30 YIL ÖNCE BUGÜN YIKILMIŞTI!.
Soğuk Savaşın sembolüydü. Yıkılışının 30. yıl dönümü..
13 Ağustos 1961’de yapımına başlanan ve Batı Berlin’i Doğu Almanya’da bir ada haline getiren duvar 9 Kasım 1989’da yıkıldı.
Utanç Duvarı olarak hafızalara kazınan, Soğuk Savaşın sembolü Berlin Duvarı’nın yıkılışının üzerinden tam 30 yıl geçti. Berlin’i ikiye bölen duvarın yıkılışı, birçok tarihi gelişmeyi de tetikledi.
İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından doğu ve batı olarak bölünen Almanya’da, Berlin kentini ikiye ayıran Berlin Duvarı, yıkılışının üzerinden 30 yıl geçse de ‘utanç duvarı’ olarak hafızalara kazındı.
Savaştan mağlup çıkan Almanya, ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği tarafından 4’e bölündü.
İkinci Dünya Savaşı’na kadar Almanya’nın başkenti olan Berlin’in de aynı şekilde bu ülkeler tarafından 4’e bölünmesi kararlaştırıldı.
1949’da ABD, İngiltere ve Fransa’nın kontrolündeki bölgelerin yönetimleri birleştirilerek Federal Almanya Cumhuriyeti (BRD) kurulurken, Sovyetler Birliği yönetimi altında bulunan bölgede de aynı yıl Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) ilan edildi.
Böylece Almanya, batı (BRD) ve doğu (DDR) olarak ikiye ayrılmış oldu.
Daha sonraki yıllarda ekonomik sebeplerden genç ve iyi eğitimli 2,5 milyondan fazla kişi Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya kaçtı.
Bu kaçışları engellemek isteyen Doğu Almanya yönetiminin 12 Ağustos 1961’de Berlin’de gizlilik içinde sınırı kapatma kararı almasının ardından ertesi gün askerler, Sovyet yönetiminin yer aldığı bölgeyi dikenli tellerle çevirdi.
Bu teller de kaçışları engelleyemeyince 17 Ağustos 1961 gecesi, daha sonra ‘Utanç Duvarı’ olarak anılacak 3,6 metre yükseklikteki Berlin Duvarı tuğlalarla örülmeye başlandı.