Site Rengi

HABER ÖZETİ
Yıldız Tilbe Gazze için 300 bin dolar bağışladı..
Süleyman Şah Türbesi’ni kurtaran askerlerden MİT’e selam..
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk bayrağına yapılan alçakça saldırı için açıklama..
Dev holdinglerin veliahtları uyuşturucudan gözaltında!.
Altın ve gümüş kendi rekorlarını kırarak yükselmeye devam ediyor..
ABD’den sonra Barzani’de Kürtleri satışa getirdi..
Bayrampaşa Belediyesi’ne yolsuzluk operasyonu..
Trump: Çok sevdiğim Erdoğan ile önemli bir telefon görüşmesi yapacağım..
ABD beslediği iti SDG’yi satıp Şara yönetimine açık destek verdi..
Naylon faturacılara karşı yapay zekâ taraması devrede!.
Trump Grönlandlılara “Kişi Başı 100 Bin Dolar Verelim” teklifinde bulundu!.
DEM Parti süreci bozmak için her türlü pisliği yapıyor..
Netenyahu kahpesi Türkiye’nin Gazze’deki varlığına izin vermeyeceğini açıkladı..
YPG’li terörist itler kaçarken köprüleri havaya uçurdu!.
Atlas Çağlayan’ın ailesini tehdit eden 3 kişi tutuklandı..
Avrupa Birliği’nden Trump’un Gümrük Vergisi tehdidine rest!.
Ümit Karan’ın kokain testi pozitif çıktı!.
Rakı masasında Selâ okutan MHP’li partiden kovuldu..
Suriye’de son durum..
Terörden temizlenen Afrin’de eve dönüşler başladı..
Mehmet Akif Ersoy’un eski eşi SHOW TV’den kovuldu!.
CHP’nin yönettiği İstanbul’da ulaşım sistemi yine çöktü!.
Yoğun kar yağışı nedeni ile İstanbul’da motorsikletlere trafik yasağı!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye Lideri Şara’ya ateşkes telefonu..
Türkiye ve ABD’den Suriye’deki ateşkes sonrası peş peşe açıklamalar!.
Petrol kuyularının kontrolü artık Suriye Devleti’nde..
Suriye’de ateşkes tamamen sağlandı..
Suriye’nin kaderini Cumhurbaşkanı Erdoğan belirledi!.
MHP Lideri Bahçeli’den Suriye için 8 maddelik yol haritası..
Deyrizor, SDG’den kurtarıldı..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

10 bindirim, 1 indirim!. Gelen tepkilerden sonra akaryakıta indirim yapıldı!.

10 bindirim, 1 indirim!. Gelen tepkilerden sonra akaryakıta indirim yapıldı!.
23.06.2022
A+
A-

Dolardaki yükseliş ve brent petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle neredeyse gün aşırı büyük zamlarla 30 liraya gelen benzinin litresinde bu gece yarısı 25 kuruş indirim yapıldı!. Akaryakıt ürünlerine 3 gün indirim olacak.. Bu gece benzinin fiyatında 25 kuruş, yarın gece 75-85 kuruş indirim olacak.. Dolar kuru yükselmezse Cumartesi günü de motorine 1 lira 34 kuruş indirim yapılacak!.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte brent petrol fiyatlarında dalganlanma sürerken, dolardaki dalgalı seyir devam ederken benzin ve motorin fiyatları da indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor.. Bu sefer araç sahiplerine sevindiren haber geldi.

Benzin’e 25 kuruşluk indirim geliyor
23 Haziran Perşembe gününden geçerli olmak üzere benzin grubunda 25 kuruş fiyat indirimi bekleniyor.  Ancak fiyat değişikliklerinin ne zaman ve ne kadar olacağı ile ilgili son karar üst makamlarca verilecek.  Motorin grubunda fiyat değişikliği beklenmiyor.

Akaryakıta 3 gün üst üste indirim var
İndirim Perşembe günü de devam edecek ve yarın gece de 75-85 kuruş arası yeni bir indirim gelecek. Sektör kaynakları ham petrol fiyatlarındaki düşüş devam ederse cumartesi gecesi de motorinin litre fiyatına da 1 lira 34 kuruşluk indirimin gelme olasılığı çok güçlü olarak görünüyor.

Dolar kurunda yükseliş olmazsa indirimler sürecek
Küresel piyasalarda ham petrol fiyatı 14 Haziran da 123 doları görerek yeni bir zirve yapmıştı. 22 Haziran Çarşamba günü petrol fiyatları 107 dolardan işlem görüyor. Petrol piyasasında fiyatlar bu yönde devam ederse ve kurda bir yükseliş olmazsa, indirim sürecinin devam etmesi bekleniyor.

Bir yıda ne kadar zam geldi?
İstanbul’da benzinin litre fiyatı bugün yaklaşık 27,51 TL seviyesinde. Bu rakam bir yıl önce 7,72 TL, yılbaşında 12,29 TL idi. Benzinde zam oranı yıllık yüzde 256, yılbaşından bu yana yüzde 124 oldu.

İstanbul’da motorinin litre fiyatı bugün yaklaşık 29,94 TL. Bu rakam bir yıl önce 7,20 TL, yılbaşında 11,43 TL idi. Motorinde zam oranı yıllık yüzde 316, yılbaşından bu yana yüzde 162 oldu.

İndirim zor tek çare ÖTV ve KDV indirimi

Benzin ve motorin ücretleri eşi benzeri görülmemiş bir rakama çıkarken, uluslararası piyasalardaki petrol fiyatları sebebiyle yıl başındaki fiyatlara bile gerilemesi indirim zor görünüyor. Almanya geçtiğimiz haftalarda akaryakıttaki vergide indirime gitmişti. Türkiye’de de ÖTV ve KDV için çağrılar var. Ancak şu ana kadar hükümet buna yanaşmadı. Geçen yıl uygulanan eşel mobil sistemi sayesinde zamlar pompaya çok daha az yansımış, devlet vergiden feragat ederek vatandaşa nefes aldırmıştı. Sistem Ocak 2022’de sona erdikten sonra benzin ve motorin fiyatları uçtu gitti. Şimdi vatandaş sistemin yeniden devreye alınmasını istiyor. Sistem devreye alındığı takdirde motorin ve benzinde 5 liralık bir indirim getirebilir.

Faiz indirimi olmasa benzinin litresi 14-15 liraydı
Dünya yazarı Alaattin Aktaş, akaryakıt fiyatlarının yükselmesinin ağırlıklı sebebinin petroldeki yükseliş değil, faiz indirimleri sonucunda yükselen dolar kuru olduğuna işaret ederek “Akaryakıtta son dokuz aydaki artışın yüzde 64’ü petrol fiyatı kaynaklı. Benzinde yüzde 250’yi, motorinde yüzde 300’ü bulan artışın asıl nedeni ise kurdaki yükselme” dedi. Aktaş, faiz indirimleri neticesinde dolar kurundaki patlamanın yaşanmaması halinde “bugün benzini ve motorini neredeyse yarı fiyatına, 14-15 liraya tüketiyor olacaktık” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.