Site Rengi

HABER ÖZETİ
Rifat Hisarcıklıoğlu yeniden TOBB Başkanı oldu!.
Doğalgazda haziran tarifesi değişmedi!.
Meteoroloji’den Ankara için kuvvetli yağış uyarısı..
DEVA Partisi İstanbul İl Başkanı Erhan Erol istifa etti!.
Ankara’da sağanak nedeniyle yollar ve duvarlar çöktü!.
Merdan Yanardağ’dan seçim yorumu! “Kaybettik demek süzme aptallık..”
Merve Dinçel, Dünya Tekvando Şampiyonası’nda altın madalya kazandı!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bahçeli’yle görüştü!.
Kılıçdaroğlu Ekrem İmamoğlu ile görüşecek!.
2023 yılı kurban fiyatları belli oldu!.
İktidara kin kusan Farah Zeynep Abdullah seçim sonrası sosyal medya hesaplarını kapattı!.
İzmir’de sağanak yağış sokakları göle çevirdi!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bahçeli ile görüşecek!.
YKS sınavına ikamet ettiği sınav merkezi dışında girecek depremzede adaylarına ulaşım ve barınma desteği..
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı!.
Galatasaray’ın şampiyonluğu Avrupa basınında..
Gelecek Partisi milletvekilleri CHP’ye istifa dilekçelerini verdi!.
Terörist Demirtaş siyaseti bıraktığını açıkladı!.
İtalya’da tekne kazasında ölenler istihbaratçı çıktı!.
İstanbul merkezli 6 ilde FETÖ operasyonu..
Sosyal medyada dolaşan kabine listeleriyle ilgili açıklama..
TBMM’de boş bulunan 340 milletvekili odası için kura çekildi!.
Recep Tayyip Erdoğan Vakfı kuruldu!.
İyi Parti’de seçimin faturası Meral Akşener’e kesildi!.
CHP’li İzmir Belediyesi şirketi Kılıçdaroğlu’na oy vermeyenlerin listesinin hazırlandığını duyurdu!.
Kanada’da küçük çocuğa cinsel saldırıda bulunan rahip tutuklandı!.
Fransız medyası! “Erdoğan batmaz!.”
Ümit Özdağ’dan itiraf! “Bakanlık teklifim AK Parti tarafından reddedildi!.”
AK Parti gönüllüsüne silahlı saldırı..
AK Partili çocuğu hakaret edip kovan fırın sahibi gözaltına alındı!.
DOLAR 20,7495
EURO 22,3221
ALTIN 1.310,408
BIST 4.886,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
26°C
Parçalı Bulutlu
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 23°C

İskoçya’nın Müslüman başbakanının ilk günü! Resmi konutta Namaz kıldırdı!.

İskoçya’nın Müslüman başbakanının ilk günü! Resmi konutta Namaz kıldırdı!.
29.03.2023
A+
A-

Birleşik Krallık’ta Müslüman kimliğe sahip yetkililer göze çarpıyor. İskoçya’nın yeni lideri Yusuf ve Londra Belediye Başkanı Han, üstlendikleri görevlerle adlarından söz ettirdi.

İskoçya’nın yeni başbakanı, Pakistan göçmeni Hamza Yusuf oldu.

37 yaşındaki Yusuf, tarihi bir sonuçla, İskoç Ulusal Partisi (SNP) genel başkanlığı seçiminden birincilikle çıktı.

İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı

Pakistan göçmeni bir ailenin çocuğu olan Yusuf, şubat ayında genel başkanlık için adaylığını açıklamıştı.

İskoçya Bölgesel Başbakanı ve SNP Genel Başkanı Nicola Sturgeon’ın hem başbakanlıktan hem de parti genel başkanlığından istifası sonrası başlayan liderlik yarışını Yusuf’un kazanmasının ardından İskoçya Parlamentosu’nda oylama yapıldı.

Pakistan asıllı Müslüman Hamza Yusuf, parlamentoda yapılan oylamada 71 oyla mecliste çoğunluğu elde etti.

Resmi konutta namaz kıldırdığı fotoğrafı paylaştı

Görevi devralan Yusuf, başbakanlık resmi konutu Bute House’daki ilk gününe ait bir fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştı.

Ailesiyle birlikte namaz kıldığı ana ait fotoğrafa da yer veren Yusuf, Müslümanlar tarafından adeta yorum yağmuruna tutuldu.

İskoçya'nın Müslüman başbakanının ilk günü: Resmi konutta namaz kıldırdı

“Aileme namaz kıldırdığım özel bir an”

Yusuf, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Ailem ve ben bugün (28 Mart) parlamentoda yapılan oylamanın ardından Bute House’daki ilk gecemizi geçiriyoruz. Birlikte iftardan sonra adet olduğu üzere aileme namaz kıldırdığım özel bir an.

“Cumhuriyetçilik, dini siyasetin dışında tutuyor”

Yusuf’un paylaşımına bazı hesaplardan eleştiriler de eksik olmadı. Kendisini cumhuriyetçi olarak tanımlayan bir hesap, “Benim tarzımdaki cumhuriyetçilik, dini siyasetin dışında tutuyor.” ifadesini kullandı.

İskoçya'nın Müslüman başbakanının ilk günü: Resmi konutta namaz kıldırdı

Londra Belediye Başkanı da Müslüman

Birleşik Krallık’ta Müslüman kimliğe sahip siyasetçilerin önemli görev ve pozisyonlarda gün geçtikçe daha fazla yer alması dikkat çekiyor.

İngiltere’nin başkenti Londra’nın Belediye Başkanı Sadık Han, Pakistanlı göçmen bir ailenin çocuğu olarak 1970 yılında bu kentte dünyaya geldi.

Üstlendiği görevler

Kuzey Londra Üniversitesi’nde hukuk eğitimi alan Han, dönemin İngiltere Başbakanı Gordon Brown tarafından 2008 yılında Toplumlardan Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı, daha sonra Ulaşım Bakanlığı görevini yürüttü.

Bir süre “Londra’dan Sorumlu Bakan” görevinde bulunan Han, 2016’daki Londra belediye başkanlığı seçimlerinde aday olmak için bu görevinden istifa etti.

İkinci kez seçildi

Han, 2016’daki seçimde Muhafazakar Parti’nin adayı Zac Goldsmith’i geride bırakarak Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı oldu.

52 yaşındaki Han, 2021’de, Londra’da yapılan belediye başkanlığı seçiminde, İşçi Partisi’nin adayı olarak, 1 milyon 206 bin 34 seçmenin oyuyla üst üste ikinci kez göreve getirildi. En yakın rakibi Muhafazakar Parti adayı Shaun Bailey ise 977 bin 601 oyda kaldı.

Londra Belediye Başkanı’nın yetkileri

Londra, 1998’de yapılan yerel referandumun ardından 2000’de yürürlüğe giren özel bir yasayla yönetiliyor.

Bölgesel yönetim niteliğindeki Londra, belediye başkanının yetki ve sorumluluk alanı itibarıyla ülkedeki diğer belediyelerden ayrılıyor.

Kentte ekonomik kalkınma, toplu taşıma, otoyollar, itfaiye servisleri, yapılaşma ve stratejik planlamanın yanı sıra güvenlik de belediye başkanının sorumluluğunda bulunuyor.

Yaklaşık 45 bin personelin hizmet verdiği Metropolitan Polisi, belediye başkanına bağlı çalışıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.