Site Rengi

HABER ÖZETİ
1 Mayıs’ta polise saldıran andavallar teker teker paketleniyor..
Sinan Ateş cinayetine korkun detaylar!. Bilgileri başkomiser sızdırmış!.
Diyanetin 13 milyonluk yemek ihalesi şartları vatandaşı isyan ettirdi!.
MİT’ten vatandaşlara casusluk uyarısı!.
Ekmeğe okkalı zam yolda!.
Kamu da servis taşımacılığı dönemi sona eriyor.. Memurlar işe toplu taşıma kartı ile gidecek…
Sudan Cumhurbaşkanının oğlu Ankara’daki motorsiklet kazasında hayatını kaybetti!.
CHP’li Başkan 400 lira olan nikah ücretini Suriyelilere 10 bin TL yaptı..
Beşiktaş’ta Şenol Güneş sesleri…
İyi Parti Lideri Dervişoğlu’nun A takımı belli oldu..
Mardin’deki kaçak elektriğin vatandaşa maliyeti 6 milyar 250 milyon!.
1 Mayıs’ta polislere saldıran 29 kişi tespit edilip yakalandı!.
Erdoğan-Özel görüşmesindeki o koltuğun neden boş olduğu ortaya çıktı..
Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP’ye iade-i ziyarette bulunacak..
Özgür Özel’den görüşme sonrası ilk açıklama..
Bedelli Askerlik ücreti 200 bin TL oluyor..
Türkiye İsrail ile tüm ticari anlaşmaları durdurdu!.
Erdoğan-Özel görüşmesinde masaya yatırılacak konular belli oldu..
Türkiye’den İsrail hakkındaki soykırım davasına müdahil olma kararı!.
ABD Merkez Bankası FED faizi sabit tuttu..
Taksim Meydanı’nda çıkma zorbalığında 210 gözaltı!.
Bitcoin piyasası tepe taklak!.
Yargıtay 30. turda da başkanını seçemedi!.
AK Parti’nin Besleme Medyası’nda Başkanlık Sistemi kavgası!.
Ali Erbaş’ın A 8 Long tutkusu bir türlü geçmedi!.
Temassız ödeme limitleri 1,500 TL’ye çıkarılıyor..
CHP’nin kazandığı Üsküdar Belediyesi’nde işçi kıyımı!.
5 ayda yüzde 200 zam gelen tavuk etine ihracat kısıtlaması geldi!.
ABD’de de protestocu öğrencilere “Okuldan Atma” tehdidi!.
CHP Lideri Özel’in 1 Mayıs Taksim programı belli oldu..
DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88

UZMANI AÇIKLADI: “CHP’Lİ VE HDP’Lİ BELEDİYELERDEN KOVULAN İŞÇİLER 30 GÜN İÇİNDE ORAYA BAŞVURSUN!.”

UZMANI AÇIKLADI: “CHP’Lİ VE HDP’Lİ BELEDİYELERDEN KOVULAN İŞÇİLER 30 GÜN İÇİNDE ORAYA BAŞVURSUN!.”
15.09.2019
A+
A-

CHP’li ve HDP’li belediyeler tarafından çalışanların hukuksuzca işten çıkartılmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İş Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin, “Yasaya göre bir partinin üyesi olmak, iki seçim arasında işe alınmak işten çıkartılma nedeni olamaz.” dedi ve ekledi: “CHP veya HDP’li belediyeler, kamuoyuna sundukları iddialarını resmiyette fesih sebebi olarak gösteremiyor..”

CHP’li belediyelerdeki işçi çıkarmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İş Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin, “Çalışanların işine, AK Parti üyesi veya bankamatik memuru oldukları hatta iki seçim arasında işe alındıkları gerekçe gösterilerek son veriliyor. Bu iddialar çeşitli platformlarda dile getirilse de işçilere yapılan fesih bildirimlerinde ‘bu gerekçeler’ yer almıyor. Yasaya göre bir partinin üyesi olmak, iki seçim arasında işe alınmak işten çıkarılma nedeni olamaz.” dedi.

‘Seçimden önce söz verenler neredeler?’

“31 Mart seçimlerinde el değiştiren belediyelerde işten çıkarılanların sayısı her geçen gün artıyor.” diyen Zengin, “Seçimlerden önce CHP Genel Başkanı ve bugün belediye başkanı olan CHP adayları hiç kimseyi işten çıkartmayacaklarını, hiç kimsenin aşıyla, işiyle oynamayacaklarını söylemişti. Ancak bugün itibariyle özellikle CHP’li ve HDP’li belediyelerde yaklaşık 6 bin işçinin işten atıldığı, yüzlerce sözleşmeli memurun sözleşmesinin feshedildiği, 30 bin işçinin ve 8 bin memurun baskıyla sendikalarından istifa ettirildikleri gerçeğiyle karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.

‘İşçilere çıkartıldıklarını sanal ortamdan bildiriyorlar’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait MEDYA AŞ., İSPARK, İSTAÇ, BELTUR, İSTGÜVEN gibi şirketlerden binlerce işçi çıkartıldığını hatırlatan Zengin, şunları söyledi:

“Adana, Antalya ve birçok belediyede işçi kıyımları yaşanıyor. Hala işçi çıkartma çalışmalarının da yapıldığı söyleniyor. Gerekçesiz olarak işten çıkartılan işçiler geçen hafta İBB önünde oturma eylemine başladılar. İşçiler kendilerine gönderilen bir cep telefonu mesajıyla işten atıldıklarını öğreniyorlar. Herkesi kucaklama iddiasında olan, dilinden sevgi sözcüğünü eksik etmeyen Ekrem İmamoğlu, işten attığı işçilere ise çıkartıldıklarını sanal ortamdan bildirmeyi layık görüyor.”

‘Atılan işçilere ‘CV bırakın, değerlendirelim’ diyorlar’

İBB’den atılan işçilerden seçilen üç temsilcinin İmamoğlu ile görüştüğünü hatırlatan Zengin, şöyle konuştu:

“İBB Başkanı “işinizin ehli olduğunu düşünüyorsanız CV bırakın değerlendirelim” diyor. İşten atılan işçilerle dalga geçer gibi CV bırakın değerlendirelim demek çok vahim bir durum. Atılan işçiler işinin ehli ise neden çıkartıldı? İşten atanlar işçinin işinin ehli olup olmadığından habersiz ise durum daha da vahim.”

‘Fesih bildiriminin sebebi kesin bir şekilde belirtilmeli’

Belediyelerde işten çıkartılan işçilerin İş Kanunu kapsamında hakları olduğuna dikkat çeken Zengin, sözlerine şöyle devam etti:

“İş Kanunu’na göre işten çıkartmalarda; işverenin işten çıkartmayı yasada belirtilen geçerli bir sebebe dayandırması, fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmesi ve fesih bildirimini yazılı olarak yapması zorunludur. İşçiyi yasada belirtilen geçerli bir nedenle işten çıkardığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. Hukuksuzca işten çıkartılan çalışanlar adli makamlara başvurduklarında bu davaların kararı çok hızlı verilir. Mahkemece verilen karar hakkında istinaf yoluna başvurulması hâlinde, Bölge Adliye Mahkemesi de kararını ivedilikle ve kesin olarak verir.”

‘Hukuksuzluğa uğrayan işçiler arabulucuya başvurmalı’

“İşten atılan çalışanların ilk yapması gereken 30 gün içinde arabulucuya başvurmalarıdır. İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. 2018 yılından itibaren arabulucuya gitmeden işe iade ve işçi alacak davaları açılamıyor. Bu nedenle önce arabulucuya gidilecek, sonra taraflardan biri anlaşmayı kabul etmezse dava açabilme imkanı oluşacak. Arabulucu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde başvuruyu sonuçlandırmak zorunda. Arabulucunun bu süreyi zorunlu hallerde en fazla bir hafta uzatılabilmesi de mümkün.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.