Site Rengi

HABER ÖZETİ
Tüm gözler asgari ücretin belirleneceği Kabine Toplantısında!.
Putin Geleneksel aile değerlerine karşı propagandaları yasaklandı!.
Saadet Partisi’nin yeni genel başkanı belli oldu..
Turist kadına polisten korkunç tuzak!.
Yoğun kar yağışı nedeni ile eğitime ara verildi!.
Saadet Partisi kongresinde tekme ve yumruklar havada uçuştu!.
Köpeğe tecavüz eden 76 yaşındaki sapık tutuklandı!.
İstanbul’da kar yağışı başladı!.
İstanbul’da toplu ulaşım sistemi çökmek üzere!.
Başkan Hacıosmanoğlu Yabancı Hakem tartışmalarına son noktayı koydu!.
Kağıt üzerinde fakülte kurdular!. Ne binası var ne 1 tek öğrencisi var!.
500 TL’lik ve 1.000 TL’lik yeni banknotlar mı geliyor!.
Mike Tyson ve Jake Paul bokstan men edildi!.
2 bin 500 Çinli işçi aileleri ile birlikte Manisa’ya çalışmaya geliyor!.
İki belediyeye daha kayyum atandı!.
Kılıçdaroğlu Akşener’i İŞBİRLİKÇİLİK yapmakla suçladı!.
İstanbul ve Ankara için kar yağışı uyarısı!.
İstanbul perperişan, Ekrem Almanya’da ülkesini şikâyet ediyor!.
Alkollü araç kullananlara hapis cezası geliyor!.
Yine “Dolar Yükseldi” bahanesi ile benzine kazık gibi zam!.
Haciz mesajı ile korkutup borç tahsil eden hükümetten seçim öncesi SGK affı!.
Ağır Hasar Kayıtlı araçlar trafikten çekiliyor mu?.
Alevilerden Kılıçdaroğlu açıklaması: Bay Kemâl’i Yedirmeyiz!.
İsrail’in kuduz köpekleri Netenyahu ve Galant hakkında yakalama kararı!.
Merkez Bankası faizi sabit tuttu!.
Bir zam da plastik poşet fiyatlarına geliyor!.
Karabağ mağlubiyeti Montella’nın sonu oldu!.
Gözler Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararında..
MHP’de “Apo’ya Özgürlük” çıkışı 3 istifa getirdi!.
Sevgilisinin eski sevgililerini gözaltına aldıran savcıya yeni görev!.
DOLAR 34,5884
EURO 36,1931
ALTIN 2.969,24
BIST 9.631,98

Parmak emme ve tırnak yeme diş yapısını bozuyor

Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Seden Akan Bayhan, 3 yaşından sonra devam eden parmak ve dudak emme, yalancı emzik kullanma, kalem ısırma ve tırnak yeme gibi alışkanlıkların diş ve çene yapısında bazı sorunlara yol açtığını belirtti. Bayhan,

Parmak emme ve tırnak yeme diş yapısını bozuyor
05.08.2019
A+
A-

Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Seden Akan Bayhan, 3 yaşından sonra devam eden parmak ve dudak emme, yalancı emzik kullanma, kalem ısırma ve tırnak yeme gibi alışkanlıkların diş ve çene yapısında bazı sorunlara yol açtığını belirtti. Bayhan, “Bu durum anormal basınç alışkanlıkları ve ağız solunumu diş dizilerinde bozukluklara, üst çenede daralmaya ve alt çenenin uzunlamasına büyümesine sebep olmaktadır” dedi.

Diş, çene ve yüz bölgelerinin büyüme ve gelişim dönemi sürecinde veya sonrasında birtakım bozuklukları meydana gelebiliyor. Bu rahatsızlıkların tedavileriyle ilgilenen ortodonti, ağız içi ve ağız dışı aygıtlar ile kuvvetler uygulanarak diş-çene-yüz yapılarının estetik ve fonksiyonel hale getirilmesini amaçlıyor. Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda sık rastlanan ortodontik bozukluklar hakkında bilgi veren Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Seden Akan Bayhan, ortodontik tedavi için bir yaş kısıtlaması bulunmadığını ancak tedaviye başlama döneminin mevcut bozukluğa göre değişebildiğini söyledi. Bayhan, "Çocuğunuzu ilk kez ortodontik muayeneye getirmek için en ideal yaş 7’dir. Bu yaşta tedavi gerekmeyebilir, ancak yapılan ortodontik muayene sayesinde tedaviye başlamak için en uygun dönem hakkında fikir sahibi olunur ve çocuk periyodik muayenelerle kontrol altında tutulmuş olunur" diye konuştu.

"APARAT KULLANIMINDA AYRINTILI DİŞ TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ"

Çenelerin kapanış bozuklukları, ısırma ve çiğneme problemleri, asimetriler, rahat pozisyonda iken ağzın açık kalması ve çene ekleminde ses ya da ağrıların en sık görülen şikâyetler olduğunu belirten Dr. Seden Akan Bayhan, ortodontik tedavide sabit braketler, fonksiyonel apareyler, yüz maskeleri ve takıp çıkarılabilen damaklıklı apareylerin sıklıkla kullanıldığını söyledi.

Apareylerin yanı sıra günümüzde çene kemiğine geçici olarak yerleştirilen mini vida ve mini plakların kullanımının da yaygınlaştığını vurgulayan Bayhan, iyileşme süresinin anomalinin şiddetine ve uygulanacak diş-çene hareketlerine göre değişkenlik göstereceğini hatırlatarak, “Bir genelleme yapacak olursak ortodontik tedaviler ortalama 6 ay ila 24 ay arasında sürebilir. Hasta, hekiminin tedavi için öngördüğü kurallara uyar, apareylerini düzenli kullanır, ağız hijyenine dikkat eder ve randevularını aksatmazsa tedavi planlanan zamanda sonuçlanacaktır” diye konuştu. Ortodontik tedavi sırasında kullanılan apareylerin çevresinde biriken yemek artıklarının yeterince temizlenememesi sonucu çürük ve dişeti hastalıklarının gelişebileceği uyarısını yapan Bayhan, “Diş teli kullanan hastalar, yemek artıklarının teller üzerinde tutulumu daha kolay olduğu için normalden daha sık (günde 5 kez) ve daha da özenli şekilde diş fırçalamaları gerekmektedir. Diş fırçalamanın yanında ara yüz fırçaları ve diş ipi ile dişlerin ara yüzeylerinin temizliğinin yapılması tavsiye edilir. Ağız sularının kullanımı bu uygulamalara eklenebilir” dedi.

“3 YAŞ SONRASI DEVAM EDEN PARMAK EMME RİSKLİ”

Ağızda kapanış bozuklukları ve çapraşıklıkların, genetik geçiş gösterebildiği gibi dış etkenler sonucu da gelişebileceğini söyleyen Dr. Seden Akan Bayhan, şu bilgileri paylaştı:

"Erken süt dişi kaybı, diş çürükleri ve uygun olmayan restorasyonlar, daimi dişlerin kaybı sonucu diğer dişlerde eğilmeler, parmak emme, dudak emme, kalem ısırma ve tırnak yeme gibi anormal basınç alışkanlıkları ve ağız solunumu dış etkenler olarak sayılabilir. Teorik olarak 3 yaşından sonra devam eden parmak emme, yalancı emzik emme, dudak emme, kalem ısırma ve tırnak yeme gibi anormal basınç alışkanlıkları ve ağız solunumu diş dizilerinde bozukluklara, üst çenede daralmaya ve alt çenenin uzunlamasına büyümesine sebep olmaktadır."

ORTODONTİK APARAT KULLANAN HASTALARIN DİKKAT ETMELİ?

Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Seden Akan Bayhan, ortodontik aparat kullanan hastaların dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

"Ortodontik tedavi süresince braketlerin dişten ayrılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan uzak durulmalı.  Fıstık, fındık, ceviz, patlamış mısır gibi gıdalar, simit, tost ve pizzanın sert kenarları gibi sert yiyecekler yenmemeli.  Erik, kiraz, zeytin, hurma gibi çekirdekli meyvelerin çekirdekleri ağza almadan dışarıda çıkarılarak tüketilmeli. Karamel ve lokum gibi yapışkan yiyeceklerin braketler üzerinden temizlenmesi çok zordur, tüketimi kısıtlanmalı. Elma, armut, dürüm gibi ön dişlerle ısırma hareketinin yapıldığı gıdalar küçük küçük bölünerek arka dişlerle yenmeli veya rendelenerek tüketilmeli. Tedavi süresince asitli içeceklerden uzak durulmalı."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.