Site Rengi

HABER ÖZETİ
Kumarbaz Haluk’a bağış toplayan Oğuzhan Uğur tutuklandı!.
ABD Trump’ın talimatı ile İran’a yeni saldırılar başlattı!.
İran saldırıya geçince ABD’ye köpeklik yapan Kuveyt’i korku sardı!.
“Devlet Yok Ahbap Var” sözü ile milleti galeyana getiren Oğuzhan Uğur tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildi!.
Trump ölen ve yaralanan ABD’li asker sayısını kamuoyundan gizliyor!.
Motorine son iki hafta da 10 lira zam geldi!.
CHP’li Başkanın Gezi İhaneti’nde yaptığı alçakça tweetler ortaya çıktı!.
Gazze’de İspanya’nın Dünya Kupası zaferi kutlandı..
2026 Dünya Kupası İspanya’nın oldu..
İran ile ABD arasındaki savaş yeniden alevlenmeye başladı!.
Ekrem’in yaveri Özgür Yeni Parti için patent başvurusu yaptı!.
Yunan siyasetçiden bomba itiraflar: Anadolu da Türkleri Katlettik!.
Bir ülke daha İstanbul Sözleşmesi safsatasından çekildi!.
DEM Parti tetikçilik yapan sokak itlerine ceza verilmesine karşı çıktı!.
Kumarbaz Haluk Levent’i devletten üstün ilan eden dangalaklar sus pus oldu!.
FETÖ’cü kahpeler enkazın yerini tespit edip Yazıcıoğlu’nun ölmesini beklemişler!.
İstanbul’da ticari taksi açılış fiyatı 230 TL’ye yükseldi..
Venezuela’daki deprem felâketinde ölü sayısı 5 bini geçti!.
Haluk Levent’in yardım paraları ile oynadığı yüklü bahisler ortaya çıktı!.
Sırtımıza kambur olan KKTC’de asgari ücret Türkiye’nin iki katı!.
15 Temmuz Hain Darbe Girişimine “Tiyatro” diyen Nasuh Mahruki tutuklandı!.
Haddini aşan Acun Ilıcalı’ya Aziz Yıldırım’dan adamlık dersi!.
Altın yarırımcısını ters köşe yapmaya devam ediyor..
Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında 19 kişi tutuklandı!.
Ahbap’a temiz kâğıdı veren CHP’li meclis üyesi için gözaltı kararı!.
Trump’ın oy oranı seçim kaybettiği seviyeye kadar geriledi..
Felâket palavracısı Oğuzhan Uğur da Ahbap’tan gözaltına alındı!.
IBAN mağdurlarının beklediği 12. yargı paketi Meclis’ten geçti..
Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölüm emri FETÖ’den!.
Trump yine İran’a tehditler savurdu!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

180 km mesafeden tespit edebiliyor! Orman yangınlarına İHA’lı müdahale..

180 km mesafeden tespit edebiliyor! Orman yangınlarına İHA’lı müdahale..
01.08.2020
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarına hızlı müdahaleyi sağlamak için insansız hava aracı da (İHA) kullanmaya başladı. 180 kilometre mesafeden ateşi tespit edebilen İHA sayesinde ekipler hızla yönlendirilerek yangına müdahale sağlanıyor.

Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarına hızlı müdahale için İHA kullanmaya başladı. Orman yangınları açısından riskli olan Ege bölgesinde kullanılan İHA, üzerindeki termal kamera sayesinde bölgede oluşan sıcaklığı tespit edip, 180 kilometre mesafeden ateşi tespit edebiliyor. İHA sayesinde ekipler hızla bölgeye yönlendirilerek orman yangınlarına hızlı müdahale sağlanmış oluyor.

‘3,5 MİLYON HEKTAR ORMANI BİZE GÖSTERİYOR’

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, orman yangınlarıyla mücadelede en önemli unsurun yangını erken müdahale olduğunu söyledi. Yangınların erken tespiti amacıyla Türkiye’nin 776 ayrı noktasında yangın gözetleme kulesi kurulduğunu belirten Karacabey, gelişen teknolojiden istifade ederek bu yıl İHA kullanmaya başladıklarını söyledi. İHA’nın yangına müdahalede çok büyük önem taşıdığını ve kendilerine sayısız avantaj sağladığını belirten Karacabey, “İHA, taşıdığı termal kamera aracılığıyla, yangın henüz büyümeden, henüz duman dahi çıkmadan, orada oluşan yüksek sıcaklığı anında tespit ederek bize bildiriyor. İHA, aynı anda 3,5 milyon hektar orman alanını bize gösteriyor. Bizim bu kadar alanı gözetleyebilmemiz için 360 kulemizde görevlimiz bulunuyor. Yani bir tane İHA, bu yangınları hem daha sağlıklı hem de daha erken görmemizi sağlıyor. Bu yıl İHA’nın ilk uygulaması. Bu uygulamadan elde edeceğimiz verilere göre önümüzdeki yıllarda tüm ormanlarımızı İHA’larla gözetlemeyi planlıyoruz” dedi.

‘YANGINA MÜDAHALE SÜRESİNİ 12 DAKİKAYA DÜŞÜRDÜK’

2000’li yıllarda orman yangınlarına müdahale süresinin 40 dakika olduğunu ifade eden Karacabey, “2017 yılında yangına ilk müdahale süresini 15 dakikaya, 2019 yılında 12 dakikaya düşürdük ki bu da aslında Akdeniz iklim kuşağında bir rekordur. Bu yıl inşallah İHA’yı da kullanarak 2023 yılında 10 dakika olan ilk müdahale süresi hedefimize adım adım yaklaşıyoruz” dedi.

‘BÜYÜK İMKAN VE KOLAYLIK SAĞLIYOR’

6 tane yangın yönetim helikopteri aldığını ve gündüz yangınları bu helikopterlerle yönettiklerini belirten Karacabey, “Ancak geceleri bu hava araçları ile yangının yönetmemiz mümkün olmuyor. Bu nedenle İHA burada da biz çok büyük kolaylık sağlıyor. İHA’dan aldığımız görüntülerle sıcak noktaları, yangının devam ettiği noktaları burada yönetim merkezinden ve yangın mahallindeki yangın yönetim araçlarından izleyebiliyoruz. Ve yerde bulunan araçlarımızı bu sıcak noktalara yönlendiriyoruz. Yangınların etkin müdahalesi ve söndürülmesi çalışmalarında bu bize çok büyük bir imkan ve kolaylık sağlıyor” ifadelerini kullandı.

‘7 KİLOMETREDEN MANGAL ATEŞİNİ TESPİT ETTİ’

Ormanda başlayan yangının çok uzak noktalardan dahi tespit edildiğine dikkat çeken Karacabey “İHA, 180 kilometre mesafeden bir ateşe tespit edebiliyor. Dün görevli arkadaşlarımız İHA görüntülerini izlerken yaklaşık 7 kilometre yükseklikten bir mangal ateşi tespit etti. Bunun üzerine bölgeye yakın ekiplerimiz hemen olay yerine gidip mangalı yakan vatandaşlarımızı ikaz ettiler” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.