Site Rengi

HABER ÖZETİ
İran’dan ateşkes sonrası ilk açıklama: SAVAŞTAN YANA DEĞİLİZ AMA HAKLARIMIZDAN DA VAZGEÇMEYİZ..
Kahpe İsrail’in bomba yağdırdığı Lübnan’dan kaçışlar sürüyor..
Motorine 13 lira indirim geliyor..
Dubai’den İstanbul’a gelecek milyarlarca dolarlık sermaye Almanları rahatsız etti..
Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti’ye geçti..
Özkan Yalım cezaevinden haber yolladı: Bana sahip çıkmazsanız hepinizi bitiririm!.
Özkan Yalım’ın manitasına bankamatiklik yapan Bornova Belediye Başkanı gözaltında..
Kahpe İsrail 1 gün de 254 Lübnanlı sivili katletti!.
Mescid-i Aksa 41 gün sonra tekrar ibadete açıldı..
İran yenilgisini hazmedemeyen Trump saçmalamaya devam ediyor..
Zincir Market Çetesi üreticiden 30-40 liraya aldığı ürünleri 180-200 liraya satıyor!.
İran halkı ABD ile yapılan ateşkesi protesto etmek için tekrar meydanlarda..
İran ABD’ye rest çekti: İsrail Lübnan’a Saldırıları Durdurmazsa Ateşkes Biter!.
İran İsrail’in Lübnan’a saldırılarına devam etmesi nedeni ile Hürmüz’ü yeniden kapattı!.
İsrail medyası Trump ve Netenyahu’yu yerden yere vurdu!.
Yenilgiyi hazmedemeyen ABD atıp tutmaya devam ediyor..
Katiller ordusu İsrail Lübnan’da katliam yapıyor!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD İran ateşkessi ile ilgili açıklama..
Tehditler savuran Trump neden dansöz gibi kıvırdı!.
İran’dan Trump’a “Kumarbaz Kaybetti” manşeti!.
ABD ile İran arasında sağlanan ateşkesin ardından akaryakıtta indirim bekleniyor..
İran’dan ateşkes sonrası zafer açıklaması..
Ateşkes anlaşmasının ardından altın, gümüş ve bitcoinde hızlı yükselişler başladı..
Ateşkes anlaşmasından sonra petrol fiyatlarında sert düşüş yaşandı..
İran: ABD’yi 10 maddelik planı kabul etmeye zorlayarak tarihi bir zafer elde ettik..
Ateşkesin ardından Hürmüz Boğazı tekrar geçişlere açılıyor..
ABD ile İran arasında iki haftalık ateşkes..
İsrailli Kuduz Köpek Türk dizisinin yıldızını hedef aldı..
Ünlü teknik adam Lucescu hayatını kaybetti..
İranlı kadınlar ABD saldırısına karşı nöbette..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

1915 Çanakkale Köprüsü’nde sona doğru..

1915 Çanakkale Köprüsü’nde sona doğru..
26.04.2021
A+
A-

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümüne rastlayan 18 Mart 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Hizmete girdiğinde “dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü” unvanını alacak, renk, figür ve diğer özellikleriyle özgün mimariye sahip, “Çanakkale Boğazı’nın gerdanlığı” olarak nitelendirilen köprünün temelinin 18 Mart 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmasının ardından ekipler gece gündüz mesai yapıyor.

Gelibolu ilçesindeki Sütlüce ve Lapseki ilçesinde yer alan Şekerkaya şantiyelerinde 649’u mühendis 5 bine yakın personel, 895 iş makinesiyle görev alıyor.

SİLÜETİ BELİRGİNLEŞTİ

Deniz üstü çalışmalar, Asya ve Avrupa yakalarındaki 318’er metre yüksekliğindeki kule ayakları tamamlandıktan sonra iki yakayı birbirine bağlayan “kedi yolu” sayesinde hız kazandı. Ocak ayında tamamlanan “kedi yolu”nun ardından ana kablo montajının sürdüğü köprünün silüeti belirginleşmeye başladı.

1915 Çanakkale Köprüsü nde son durum #1

BAĞLANTI YOLLARI YAPILIYOR

Marmara Bölgesi’ndeki otoyol projeleriyle bütünlük oluşturacak bağlantı yollarındaki çalışmalara da hız verildi. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında Malkara Kavşağı ile Umurbey arasındaki 84 kilometrelik kesimde toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı işleri devam ediyor.

Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale’nin Gelibolu ile Eceabat ilçeleri arasında 47,5 kilometrelik bölünmüş yol yapımının ise 26,5 kilometresi tamamlandı. Bu yol, köprü için en önemli alternatif güzergahlardan biri olacak.

1915 Çanakkale Köprüsü nde son durum #2

KARADA TAMAMLANAN ÇALIŞMALAR

Karadaki çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar bir betonarme viyadük, 4 hidrolik köprüsü, 3 alt geçit köprüsü, 26 üst geçit, 35 alt geçit ve 218 menfezin inşası tamamlandı.

4 köprü, 17 üst geçit, 4 alt geçit, 3 kutu menfez, 12 kavşak, 3 otoyol hizmet tesisi, 5 ücret toplama istasyonu, 2 bakım işletme merkezi ve 1915 Çanakkale Köprüsü bünyesinde 2 betonarme yaklaşım viyadüğü ile otoyol projesinde bir betonarme viyadükte ise çalışmalara devam ediliyor.

Köprüdeki itme sürme yöntemi ile yapım çalışmalarında 680 metre uzunluğundaki Asya yaklaşım viyadüğünün güney ve kuzey tabliyelerinde yüzde 90’ı aşkın fiziki gerçekleşme sağlandı. Fabrikada tabliye imalatları kapsamında panellerin yapımı da bitirildi. Blok imalatlarında ise yüzde 50’den fazla fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı.

Fabrikada imalat ve montajları sona eren blok ve mega bloklar, Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki Çimtaş tesislerinden Gelibolu Kuru Havuz Bölgesi’ndeki tabliye stok sahasına sevk edildi.

AÇILIŞA 11 AYDAN AZ KALDI

Tasarımı inceliklerle örülen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılıyla anlamlandırılarak 2023 metre olarak tasarlandı.

Köprünün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada kulelerin üst kısmı da Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşı’nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde yapılacak.

Orta açıklığı 2 bin 23 metre, 770’er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı’nın ilk asma köprüsünün toplam uzunluğu 4 bin 608 metreyi bulacak. “2×3” şeritle hizmet verecek köprünün tabliyesi 45,06 metre genişlik ve 3,5 metre yükseklikte olacak.

Tabliyenin her iki tarafında inşa edilecek yürüme yolları, bakım onarım amacıyla kullanılacak. Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümüne rastlayan 18 Mart 2022’de hizmete alınması planlanıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü nde son durum #4
1915 Çanakkale Köprüsü nde son durum #5
1915 Çanakkale Köprüsü nde son durum #6

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.