey ise piyasa notunda, “Türkiye’nin karmaşık bir ödemeler dengesi krizine doğru ilerlemesi şimdi yüksek bir ihtimal olarak görülüyor” dedi.

‘TL yüzde 15 değer kaybedecek’

Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities’ten gelişen piyasalar baş stratejisti Cristian Maggio, yayımladığı piyasa notunda TL’nin birkaç gün içinde yüzde 10-15 kadar düşmesinin beklenebileceğini aktardı. Maggio, pazartesi günü Asya piyasalarının açılmasıyla beraber Türk Lirası’nda satış dalgasının başlamasını bekliyor. Dolar/TL kurunun 7,50; 7,79 ve 8,00 seviyelerine kolaylıkla çıkabileceğini söyleyen Maggio, Türk yetkililerin bu satış dalgasına karşı bazı önlemler alsa da bunların uzun vadede başarılı olmasını beklemenin zor olduğunu aktardı.

Kılıçlar çekildi

FT’nin analizini yapan uzmanlar, bunu küresel sermayenin ‘Türkiye’deki ekonomi yönetimine karşı kılıçların çekildiğinin ilanıdır’ şeklinde yorumlayarak, “ Uluslararası basında 200 baz puanlık faiz artışının alkışlandığını vurgulanıyor. Yani faiz artışı destekleniyor. Çünkü herhangi fiziki bir yatırım değil sadece paralarını Türkiye’de faize yatırım daha sonrada çıkıp gidiyorlar” ifadelerini kullandılar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.