Site Rengi

HABER ÖZETİ
Fenerbahçe Konyaspor maçında F-16 ile gövde gösterisi yapan paşa emekliye sevk edildi!.
Türkiye’nin ilk kadın hava kuvvetleri paşası hayırlı olsun..
CHP’li Erdal Beşikçioğlu’nun uyuşturucu testi pozitif çıktı!.
Bay Kemal gibi şimdiden “İktidar Olamazsam İstifa Ederim” gazları vermeye başladı!.
ABD’de de 25 eyalet Trump yönetimine karşı dava açtı!.
Brent petrol çakıldı!.
Rüşvet ve yolsuzluktan tutuklanan CHP’li Erdal Beşikçioğlu görevden uzaklaştırıldı!.
İngilizler 12. adamları Özgür Özel’i hazırlama telâşına düştü!.
Uğur Mumcu dosyası 33 yıl sonra yeniden açılıyor..
CHP Lideri Kılıçdaoğlu’ndan Terörsüz Türkiye sürecine destek açıklaması..
Denize döktüğümüz(!) Yunanların ekonomisini şaha kaldırdık!.
TÜİK sipariş enflasyon oranlarını açıkladı!.
TÜİK kira zam oranını yüzde 31 olarak açıkladı..
Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu hakkında tutuklama talebi..
Donald Trump’ın İran saldırılarını durdurma kararını Netanyahu da sosyal medyadan öğrendi..
Günlerdir İran’a tehditler savurarak atıp tutan Trump yine kıvırdı!.
Merkez Bankası’ndan Kripto Varlık Merkezi Kayıt Sistemi’ne onay..
CHP’den AK Parti’ye geçen Tuzla Belediye Başkanı’ndan ilk açıklama..
Efsane Başkan Aziz Yıldırım’dan Acun Ilıcalı’ya sert sözler!.
CHP içindeki Rüşvet, Yolsuzluk, Hırsızlık ve baskı skandalları gündemden düşmüyor!.
3 CHP’li Belediye Başkanı ile 1 İyi Partili milletvekili AK Parti’ye geçiyor..
A 101 marketçilik Carrefour’u resmen devraldı..
Trump’tan İran’a yeni saldırı dalgası emri..
Sözde gazeteci Cem Küçük tutuklandı!.
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş rüşvet ve yolsuzluktan tutuklandı!.
Ahbap’taki rüşvet trafiği deşifre oldu!.
Sendika başkanı 1 milyon, yardımcısı 750 bün maaş alıyor!.
Dün Haluk Levent ile kol kola milleti tokatlayanlar bugün kıvırmaya başladı!.
Öğrenci affını içeren kanun teklifi Meclis’ten geçti..
IBAN mağdurlarını da kapsayan 12. Yargı Paketi Resmi Gazete’de yayımlandı..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Nesli tehlike altında olan Tavas kurbağası için seferberlik ilan edildi

Dünyada sadece Denizli’nin Tavas ilçesinde görülen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ‘Tavas kurbağası’ adlı endemik türün koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.

Nesli tehlike altında olan Tavas kurbağası için seferberlik ilan edildi
07.08.2019
A+
A-

Dünyada sadece Denizli’nin Tavas ilçesinde görülen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ‘Tavas kurbağası’ adlı endemik türün koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.

İlçeye bağlı Akdağlar Çakıroluk mevkiisindeki sulak alanda yaşayan Tavas kurbağaları, 1960 yılında Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. İbrahim Baran tarafından bulunup, bilim dünyasına tanıtıldı. Henüz 20 yaşındayken yeni bir endemik tür keşfeden Baran, dünyada sadece bu bölgede yaşadığı tespit edilen kurbağaların ismini 'Rana Tavasensiz', Türkçe ismiyle yaşadıkları yerin ismi olan 'Tavas Kurbağası' koydu. Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyeleri Zooloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Düşen, Botanik ve Sistem Uzmanı Prof. Dr. Olcay Düşen ile Ekolog Prof. Dr. Eyüp Başkale, 2010 yılında bölgede tekrar inceleme başlattı. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, Tavas kurbağalarının sayılarının oldukça azaldığı belirlendi.

Dünya Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) de yapılan çalışma sonunda yayınladıkları bildiride, Tavas kurbağası neslinin tehlike altında olduğunu açıkladı. Akdağlar'da 10 dekar sulak alanda yaşayan 100'e yakın endemik türü korumak için akademisyenler harekete geçti. Kurbağaların korunması ve neslinin yaşatılabilmesi için Pamukkale Üniversitesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü iş birliğinde eylem planı hazırlandı. Plan kapsamında, ilk olarak bölgeye tabelalar asıldı. Bundan sonra ise, kurbağaların yaşadığı alan tel örgülerle kapatılarak, hayvanlar korumaya alınacak.

'BU NESLİN TÜKENMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Kurbağaların yaşadığı alanda inceleme yapan Prof. Dr. Serdar Düşen, bölgede çok sayıda av tüfeği fişekleri ile piknik malzemesi atıkları olduğunu, ayrıca off-road ve motokros araçlarla  bölgeye gelenlerin kurbağaların yaşam alanlarına zarar verdiklerini söyledi. Tavas kurbağalarının böyle bir alanda yaşamlarını sürdürmelerinin mucize olduğunu belirterek, türün neslinin devamı için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Prof. Dr. Düşen, şöyle konuştu:

"Burada izleme çalışmaları yapacağız. En az 5 yıllık bir izleme planımız var. Belirli zamanlarda bu hayvanın üreme aktiviteleri ve sayımları yapılacak. Gözlemlerimiz raporlanacak. Koruma altına alındıktan sonra kurbağaların sayısının artacağını öngörüyoruz. Bu çevrede avcılık faaliyetleri var. Kontrolsüz off-road ve motokros faaliyetleri yapılıyor. Bunlar doğa tahribatına yol açıyor. Yetkililer tarafından bu durumun önüne geçilmesi lazım. Hayvancılık faaliyetleri de bu havzaya ve hayvanların yaşamına çok ciddi tehdit oluşturuyor. Amacımız, bu türü bir sonraki kuşaklara aktarmaktır. Bu bizim ülkemize olan en önemli borçlarımızdan birisidir."

EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR

Doğa Koruma ve Milli Parklar Denizli Müdürü Hamdi Akan ise, Tavas kurbağalarının yaşam alanının korunması için gerekli tedbirlerin alınacağını ifade ederek, "Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından her yıl, tür eylem planı yapılıyor. 2019 yılında Rana Tavasensis'in tür eylem planı yapılacak. İlimizde 3 yıldır devam eden biyolojik çeşitlilik projesi vardı. Bu kapsamda bu yıl, Tavas kurbağasının tür eylem planını yapıyoruz. Kasım ayında planımız sonuçlanacak. Ekim ayında yapılacak olan çalıştayla da Tavas kurbağasının bu alandaki yaşam koşullarının korunması ve neslinin devamlılığı için nelerin gerekli olduğu tespit edilecek" diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.